Zlato v hrdle V. -  Albert Švec, Oldřich Heindl a sestry Kuželkovy

 Zlato v hrdle V. -  Albert Švec, Oldřich Heindl a sestry Kuželkovy
3. listopadu 2020 Folklorní okénko Autor: Kateřina Kovaříková

Folklorní okénko na vlnách Proglasu ve středu 4. listopadu věnujeme dvěma chodským pěveckým dvojicím, které proslavila zejména dlouholetá spolupráce s Konrádyho dudáckou muzikou z Domažlic. Na setkání s jejich nejlepšími nahrávkami se v 16.55 těší Zdeněk Vejvoda.

V pořadu z cyklu „Zlato v hrdle“ aneb Pěvecké osobnosti etnografických regionů si představíme sestry Kuželkovy, tedy Marii Freiovou a Janu Hojdovou, a jako jejich mužský, neméně slavný protějšek - nerozlučné klenečské duo Albert Švec a Oldřich Heindl.

Na své první setkání s Janou Hojdovou a Marií Freiovou ve své knížce Nezapomenutelné postavy chodského folkloru barvitě vzpomíná rozhlasový redaktor Zdeněk Bláha. V roce 1953 slyšel zpívat tehdy sedmi- a osmiletou Marii a Janu Kuželkovy, když přijel do Klenčí pod Čechovem natočit pro plzeňský rozhlas tamější školní sbor. Dále Zdeněk Bláha píše: „Už tehdy mezi třiceti dětmi vynikaly dva krásné soprány. Patřily okaté Janě (ročník 1946) a copaté Marušce (narozené 1945). Pan učitel a sbormistr mě na místě informoval, že jsou to sestry Kuželkovy, nejmladší výhonky rozvětveného rodu, který je proslulý po celém horním Chodsku výbornými zpěváky, muzikanty a tanečníky.“  

Oldřichu Heindlovi s Albertem Švecem bylo shůry dáno 47 let společného zpívání. Při jejich vystoupeních stačil letmý pohled, ukázání rukou a druhý hned věděl, zda zvolnit, přidat, více či méně zdobit melodii typickým prolamováním. Jak napsal Zdeněk Bláha, „zdálo se, že při zpívání se spojují v jeden dech a stejně tlukoucí srdce“.

Na mužské duo Albert Švec – Oldřich Heindl už můžeme bohužel pouze vzpomínat, oba tito výjimeční zpěváci chodských lidových písní odešli do nebeské kapely už v roce 2002, ale stopa, kterou za sebou zanechali, je hluboká a inspirující. 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!