Je člověk po absolvování karantény negativní? Někdo chodí na test, i když nemusí

Testování na koronavirus

Návod pro vyléčené

Deset dní izolace, tři dny bez příznaků a hotovo. A člověk je oficiálně vyléčený z nákazy koronavirem. Je tomu ale opravdu tak? Jak dlouho jsou lidé, kteří onemocnění COVID-19 prodělali, imunní? Někteří se stále bojí, že zcela negativní nejsou, a na testy tak jdou, i když nemusí. Zejména kvůli rizikovému zaměstnání.

Počet vyléčených z koronaviru dosáhl v Česku 170 tisíc lidí. O tom, jestli je člověk vyléčený, rozhodovala na jaře čtrnáctidenní karanténa a následný negativní test. „Docházelo k tomu, že lidé byli pozitivní opakovaně. Zaznamenali jsme případ jedné paní, která byla například osmnáctkrát po sobě pozitivní,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová. Proto se tedy už v průběhu první vlny pravidla výrazně změnila.

„Když je člověk nyní pozitivně testovaný, jde na deset dnů do karantény. Jestliže v posledních třech dnech nepociťuje žádné příznaky, je považovaný za zdravého a vyléčeného. Bez testu,“ popsala Šalamounová. Podle nakažených, kteří se mají vrátit například k práci v domově pro seniory, není deset dnů jistotou vyléčení.

Kateřina Loňková pracuje právě v jednom z domovů pro seniory. Pro ujištění, že je negativní, ale na test půjde. „Vzhledem k mému zaměstnání, kdy půjdu do práce mezi staré lidi, tak se bojím. Bez testu to vnímám jako velký risk. Je to ale můj názor, nikdo neví, co je správně,“ uvedla Loňková.

Těžší průběh, lepší protilátky

Podle expertů dále platí, že čím těžší průběh člověk má, tím déle je infekční. V drtivé většině případů však ne déle než šest dní. Těžší průběh nemoci může člověku paradoxně také pomoci v následné ochraně proti opětovné nákaze.

Samotná imunita podle posledních zjištění vědců trvá déle než na jaře stanovené tři měsíce. Každý člověk ji má ale jinou. Virová nálož se podle odborníků odhalí už u klasického PCR testu. Takže i při něm se ví, jak silný průběh člověka čeká. Ovšem to se nikdo nedozví, protože hygieny s tímto údajem nepracují.

Hrazení následné péče pojišťovnou?

O léčbu pacientů, kteří prodělali nemoc COVID-19, se starají například v jednom hotelu v Karlových Varech. První pacienti už mají léčebnou kúru za sebou. „Na začátku studie jsme prováděli podrobné vstupní vyšetření, ptali jsme se na subjektivní potíže a podle toho dostal každý, co potřeboval,“ poznamenala Angela Franková, primářka SPA Resort Sanssouci Karlovy Vary.

Dobrovolníky hotel vybíral ze stovky zájemců. Pobyt byl zdarma. Zájemci ale museli splňovat třeba to, že zdravotní problémy neustoupily ani měsíc po vyléčení. „Zlepšení tam je tak o 70–80 %. Co se týče kašle, dýchacích věcí a únavy, tak ten posun tam je,“ vysvětlila pacientka Marcela Makovičková.

Hoteloví lékaři zůstanou s klienty i nadále v kontaktu. Léčebné pobyty zaměřené na zotavení z nemoci COVID-19 chce hotel nabízet, jakmile vláda uvolní opatření. Jedná i o tom, že by pobyt mohly hradit zdravotní pojišťovny.

Tagy: