Hlavní obsah

V Plzni začala rekonstrukce tramvajové vozovny za 1,7 miliardy Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zahájily modernizaci tramvajové vozovny v městské části Slovany za 1,7 miliardy korun. Současná vozovna nevyhovuje kapacitou, technickým stavem, vybavením ani zázemím pro zaměstnance.

Článek

Na stavbu, která bude hotová koncem roku 2022, získala městská firma v minulých dnech evropskou dotaci 720 milionů Kč. Byla schválená v plné výši, řekl ČTK první náměstek primátora a šéf představenstva PMDP Roman Zarzycký.

Dodavatelské konsorcium Metrostav, Berger Bohemia a TSS Grade zahájilo přípravné práce na první demolici, kterou plánuje na polovinu listopadu. Depo bude podle generálního ředitele PMDP Jiřího Ptáčka bude po celou dobu stavby v plném provozu. Budovy depa z let 1943, 1964 a 1989 byly postaveny pro tramvaje s výrazně nižší hmotností.

„Jde o nezbytnou investici, jelikož váha moderních tramvají, které jsou ve vozovně odstaveny, je často až šestinásobná. Na špatném technickém stavu se postupně začal podepisovat zejména nevhodný materiál použitý pro stavbu betonového podloží a už před šesti lety byl odborníky stav hal ve vozovně označen za kritický,“ uvedl Zarzycký. Modernizace zvětší haly a zvýší počty průjezdných kolejí, které usnadní provoz. Vznikne nová administrativní budova, myčka a diagnostika kol.

Rekonstrukce vozovny přinese podle Ptáčka také podstatné zlepšení životního prostředí v okolí - snížení hluku a tepelné zátěže. Zelená střecha umožní také akumulaci dešťové vody. Přebytečná voda bude jímána do nádrže a využita pro mytí tramvají.

PMDP, které na stavbu využijí také vlastní zdroje, podepsaly loni v červnu úvěrovou smlouvu s Evropskou investiční bankou. Na modernizaci vozovny tak mohou čerpat až 50 milionů eur (dnes 1,35 miliardy Kč). PMDP už tehdy uvedly, že pokud získají na projekt dotaci, čerpání úvěru bude menší. Část půjčky využijí na nové tramvaje a trolejbusy.

První tramvaje vyjely v Plzni v červnu 1899, kdy měly depo v Cukrovarské ulici, blíže centru. Parkovaly tam i autobusy a později také trolejbusy. Nová velká tramvajová vozovna vznikla za druhé války na tehdejším okraji města na Slovanech v místě lomu na písek. Nestabilní podloží ale dnes způsobuje propadání některých kolejí.

Plzeň má od roku 2014 v areálu plzeňské Škody Transportation na Karlově depo až pro 350 autobusů a trolejbusů. Stálo 1,2 miliardy korun. Město splácí Škodě kompletní servis, údržbu, opravy a stavbu depa. Třicetiletý kontrakt je téměř za 12 miliard Kč.

Reklama

Doporučované