Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Basketbalisté a volejbalisté chtějí rozběhnout nejvyšší soutěže. Kdy se jim to podaří, ale nevědí

Nejvyšší volejbalové i basketbalové soutěže zatím neznají termín restartu, ale doufají, že se rozběhnou co nejdříve. Svazy musejí rozhodnout o podobě obnovy soutěží a požádat o výjimku. O spuštění profesionálních soutěží se mohou přihlásit na základě rozhodnutí vlády od středy 4. listopadu.

Volejbalistky PVK Olymp Praha v akci
zdroj: ČT sport

"Jestli a jak se opět rozběhnou zápasy Uniqa extraligy, se co nejrychleji rozhodne po dohodě profesionálních týmů," uvedl Český volejbalový svaz (ČVS).

"Po několikatýdenním tréninkovém výpadku bude potřeba nejdříve zajistit pravidelný tréninkový režim a až následně restartovat soutěže. Očekávám tudíž, že extraliga by se hrála nejdříve 14. listopadu. Vše se bude probírat v rámci Asociace profesionálních klubů, z této úrovně tedy očekávám případné návrhy," řekl předseda ČVS Marek Pakosta s tím, že bude finančně a organizačně náročné dodržet hygienické podmínky, což u profesionálních týmů nevidí jako zásadní překážku.

O obnovení soutěže se budou co nejrychleji ucházet i basketbalové ligy. "Chceme, aby soutěž začala co nejdříve, takže jednáme o způsobu testování. Musíme dodržet nařízení státu, ale zároveň chceme co nejrychleji dohnat zápasovou ztrátu. Čekají nás jednání s kluby o nastavení všech pravidel," uvedl guvernér Asociace ženských ligových klubů a šéf ženské ligové soutěže Daniel Kurucz.

Pakosta naznačil možnost koordinovat postup při podávání žádostí s ostatními halovými týmovými sporty, jako je právě basketbal, házená či florbal. "Myslíme si, že budeme mít podobné, ne-li identické parametry soutěží a že budeme schopni zajistit stejná hygienická opatření," uvedl předseda volejbalového svazu.

Sportovní soutěže v Česku se zastavily 12. října, a navíc se nesmělo ani trénovat. "To bylo kruté," uvedl pro ČTK Ondřej Hudeček, manažer volejbalistů Karlovarska. Od středy se jeho tým i další profesionálové mohou i ve vnitřních prostorách za přísných bezpečnostních opatření k tréninku vrátit. "Je to malé světlo na konci tunelu. A kdy by se mohlo začít hrát? Jsme schopni a ochotni, aby se to spustilo hned. Zápasy chceme vysílat on-line a nabídnout divákům náš produkt," doplnil Hudeček.

Svaz ale musí s vedením soutěží mužů a žen rozhodnout, v jaké variantě budou extraligy pokračovat. Týmy totiž musejí před každým zápasem mít negativní výsledky na koronavirus z PCR testu starého maximálně tři dny.

Volejbalisté by teoreticky mohli jezdit na tzv. tripy, známé z amerických soutěží. "Odehráli bychom tři zápasy venku, třeba v Ostravě, Beskydech a Zlíně," řekl Hudeček, jehož tým potřebuje dohnat herní praxi i vzhledem k Lize mistrů. "První turnaj hrajeme už na začátku prosince a čím víc zápasů stihneme, tím lépe," dodal.

Teoreticky více zápasů za sebou by mohly vzhledem k platnosti testů hrát i basketbalistky. "Zkusili bychom upravit systém soutěže tak, aby kluby odehrály během platnosti testu víc zápasů než jeden," uvažoval Kurucz.

Karlovarsko jezdilo v čase zákazů trénovat do Německa, jeho konkurent z Českých Budějovic byl jednou v Rakousku, kde volejbalisté odehráli i přátelský zápas. "Pak jsme se tam už nedostali. Trénovali jsme venku, posilujeme, běháme a skáčeme. S volejbalem to nemá nic společného. Je to začátek druhé letošní přípravy. Přitom příští týden bychom měli odehrát evropský pohár v Rusku," uvedl kouč Jihostroje René Dvořák.

Házenkáři zatím nevědí, zda soutěže obnoví. Plně profesionálním klubem je v Česku totiž jen ženský tým Mostu. "O podmínkách pro konání nejvyšších soutěží v házené v současné chvíli jedná vedení svazu se zástupci Národní sportovní agentury. Následně budou o těchto podmínkách a možnostech jejich naplnění v házenkářských soutěžích jednat ve středu dopoledne s vedením svazu zástupci klubů extraligy mužů a MOL ligy žen," uvedl svaz.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články