Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Koronavirus ochudil pražskou MHD o více než miliardu korun. Ušetřilo se aspoň na naftě

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2020
12:49

Kalendářní rok se pomalu chýlí ke konci a pražský magistrát opět sčítá škody, které městu uštědřil koronavirus. Například ztráty na tržbách v pražské integrované dopravě patrně budou činit 1,31 miliardy korun. Přitom jen za loňský rok tržby z jízdného vynesly téměř dvě miliardy korun.

Ztráty se dotýkají všech dopravců, kteří působí v PID. Autobusoví dopravci v PID vykázali za první pololetí letošního roku ztráty 25,89 milionu korun. Za celý rok je očekávaná ztráta 55,25 milionu. V případě železnice to je za první pololetí 48,5 milionu korun a za celý rok pak více než 103 milionů Kč.

Hlavním městem vlastněný DPP zaznamenal za první půlrok ztráty asi 680 milionů korun. Za celý rok to zřejmě bude 1,15 milionu. DPP je největší městskou firmou a zároveň je největším dopravcem v hlavním městě.

Úspora byla minimální

V souvislosti s pandemií koronaviru podle dokumentu, který schválili pražští radní, dopravci ušetřili na nákladech za neodjeté spoje, například za naftu. Zároveň ale museli investovat další peníze do dezinfekce a dalších hygienických opatření. Přesné částky zatím nejsou známy a zjišťují se. Například v případě DPP jsou podle dokumentu očekávány náklady na čištění za celý rok 100 milionů korun.

Finanční injekce

Magistrát dopravcům rozdělí v první fázi na pokrytí ztrát přes 423 milionů korun. Peníze vezme z přebytku hospodaření, kdy byla při vyúčtování tato částka vrácena na účet města. Pokud nebudou využity peníze určené na integraci dalších oblastí ve středních Čechách do PID, budou také tyto peníze využity na pokrytí ztrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa