Dnes Čtvrtek - obcasny-dest 15°C
Zítra Pátek - polojasno 20°C
Čtvrtek 28. 3. 2024
Svátek má Soňa
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Čidla v centru Prahy nově sledují, jak dlouho parkují auta na vyhrazených stáních
Tři parkovací stání vyhrazená pro potřeby polikliniky v Palackého ulici jsou nově pod dohledem čidel. Doba stání se zobrazuje na displeji umístěném u značky (vpravo). Foto(2x): JP

Čidla v centru Prahy nově sledují, jak dlouho parkují auta na vyhrazených stáních

Poměrně běžnou praxí je zneužívání vyhrazených parkovacích stání s časovým omezením, kdy řidiči nechají na místě auta déle, než jim je umožněno. V centru Prahy jsou v testovacím provozu čidla, díky kterým se na displeji u značky ukazuje, jak dlouho zde konkrétní auto parkuje. To by mělo zjednodušit postihování přestupků.

Vyhrazená stání s čtvrthodinovým nebo třeba půlhodinovým limitem bývají k vidění před provozovnami, institucemi nebo třeba zdravotnickými zařízeními. Umožňují především zásobovacím autům, aby nemuseli jejich řidiči ztrácet čas hledáním místa k parkování.

„Veřejnost i podnikatelé si stěžují, že toto časové omezení pro nutnou vykládku zboží bývá zneužíváno a auta stojí na místě třeba i celý den. Je těžké to kontrolovat, protože řidič může vždy na svou obranu strážníkovi říci, že přijel právě před chvílí,“ uvedl radní Prahy 1 pro dopravu, životní prostředí, úklid, informatiku a smart cities Richard Bureš (ODS).

V ulici Palackého, která je krátkou spojnicí mezi ulicemi Vodičkova a Jungmannova, začalo být před poliklinikou testováno nové zařízení. Přímo před vchodem jsou tři parkovací místa určena pro polikliniku. Maximální povolená doba stání je 30 minut.

parkovani-cidlo2 „Do vozovky byla instalována čidla, která zaznamenají, kdy auto zaparkovalo. V tu chvíli začne být na světelné tabuli, která je umístěna na stožáru se značkou, zobrazován měnící se časový údaj, který ukazuje, kolik minut auto na vyhrazeném stání parkuje,“ uvedl iniciátor projektu Bureš. Každé parkovací místo má na displeji svůj časový údaj.

Číslice má zelenou barvu. Když uběhne půlhodina, což je maximální povolený čas pro parkování, a auto je stále na místě, údaj zčervená, takže je hned vidět, které auto překračuje povolený časový limit. Když na místě nikdo neparkuje, číslice se nezobrazuje.

Podle Bureše by tato zařízení mohla začít postupně fungovat i na dalších místech v první městské části. Odhadované náklady na jedno monitorované stanoviště jsou 120 až 140 tisíc korun v závislosti na počtu parkovacích míst.

„Magistrát nám odmítl na tento projekt poskytnout finance, tak se je budeme snažit postupně hledat v našem rozpočtu. Kvůli pandemii, která dopadla na Prahu 1 asi nejvíc, to bude složité,“ připustil radní.


Autor: Jan Puci

Na Štěrboholské spojce budou opravena svodidla

25. března 2024 v 06:58

V termínu od 28. března do 28. dubna bude na Štěrboholské spojce probíhat oprava svodidel a zábradlí mostní konstrukce přes Hostavický potok.

Výměna plynového potrubí na Lehovci a omezení dopravy v Kukelské

24. března 2024 v 07:47

V termínu od 6. dubna do 30. dubna bude postupně pro veškerý automobilový provoz i parkování uzavírána Kukelská ulice na Lehovci. Důvodem postupného uzavírání ve 3 fázích je výměna starého plynového potrubí, které vede ve vozovce.

Koncem března se mění vedení dopravy v Komořanské ulici

22. března 2024 v 09:35

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) naplno obnoví po zimní přestávce práce na Komořanské ulici. V pondělí 25. března se změní aktuální vedení dopravy, a to s ohledem na postup stavebních prací. Spočívat bude v převodu automobilové dopravy ve směru do centra na novou komunikaci...

Hornokrčská ulice bude uzavřena

21. března 2024 v 15:47

V pondělí 25. března zahájí Technická správa komunikací (TSK) opravu dalšího úseku vozovky a chodníků v ulici Hornokrčská v Městské části Praha 4, a to v úseku od křižovatky U Krčské vodárny po ulici Budějovická. 

Další články
Nahoru