Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Loňskou štědrovečerní pohádku Princezna a půl království sledovalo na prvním programu ČT bezmála 2,5 milionu diváků starších 15 let. Jejím režisérem byl Janák, co režíruje i letošní snímek O vánoční hvězdě.

„Namísto klasických pohádkových motivů čertů, vodníků a čarodějnic jsme se tentokrát vydali do světa hvězd. Hvězdy v naší pohádce vypadají skoro jako lidé. Mají však nadpřirozené schopnosti, které k hvězdám patří. A když se dostanou k nám na zem, dokážou obyčejným smrtelníkům pěkně zamotat hlavu,“ uvedl Janák, který při natáčení využil metodu videomappingu.

Pohádka O vánoční hvězdě vypráví příběh dvou světů, hvězdného a lidského. Hvězdné nebe obydlují hvězdy včetně Deničky (Ramba). Denička tvoří pár s obdivovaným Síriem (Ondřej Sokol), jednoho dne ji ale srazí z oblohy žárlivá Proxima (Geislerová). Denička spadne na zem, kde ji zachrání učitel Vašek (Kotek). Denička se musí vrátit zpátky na oblohu, jinak jako každá hvězda vyhasne.

VIDEO: Někdejší veganka Tereza Ramba přiznává: Žeru hrozně a všechno! Může za to miminko?

Video
Video se připravuje ...

Někdejší veganka Tereza Ramba přiznává: Žeru hrozně a všechno! Může za to miminko? Kisa Císařová

Geislerová si podle svých slov přála jakoukoliv roli v pohádce. „V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro, která je ale italská, a Anděla Páně, kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji,“ řekla.

Pohádka O vánoční hvězdě vznikala v koprodukci české, slovenské a německé televize. Díky tomu mohl režisér obsadit i jiné než české herce. „Čeští diváci se tak mohou těšit na zcela novou a neokoukanou princeznu,“ podotkl Janák.

Režisér Janák s ČT spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků (2012), Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015), Nejlepší přítel (2017) a Princezna a půl království (2019).

Předloni byla nejsledovanějším pořadem Štědrého dne pohádka Kouzelník Žito na ČT1, na kterou se dívalo 2,49 milionu diváků starších 15 let, ta si ovšem od diváků vysloužila dost kritiky a ještě s málo reprízovanou Slíbenou princeznou moc neoslovila...

Rekord drží premiéra pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2, kterou na Štědrý večer roku 2017 zhlédly více než tři miliony diváků.

Česká televize začala s tradicí štědrovečerních pohádek v 90. letech. V roce 1990 odvysílala koprodukční snímek O Janovi a podivuhodném příteli. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší divákům novou pohádku pravidelně každý rok.

VIDEO: Aňa Geislerová na Českém Lvu: Kam schovala všechny své ceny?

Video
Video se připravuje ...

Aňa Geislerová na Českém Lvu: Kam schovala všechny své ceny? Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Pohádky na další večery a další dárečky ČT

Kromě štědrovečerní pohádky ČT přinese i další dvě pohádky, jak to má ostatně v posledních letech ve zvyku. Na První svátek vánoční představí snímek Hodinářův učeň - o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. „Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ říká představitel hlavní role hamižného hodináře Viktor Preiss.

Druhý svátek vánoční patří tradičně koprodukční česko-slovenské pohádce - tentokrát O léčivé vodě o lásce a spravedlnosti. „Odmala miluji pohádky. Myslím, že v podstatě utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty,“ říká Linda Rybová, jež si v příběhu zahrála Paní vod a pramenů.

Jako tradičně Česká televize přichází i s pohádkou ve znakovém jazyce -  Loupežnická balada, kde si zahrají výhradně neslyšící herci, bude ale opatřena titulkami i dabingem.

Kromě toho televize pro děti připravila oblíbený interaktivní Adventní kalendář, na předvánoční dobou. Na své si přijdou i dospělí - v rámci dvoustého padesátého výročí narození Ludwiga van Beethovena dojde na záznamy koncertů klasické i pop-rockové hudby, nebudou chybět ani dokumenty o herečkách Marilyn Monroe a Claudii Cardinal nebo režiséru Jiřím Menzelovi.

Stanice ČT3 rozšíří od 12. prosince své vysílání do dvaadvacáté hodiny, a i o Vánocích zařadí do vysílání to nejlepší ze zlatého fondu. Připomene také významná výročí. - devadesátiny Františka Filipa či nedožité jubileum Antonína Moskalyka a sto let od narození herce Vlastimila Brodského.

Po Novém roce pak Česká televize přinese mnoho dárků pro diváky - úspěšné komedie – Poslední Aristokratka Jiřího Vejdělka nebo Vlastníci Jiřího Havelky, snímek, který získal tři České lvy a dvě Ceny české filmové kritiky. V neděli 3. ledna nabídne ČT1 i první díl nové minisérie Božena, kde známou spisovatelku ztvární herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová.

Nebudou chybět ani Adventní koncerty - letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. „Loni i předloni zaznamenala sbírka díky štědrosti diváků rekordní výsledky. Od svého vzniku pomohly Adventní koncerty sto dvaceti neziskovým organizacím, kterým rozdělily přes dvě stě sedmnáct milionů korun. Věřím, že vybraným organizacím diváci i přes nepříznivou situaci pomohou i letos,“ dodal generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

Fotogalerie
31 fotografií