Česká televize představí novou pohádku O vánoční hvězdě, poběží na Štědrý večer

Na Štědrý den letos Česká televize (ČT) uvede novou pohádku O vánoční hvězdě režiséra Karla Janáka. V hlavních rolích se objeví Tereza Ramba, Vojtěch Kotek a Anna Geislerová, princeznu si zahraje německá herečka Leonie Brillová. Vánoční program v úterý oznámila ČT na online tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sokol v roli Síria, obdivované a mocné hvězdy.

Ondřej Sokol v roli Síria, obdivované a mocné hvězdy. | Foto: Klára Cvrčková | Zdroj: Česká televize

Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Loňskou štědrovečerní pohádku Princezna a půl království sledovalo na prvním programu ČT bezmála 2,5 milionu diváků starších 15 let. Jejím režisérem byl také Janák.

Namísto klasických pohádkových motivů čertů, vodníků a čarodějnic jsme se tentokrát vydali do světa hvězd. Hvězdy v naší pohádce vypadají skoro jako lidé. Mají však nadpřirozené schopnosti, které k hvězdám patří. A když se dostanou k nám na zem, dokážou obyčejným smrtelníkům pěkně zamotat hlavu, uvedl Janák, který při natáčení využil metodu videomappingu.

Pohádka O vánoční hvězdě vypráví příběh dvou světů, hvězdného a lidského. Hvězdné nebe obydlují hvězdy včetně Deničky (Ramba). Denička tvoří pár s obdivovaným Síriem (Ondřej Sokol), jednoho dne ji ale srazí z oblohy žárlivá Proxima (Geislerová). Denička spadne na zem, kde ji zachrání učitel Vašek (Kotek). Denička se musí vrátit zpátky na oblohu, jinak jako každá hvězda vyhasne.

Geislerová si podle svých slov přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro, která je ale italská, a Anděla Páně, kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji, řekla.

Pohádka O vánoční hvězdě vznikala v koprodukci české, slovenské a německé televize. Díky tomu mohl režisér obsadit i jiné než české herce. Čeští diváci se tak mohou těšit na zcela novou a neokoukanou princeznu, podotkl Janák.

Režisér Janák s ČT spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků (2012), Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015), Nejlepší přítel (2017) a Princezna a půl království (2019).

Čtyři nové pohádky

Česká televize vedle štědrovečerního snímku O vánoční hvězdě uvede o Vánocích další tři nové pohádky. Bude to výpravný film Hodinářův učeň, který ČT uvede premiérově na první svátek vánoční.

Ve třetí vánoční pohádce, příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě, se Linda Rybová představí v roli Paní vod a pramenů. ČT připravila i pohádku pro neslyšící diváky Loupežnická balada.

Štědrovečerní pohádka Princezna a půl království napravuje mylnou představu, že k lásce stačí zabít draka

Číst článek

V této nelehké a nejisté době, v níž se nacházíme, a která pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, se snažíme především pomáhat. Dětem, které nemohou do škol, rodičům, kteří se o ně doma starají i seniorům, jež často musejí omezit kontakt s rodinou. A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané nové vánoční pohádky, uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Předloni byla nejsledovanějším pořadem Štědrého dne pohádka Kouzelník Žito na ČT1, na kterou se dívalo 2,49 milionu diváků starších 15 let. Rekord drží premiéra pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2, kterou na Štědrý večer roku 2017 zhlédly více než tři miliony diváků.

Česká televize začala s tradicí štědrovečerních pohádek v 90. letech. V roce 1990 odvysílala koprodukční snímek O Janovi a podivuhodném příteli. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší divákům novou pohádku pravidelně každý rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme