metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 9 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Silvestr? Mohl být naprosto bez petard, říká Marvanová

  19:00
Rachejtle při oslavách Nového roku neodpálíte u řeky, zoo nebo nemocnic. Kdo byl proti?
Hana Kordová Marvanová | foto: MAFRA

Boj proti neuváženému používání zábavní pyrotechniky je v hlavním městě evergreenem. Každý leden plní média fotky zraněných vodních ptáků, kterým rachejtle popálily křídla či je dělobuchy vyplašily z hnízd. Občas někomu bouchne v ruce petarda či začne pyrotechniku zběsile odpalovat uprostřed davu slavících Pražanů.

Magistrát proto přišel s vyhláškou, která, pokud ji posvětí zastupitelé, omezí odpalování silvestrovských rachejtlí v podstatě na minimum. Deník Metro si popovídal s předkladatelkou návrhu radní Hanou Kordovou Marvanovou o tom, jak by byla novela vyhlášky pro Prahu přínosná.

Praha již vyhlášku proti petardám má. Proč potřebuje přísnější variantu?
Současná vyhláška z roku 2017 obsahuje tento zákaz na celém území Prahy s výjimkou některých vyjmenovaných lokalit, ovšem na Silvestra a na Nový rok je v ní výjimka. Ta znamená, že v tyto dva dny může odpalovat laickou pyrotechniku kdokoli bez jakéhokoli omezení. Zkušenosti jsou takové, že záchranáři hlásili jak ublížení na zdraví, včetně těžkých, tak i dopady na zvířata. Zároveň byly hlášeny škody na zaparkovaných autech v centru Prahy či na budovách. Proto jsem po vyhodnocení těchto zkušeností poslala do připomínkového řízení uvedenou novelu vyhlášky.

Záměr schválila rada. Teď čeká na posvěcení zastupitelů. Jak dlouho novela vznikala?
Novou vyhlášku jsem připravovala tři čtvrtě roku právě po nových zkušenostech z poslední silvestrovské noci, kdy docházelo k živelnému nekontrolovatelnému odpalování. Návrh novelizace tak rozšiřuje zákaz používání pyrotechnických výrobků i na Silvestra a na Nový rok, a to v nejcitlivějších částech Prahy, jakými jsou památkové rezervace, vodní toky a jejich břehy, okolí nemocnic, domovů pro seniory, zvláště chráněná území, přírodní parky či okolí areálu zoologické zahrady. Tato místa jsou ve vyhlášce, respektive její příloze, podrobně vyjmenována a pojem okolí vymezen vzdáleností.

Původně šla do připomínkového řízení razantnější změna, kdy jste navrhovala úplný zákaz odpalování laické pyrotechniky na celém území Prahy. Proč neprošla?
Připomínkové řízení vedlo k námitkám některých městských částí, ale také kanceláře primátora, že nejsou pro úplný plošný zákaz a že by se měl týkat jen vyjmenovaných území. Proto jsem vyhlášku nechala upravit tak, aby zohlednila připomínky.

Zároveň má být na celém území metropole zakázáno vypouštění takzvaných lampionů štěstí. Proč?
Mohou způsobit požáry. Výrobek za letu uchovává po určitou dobu otevřený oheň, přičemž směr, dopad a vyhoření výrobku po jeho vypuštění do vzduchu je ovlivněn řadou faktorů, na něž člověk nemá vliv. Posledním varováním byl nález vyhořelého lampionu štěstí v pavilonu slonů pražské zoo začátkem tohoto roku.

V souvislosti s pandemií koronaviru má být letos na Silvestra a Nový rok v ulicích mnohem méně lidí než třeba loni či předloni. Nebylo by rozumnější s vyhláškou přijít jindy?
To, že je nyní pandemie, nevylučuje, aby jednotlivci na konci roku vyrazili do ulic a odpalovali bez omezení petardy. Vzpomeňme třeba protestní shromáždění před nedávnem na Staroměstském náměstí. Proti vandalství a bezohlednosti koronakrize bohužel nefunguje. Proto jsem přesvědčena, že toto téma je i nyní aktuální.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Na zamrzlém projektu Nových Holešovic je škoda za miliardu, bouří se developeři

vydáno 18. dubna 2024  16:52

Pražský dopravní podnik (DPP) obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k...  celý článek

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

vydáno 18. dubna 2024  16:52

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní i v celé střední Evropě, je velmi proměnlivou a...  celý článek