Švejnar: Schodek není hlavní problém. Tím je nefunkční ekonomika a krachy podniků

Jan Švejnar

Česká vláda hledá recepty na koronavirovou krizi, zatímco nákaza nabírá na síle po celé Evropě. Podle úterního hosta pořadu K věci, česko-amerického profesora ekonomie a člena NERV Jana Švejnara, je česká ekonomika v hluboké krizi. Podle něj ale není hlavní problém vysoký schodek, který Česká republika má, nýbrž nefunkční ekonomika a krachy podniků.

Podle Švejnara bude návrat do starých kolejí a obnova české ekonomiky po koronavirové krizi mnohem pomalejší, než si vláda představovala. „Ve velkém neštěstí máme jedno štěstí – že jsme navázáni na německou ekonomiku, která bude nejméně zasažená,“ konstatoval profesor. Přesto musí Česká republika počítat s tím, že pokles ekonomiky bude citelný.

Z ekonomického hlediska by prý mohlo být lepší ekonomiku – velmi krátce, ale úplně – zastavit. „Vláda zvolila alternativní scénář, snaží se udržet výrobu v chodu. Zastával jsem postoj, že je lepší velice krátce ekonomiku uzavřít, tak, aby se nákaza snížila. Apeloval jsem ale i na to, aby zařízení pokud možno zůstala otevřená. Je lepší mít delší otevírací dobu restaurací, ale méně lidí uvnitř. V New Yorku je například povoleno obsazení z 25 procent. Vláda ale měla svůj názor,“ pokračoval Švejnar.

Náším problémem dosud bylo, že nemáme dostatek testování a trasování.

Profesor je i členem skupiny NERV, která zastává funkci poradního orgánu. S nimi ale vláda ne vždy konzultuje svá rozhodnutí. „NERV není vždy konzultován s tím, co vláda dělá, většina opatření už byla připravena, než se k tomu mohl vyjádřit,“ uvedl Švejnar.

Zároveň dodal, že osobně nevidí důvod k tomu, aby byly základní školy zavřené. „Někteří kolegové ale měli názor fundovanější z epidemiologického hlediska. Náš velký problém doposud byl, že nemáme dostatek testování a trasování, pak by se mohly nechat například základní školy otevřené,“ komentoval profesor.

V nynější situaci vidí Švejnar problém především v nefunkční ekonomice. „V této situaci není hlavním problémem schodek, ale je to nefunkční ekonomika a krachy podniků. Naše republika má výhodu v tom, že máme nízkou zadluženost, můžeme si dovolit vysoký schodek a stále budeme nejméně zadlužená země z velkých ekonomik,“ uvedl Švejnar.

Podle něj musí být opatření cílená a musí jít tam, kde budou mít velký důsledek v ekonomické infrastruktuře. Do té počítá i vzdělání. „Jednou z nejdůležitějších složek kapitálu je lidský kapitál, tedy vzdělání,“ dodal profesor.

Pokud budou výsledky velmi těsné, může v USA dojít k nepokojům.

Profesor se nyní nachází v USA, kde vrcholí volby amerického prezidenta. Podle jeho slov je atmosféra ve Spojených státech vypjatá. „Panuje zde velká nejistota, protože Joe Biden měl velký náskok, ale ten se zmenšuje. Statistická chyba průzkumů proto nabírá na vážnosti. Z posledních průzkumů to vypadá, že by mohl Trump vyhrát některé klíčové státy,“ komentoval Švejnar.

Podle něj bude mít největší šanci na vítězství ten, kdo vyhraje Floridu. „Ten, kdo vyhraje Floridu, může mít velkou šanci, zvlášť pokud by to byl Biden. Předpokládám, že Trump se bude snažit využívat soudní moci,“ míní profesor.

Obává se ale možných nepokojů. „Doufejme, že k násilí nedojde. Jenže situace je vážná, protože americká společnost je polarizovaná a jsou zde silné emoce. Trump navíc začal zdůrazňovat, že volby nemusí být férové, a rozdmýchal tím emoce na obou stranách. Jestliže budou výsledky velmi těsné, může docházet k nepokojům,“ dodal Švejnar.

A kdo podle profesora dokáže stmelit Spojené státy dohromady? To zjistíte v přiloženém videu.

Rozhovor Marie Bastlové s Janem Švejnarem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: