Chrudimské noviny Rekonstrukce se stavbou lávky pokračují v plném proudu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Rekonstrukce se stavbou lávky pokračují v plném proudu

Pardubice – Práce na stavbě lávky přes trať, o kterou usiloval od roku 2013 Martin Kolovratník (ANO 2011), jsou teprve na začátku. Občané se ale mohou těšit na propojení Zeleného Předměstí a Palackého třídy se sídlištěm Dukla.

Lávka propojující severní a jižní část města Pardubice. Zdroj: Správa železnic
 

Na koridoru už chybí koleje a rekonstrukce jsou v plném proudu. Lávka vyjde město oproti navrhovanému prodloužení podchodu o desítky milionů méně, bude stát jen 7 milionů korun. Na její stavbu dohlíží bývalý dlouholetý pardubický urbanista a architekt Milan Košař (nyní architekt Vysokého Mýta), který minulý rok v Praze dokonce převzal v Centru architektury ocenění Architekt obcí 2019, mimojiné za příkladnou spolupráci s městskými samosprávami.

V rámci modernizace staví lávku Správa železnic a následně ji předá městu. Cestující se dostanou z lávky připomínající tubus metra eskalátory nebo výtahy přímo na nástupiště. Jejím prostřednictvím bude vybudován bezbariérový přístup i na východněji umístěné nové páté nástupiště, které tu má vzniknout a bude přístupné také z nástupiště čtvrtého a oběma podchody.

Petra Vintrlíková

Reklama