Partner skupiny Pale Fire Capital a aktivní akciový investor Jan Barta včera na svůj twitterový účet napsal, jaké pozice otevírá s americkými prezidentskými volbami, které jsou za dveřmi. A věří ve vítězství Joea Bidena.

„Jestli vyhraje Trump, tak to bude bolet,“ uvedl Barta, který shortuje měnový pár USD/CZK i technologické akcie a opačně – long – věří například rozvíjejícím se trhům nebo bankám.

Demokratického kandidáta favorizují i další tuzemští investoři, jedním z nichž je také Ondřej Tomek. „Očekávám, že jistý čas po Bidenově vítězství bude krátkodobě vyšší tlak na technologické akcie,“ říká miliardář, který však ve vlastních investičních strategiích volby neřeší. „Dívám se na dlouhé časové období,“ dodává.

Favorita sázkových kanceláří (například na české Fortuně má Biden kurz na vítězství 1,55) by preferoval i Ján Hájek, šéf českého akciového fondu Top Stocks. A to i za cenu toho, že je podle něj vysoce pravděpodobné, že v případě Bidenova vítězství půjde nahoru jak zdanění, tak regulace.

„S Trumpem zůstane chaos, jeho budoucí kroky budou ještě méně předvídatelné než v prvním období. Bidenovo vítězství povede k předvídatelnější politice,“ míní Hájek.

Vydání Forbesu Zázrak

Že trhy očekávají spíše Joea Bidena, potvrzuje i partner konzultační společnosti PwC Petr Kříž, podle kterého jsou tato očekávání už v cenách zahrnuta. „Trumpova politika je relativně příznivá vůči americkým korporacím, zvolení Bidena by zřejmě vedlo ke zvýšení daní a povede k vyšší preferenci zelených odvětví a zdravotnictví,“ vypočítává Kříž.

Hlavní akciové indexy však podle Kříže příliš ovlivněny nebudou a nejhorší dopad na trhy bude mít případný nejasný výsledek a spory o regulérnost voleb. S tím souhlasí i Kateřina Zychová z Verdi Capital, která zdůrazňuje, že případný nerozhodný výsledek by zvýšil volatilitu a potenciálně mohl spustit výprodeje.

„Případná nejistota po volbách znamená skoro jistotu dlouhodobých zisků pro ty, kdo nakoupí,“ uzavírá Ondřej Tomek.