Koho vlastně volí Bart Simpson

Post Image

Koho vlastně volí Bart Simpson

Play icon
17 minut
Červenec 2015. V krátkém filmu Trumptastic Voyage mimo standardní epizody touží mít Homer stejné vlasy jako tehdy čerstvý kandidát na prezidenta Donald Trump.

foto Profimedia.cz

Chcete se dozvědět více o amerických prezidentech, politice a společnosti, ale bez vzrušených debat a urážek? Možná překvapivou možností je sledovat kultovní animovaný seriál Simpsonovi. Ten se totiž za třiatřicet let své existence politice rozhodně nevyhýbal. Dělá si legraci z mnoha prezidentů, ukazuje pravou tvář Ameriky – a tak trochu předpověděl nástup Donalda Trumpa.

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016 bylo pro mnohé překvapením; kdo ovšem pečlivě sledoval kultovní seriál Simpsonovi o americké rodince z městečka Springfield, věděl, že se to stát může. Tedy s nadsázkou řečeno.

V díle nazvaném „Bart to the future“ (v češtině Nebárt se budoucnosti, série 11, epizoda 17) nahlíží malý Bart v indiánském kasinu do budoucích let a zjistí, že jeho sestra Líza Simpsonová se stala prezidentkou beznadějně zadlužených Spojených států. V oválné pracovně Bílého domu zkroušeně sděluje spolupracovníkům: „Jak víte, zdědili jsme značný deficit po prezidentu Trumpovi.“ Ona věta vlastně byla prorocká: během působení Donalda Trumpa v Bílém domě od roku 2017 stoupl dluh federální vlády o více než dva biliony dolarů. A to ještě koncem března schválil americký Kongres záchranný balíček pro americkou ekonomiku tvrdě postiženou koronavirem v hodnotě dalších dvou bilionů dolarů.

Trump se v Simpsonových objevoval už dříve, ještě v dobách, kdy byl podnikatelem v realitách a postavou showbyznysu. „Donald Trump, kterého jsme tehdy měli na mysli, byl jakousi milou, zábavnou postavičkou, jež v sobě nemá temnotu, kterou v něm vidím dnes,“ uvedl v časopise The Hollywood Reporter scenárista Simpsonových Dan Greaney.

Od Trumpova zvolení už se mu v Simpsonech vysmívali: například v epizodě Klobouk plný viny (S 28, E 15) se tweetující prezident Trump promění v Lízině představě v oranžovou figurku trolla. Simpsoni si ovšem dělali legraci také z mnoha Trumpových předchůdců. Kořeny seriálu vedou až do éry prezidenta Ronalda Reagana v osmdesátých letech. První krátké animované skeče se objevily už v show Tracey Ullman; Simpsonovi jsou tak s námi od dubna 1987, tedy 33 let.

Za tu dobu zažili Homer, jeho žena Marge, jeho děti, dědeček a další postavy městečka Springfield několik prezidentů USA – a za tu dobu se taky ohromně změnila Amerika stejně jako seriál samotný. Mnozí jeho fanoušci, ale také třeba čísla sledovanosti naznačují, že spíše k horšímu: stále však platí, že Simpsonovi jsou kultovní show s dopadem na miliardy lidí po celé planetě. Jde o mimořádně úspěšný vývozní artikl, s nímž se dostal do světa i životní styl běžných Američanů – dům, tři děti, dvě auta, kočka, pes a věčný nedostatek peněz.

Podpořte Reportér sdílením článku