03.11.2020 12:09

Zlínští divadelníci vytvořili podcastový pořad Hladový Kašpárek

V Městském divadle Zlín je v těchto dnech tma a ticho, protože se z nařízení vlády nehraje. Potřeba divadelníků tvořit je ale tak silná, že se z ní zkrátka něco zrodit muselo. A tak vznikl Hladový Kašpárek, podcastový pořad na sedm dní v týdnu, z nichž každý bude úplně jiný a výjimečný. První díl divadelníci pustí do éteru 9. listopadu v 7.00 a k poslechu bude na www.hladovykasparek.com.

„Hladový Kašpárek je jako Ježíšek, nikdo ho nikdy neviděl, přitom nosí dárky. Není to efektní ubíjející produkt, ale jde to zespodu. Tak jako máte svůj vnitřní hlas, tak promlouvá Kašpárek,“ přiblížil ředitel MDZ Petr Michálek. Název vychází z označení legendárního dávného klubu, který se nacházel v podzemí divadla a z nedávného výroku prezidenta Miloše Zemana o hladových umělcích. „Na to nelze než reagovat Kašpárkovským šklebem,“ vysvětlil Michálek.

„Je volno a volno, a když je to volno vynucené, není to nic příjemné a pro tvořivého člověka je to několikanásobné utrpení,“ doplnil umělecký šéf divadla Patrik Lančarič. „Naše aktivita s šitím roušek v první vlně byla skvělá proto, že to byla služba společnosti. Snažili jsme se být užiteční. Hladový Kašpárek má plnit podobný účel - formou krátkých relací zpříjemnit čas,“ dodal.

Pondělky nabídnou rozhlasovou hru na pokračování, Pondělní špíl. Prvním titulem bude Bílá nemoc Karla Čapka v režii Patrika Lančariče: „Ten titul se úplně nabízel. Čapek hru napsal krátce poté, co proběhla španělská chřipka. Dnes, o sto let později, prožíváme skoro to samé. Chování společnosti se vůbec nezměnilo.“ V Bílé nemoci posluchači uslyší Helenu Čermákovou, Evu Daňkovou, Zdeňka Julinu a další zlínské herce.

Kašpárkovy úterky budou patřit rozhovorům. Druhý den v týdnu, který dostal název Principálovo úterý, bude moderovat Petr Michálek. Hosty si bude vybírat nejen z divadelního světa. Prvním bude herec Rostislav Marek.

Středa z herečáku bude čistě v rukou herců. „Všichni společně chystáme různé zábavné rubriky, například Holky v akci o vaření, Kalendárium, Filmové okénko Honzy Leflíka, Audiotančírek a další,“ vyjmenoval herec Marek Příkazký, který bude spolu se svým kolegou Štěpánem Princem středami provázet.

Čtvrtek na tahu nazuje toulavé boty. V této rubrice vyrazíme do zlínských ulic a okolí s Blankou Kovandovou, šéfkou vnějších vztahů divadla, a podíváme se na místa, kam se dá ve Zlíně vyrazit, i když se nikam vyrazit nedá.

Pátky z voleje budou bláznivé a plné nepředvídatelnosti a improvizace. Takto zlínské herce ještě neznáte!

Rubriku nazvanou trochu tajuplně Kandrdas v sobotu divadelníci předali do rukou teenagerům, žákům dramatického kroužku Petra Nýdrleho. Celý pořad budou vytvářet sami, bez cenzury a pro své vrstevníky.

Tečkou za každým týdnem bude Nedělní šlágvort – zamyšlení, úvaha, fejeton, krátká povídka. Dramaturgové Katarína Kašpárková Koišová a Vladimír Fekar v ní osloví osobnosti spojené se zlínským divadlem: „S lidmi, kteří jsou originální a mají co říct a které na sebe divadlo nalepuje, se tak budeme potkávat aspoň skrze jejich slovo, glosu,“ těší se Vladimír Fekar.

Pilotní díl najdete už teď na www.hladovykasparek.com.

Autor článku: Veronika Jurčová

Zlínští divadelníci vytvořili podcastový pořad Hladový Kašpárek

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.