Milan Balabán: Cestami kulhavého Jákoba. Z deníků teologa v době normalizace

7. listopad 2020

Deníky Milana Balabána, které vyšly pod názvem Cestami kulhavého Jákoba, přinášejí mimořádně cenné svědectví o životě české inteligence v časech normalizace i o osobních dramatech autora. Významný český hebraista, evangelický teolog, religionista a básník Milan Balabán si svůj deník psal v letech 1982 až 1985.

Milan Balabán nejprve působil nejprve jako vikář a později jako farář v českobratrských sborech v Čechách i na Moravě. Od 50. let patřil ke sdružení Nová orientace, které usilovalo o reformování poměrů v církvi i ve společnosti.

Čte: Jan Fišar
Připravila: Blanka Kostřicová
Zvuková spolupráce: Marek Hoblík
Režie: Peter Gábor
Premiéra: 11. 3. 2013

V roce 1975 byl ale zbaven státního souhlasu k výkonu duchovní činnosti a dva roky poté se stal signatářem Charty 77. Po podpisu se stal dělníkem, pracoval například pro Pražské kanalizace. Žil pod neustálým policejním tlakem.

„Pracovali jsme sice pod povrchem Prahy, ale na to se dalo zvyknout. Poněvadž jsme končili dost brzo, za čtyři hodiny byly práce vykonány, ale museli jsme čekat do doby, kdy je oficiální konec, tak jsme sedali v hospodách. A tam jsem se musel, jako puritán, naučit pít pivo. Po tom druhém pivu jsem začal vykládat o Masarykovi, Havlíčkovi, Dobrovském, Rádlovi. Pozornost byla zcela mimořádná,“ vzpomínal Milan Balabán, strýc předčasně zesnulého ostravského spisovatele Jana Balabána. 

Sám se ostatně podílel na bytových seminářích s Egonem Bondym nebo Milanem Machovcem. Po sametové revoluci získal doktorát na základě práce předložené před osmnácti lety. Na své domovské fakultě se později stal vedoucím katedry religionistiky a získal profesuru.

V roce 2002 obdržel Milan Balabán z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy o Českou republiku. O devět let později vydalo Balabánovy deníky nakladatelství Torst.

Mimořádný český myslitel a vzdělanec zemřel v lednu 2019 v nedožitých devadesáti letech.

autor: Blanka Kostřicová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.