Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Jihočeským hejtmanem se stal Martin Kuba z ODS. Kraj povede koalice pěti stran

Jihočeský hejtman se Martin Kuba za ODS. foto: Petr LundákMAFRA

České Budějovice - Novým jihočeským hejtmanem se v úterý stal Martin Kuba (ODS). Na ustavujícím povolebním zasedání jej podpořilo 30 zastupitelů z 55. Kuba se stává čtvrtým jihočeským hejtmanem v historii. Před ním funkci zastávali Jan Zahradník (ODS), Jiří Zimola a Ivana Stráská (oba ČSSD).
  11:22aktualizováno  11:58

Kraj povede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Dohromady má 29 mandátů z 55 zastupitelů. Podle Kuby je nyní hlavním úkolem kraje zvládnout dopady pandemie koronaviru. 

Jihočeským hejtmanem se v úterý stal Martin Kuba za ODS.
Jihočeským hejtmanem se v úterý stal Martin Kuba za ODS.

Dodal, že se především jedná o zajištění dostatečné kapacity v nemocnicích, v domovech pro seniory a následně nastartování ekonomiky.

Následně chce Kuba řešit dlouhodobé priority. „Chceme, aby se kraj změnil z úřadu, který většina Jihočechů vnímá jako institut, o kterém nic neví, v partnera pro jihočeská města, obce a občany. Chci být víc v terénu a víc se bavit s lidmi a posouvat krajské peníze do projektů, které chybí,“ uvedl Kuba.

V radě kraje má ODS i s hejtmanem tři místa, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou vedle Kuby Lucie Kozlová (ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Zbylými členy rady se stali za ODS Tomáš Hajdušek, za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.Chce, aby se zastupitelé scházeli častěji. Ideální je podle něj jednou měsíčně. „Nepřijde mi ideální mít zasedání po dvou měsících a pak tu řešit během pár hodin tři stovky různých bodů,“ uvedl. Kuba řekl, že chce také zjistit, zda na úřadu Jihočeského kraje není přebytek zaměstnanců a případně jejich počet snížit.

Hejtman bude mít na starosti zdravotnictví, záchrannou služba, krizové řízení a vnější komunikaci. Hajdušek bude řídit finance, přípravu rozpočtu, investiční plán a přípravu velkých investičních akcí. Kozlová by se měla věnovat sociálním věcem, vědě, výzkumu a IT. František Talíř z KDU-ČSL by měl mít pod sebou regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí, Pavel Klíma z TOP 09 školství, sport a veřejné zakázky. Pod Antonína Kráka z ČSSD by měla spadat doprava, územní plánování a majetek. Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012 dostal na starost venkov, kulturu a památky.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Profil Martina Kuby (47; ODS)

Datum a místo narození: 9. dubna 1973, České Budějovice

Vzdělání: nejprve vystudoval stavební průmyslovku (1991), poté obor zdravotnický záchranář na střední zdravotnické škole (1995) a nakonec 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, specializace anesteziologie (2002).

Kariéra: od roku 2002 byl lékařem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (zasahoval mimo jiné u tragické nehody autobusu u Nažidel) a anesteziologem na oddělení kardiochirurgie ARO Nemocnice České Budějovice; roce 2004 se stal provozovatelem pekárny Fornetti v Českých Budějovicích; v roce 2007 založil síť obchodů Fruit Frog - ovocné koktejly; po odchodu z vysoké politiky založil firmu OIG Power, která se věnuje vývoji a výrobě úložišť energie, který spolupracuje s ČEZ.

Současné funkce: zastupitel Jihočeského kraje (od 2016), zastupitel Českých Budějovic (od 2018); předseda jihočeské krajské organizace ODS (od 2008).

Působení v politice: od roku 2003 člen ODS; v roce 2006 byl poprvé zvolen do zastupitelstva Českých Budějovic (byl jím dvě volební období s přestávkou od října 2010 do března 2011, znovu v něm zasedá od předloňských voleb); v říjnu 2008 byl zvolen do krajského zastupitelstva a stal se prvním náměstkem hejtmana; krajské funkce opustil, když se stal ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Petra Nečase (ODS), kterým byl od listopadu 2011 do července 2013; od listopadu 2012 do ledna 2014 byl prvním místopředsedou ODS, po Nečasově demisi a odchodu z čela strany v červnu 2013 byl i úřadujícím předsedou strany.

Ostatní:

  • Letos na jaře stál Kuba u projektu, který zjišťoval na Strakonicku a Písecku přítomnost protilátek na nový typ koronaviru. "Nevyužívali jsme například rychlotesty. Ale určitě se výsledky nedají přepočítat na celou populaci. S výsledkem se spíš musí poprat statistici," uvedl v červnu po zveřejnění výsledků, které se lišily od výstupů studie kolektivní imunity na úrovni ČR.
  • Před dvěma lety se jím vedená kandidátka ODS v Českých Budějovicích po komunálních volbách zapojila do rozhovorů o vytvoření koalice na magistrátu, nakonec ale zůstali občanští demokraté v opozici. Vítězné ANO navrhovalo společné jednání s Hnutím Občané pro Budějovice (HOPB) a ODS, ale HOPB nemělo zájem. Důvodem byla podle předsedy hnutí Iva Moravce mimo jiné Kubova osoba. "Ano, i toto hrálo svou roli," uvedl.
  • V červnu 2010 neúspěšně kandidoval na místopředsedu ODS. Neměl ale tehdy podporu lídra strany Nečase, podle něhož by "ve vedení ODS neměli být lidé, kteří reprezentují velkou koalici. V jižních Čechách je velká koalice, on sám (Kuba) je náměstkem sociálnědemokratického hejtmana". Ve stranických volbách v listopadu 2012 se stal prvním místopředsedou; porazil tehdy dosavadní první místopředsedkyni a tehdejší šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou.
  • Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 byl tehdejší úřadující předseda strany Kuba lídrem jihočeské kandidátky ODS, do Parlamentu se ale nedostal. Občanští demokraté tehdy v kraji - i kvůli celostátnímu propadu, strana otřesená po pádu Nečasovy vlády získala 7,72 procenta hlasů - dosáhli jen na jeden mandát, který díky preferenčním hlasům získal někdejší jihočeský hejtman za ODS Jan Zahradník. V posledních volbách do Sněmovny v roce 2017 Kuba nekandidoval.
  • Kuba býval dříve v médiích spojován s vlivným jihočeským podnikatelem a členem ODS Pavlem Dlouhým, označovaným za regionálního kmotra. Podle dřívějších Kubových výroků je vliv Dlouhého na jihočeskou ODS v médiích démonizován.
  • V dubnu 2013 skončil na druhém místě v anketě Ropák za největší antiekologický počin, za Státní energetickou koncepci ČR do roku 2040, která počítá s větším využitím jaderné energie a postupným uzavíráním dožívajících uhelných elektráren.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!