Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Fiat Panda slaví 40. narozeniny novými verzemi

Při této příležitosti se Fiat rozhodl svou funkční ikonu přepracovat a rozšířit ji o novou verzi Panda Sport. Modelová řada nyní zahrnuje pět stupňů výbavy a tři nové modely – Sport, Cross a Life.

Zákazníkům toužícím po městském stylu je určena Life zosobněná ve stupních výbavy Panda a City Life. Ti, kteří preferují dynamickou a osobitější povahu jistě upřednostní sportovní povahu Panda Sport. Naopak, kdo miluje dobrodružství v přírodě, ten zvolí Cross, tedy Pandu City Cross nebo Pandu Cross.

„Od roku 1980 si ikonický městský vůz značky Fiat získal srdce svých příznivců i řadou rekordů: již 8 let po sobě je nejprodávanějším vozem v Itálii, spolu s modelem 500, a také nejprodávanějším městským vozem v Evropě, jenž se může pochlubit více než 375 000 prodanými vozy ročně“, řekl Luca Napolitano, ředitel značek Fiat, Lancia a Abarth pro region EMEA.

Nová Panda je jediným městským vozem v segmentu, který se může pochlubit kompletní paletou verzí ve smyslu trakce (4x2 a 4x4) i motorizací (zážehové 4x4, hybridní, CNG a LPG). To vše je zabaleno do známé, robustní formy.


Life Panda a City Life

První možností je výbava Panda, která je zároveň vstupní branou do světa tohoto ikonického modelu. Jedná se o dostupný vůz, nabitý chytrými řešeními. Druhou výbavou je Panda City Life, která se zaměřuje na zákazníky hledající rovnováhu mezi cenou a podstatou, aniž by se ale vzdali atraktivního a osobitého stylu. Design Pandy City Life zahrnuje nové přední nárazníky, novou vložku bočních prahových nástavců a nová 15“ kola Life. Tato verze je charakteristická kontrastními černými doplňky, které jsou součástí standardní výbavy: střešní ližiny, boční ochranné lišty, kryty vnějších zpětných zrcátek nebo vnější kliky dveří. Městská povaha je patrná také v interiéru, který je charakteristický dvoubarevnými šedými sedadly a palubní deskou v antracitovém odstínu, dále manuální klimatizací a systémem Uconnect s digitálním rádiem DAB, technologií Bluetooth 2.1 a držákem chytrého telefonu na palubní desce (na přání s novou 7“ dotykovou obrazovkou, digitálním rádiem DAB, funkcemi zrcadlení chytrého telefonu a držákem telefonu).


Panda Sport

Rodinu Fiat Sport zahrnující v současné době modely 500X, 500L a Tipo nyní doplňuje nová Panda Sport, zaměřená na mladé zákazníky.

Nová verze jerozpoznatelná podle výrazných estetických prvků, jakými jsou dvoubarevná 16“ litá kola s černými a červenými kryty nábojů, kliky dveří a vnější zpětná zrcátka v barvě karoserie. K dispozici je rovněž matně šedý odstín karoserie.


Stejně odvážné prvky se nacházejí také v interiéru, který vyniká především palubní deskou v titanovém odstínu, specifickým obložením dveří z eko kůže, černým stropem a novými sedadly s tmavě šedým čalouněním atd. Zákazníci toužící po ještě odvážnějším vzhledu mohou Pandu Sport vybavit paketem Pandemonio, který je poctou sadě uvedené na trh v roce 2006 u modelu Panda 100 HP. Tento paket zahrnuje červené brzdové třmeny, černé rámečky oken a nový volant čalouněný eko kůží s červeným prošíváním.


Cross a City Cross

Třetí povahou nové Pandy je Cross a reprezentují ji výbavy City Cross a Cross s osobitým offroadovým charakterem. Obě verze jsou k dispozici s pohonem 4x2 i 4x4 a nyní mohou být poháněné také motorem na zemní plyn.


Nový model nabízí modrý pastelový odstín Ceramic Blue, který vytváří dokonalou kombinaci s dvoubarevným (modro-černým) čalouněním eko kůží na obložení dveří a sedadlech, jež jsou zušlechtěna stříbrným prošíváním, a textilním čalouněním obložení bočních panelů. Centrální část palubní desky hostí 7“ dotykovou obrazovku (volitelně) a automatickou klimatizaci. Městský vzhled nové Pandy City Cross doplňují LED světla denního svícení DRL a prvky v černém odstínu, a to na střešních ližinách a bočních prazích.

Paletu uzavírá Panda Cross s offroadovým charakterem, vzhledem, i výbavou. Ve standardu nechybí nová stylová 15“ kola, dvojice tažných ok pod mřížkou nárazníku a chromovaná povrchová úprava střešních ližin a bočních lišt.

Bohatá standardní výbava zahrnuje zadní parkovací sensory, automatickou klimatizaci, kůží čalouněný volant, nové obložení dveří černou eko kůží, novou „dřevěnou“ palubní desku z recyklovaných materiálů a infotainment Uconnect se 7palcovou dotykovou obrazovkou atd. Mezi nové prvky patří také dvoubarevná sedadla, která byla vyrobena s ohledem na udržitelnost a jejich středovou část tvoří textilie s 37procentním podílem recyklovaných plastů.



Nový mild hybridní motor

Mild hybridní technologie, představena u modelu Panda Hybrid Launch Edition, a také Fiatu 500 Hybrid Launch Edition je nyní k dispozici pro celou řadu Panda. Toto řešení pohonu přináší účinnost, kompaktnost, nízkou hmotnost a dostupnost hybridní technologie.
Mild hybridní systém tvoří tříválec FireFly o objemu 1 l s výkonem 51,5 kW (70 K) s emisní specifikací Euro 6D Final a elektromotor BSG (řemenem poháněný startér-generátor). Motor BSG regeneruje energii během brzdění a zpomalování a ukládá ji do lithium-ion baterie s kapacitou 11 Ah. Tato energie je pak využita pro pohon elektromotoru o výkonu 3,6 kW, a to pro restartování spalovacího motoru v režimu Stop&Start a asistenci při zrychlování.

Ve srovnání s motorem 1.2 Fire o výkonu 69 k mild hybridní motor zlepšuje spotřebu paliva a snižuje emise CO2 až o 30 %, současně však zajišťuje srovnatelný výkon a vysoký jízdní komfort. Systém BSG rovněž znamená, že spalovací motor se po vypnutí opětovně nastartuje velmi tiše a bez vibrací.

Převodové ústrojí tvoří nová šestistupňová převodovka navržená pro další optimalizaci rozsahu použití motoru.


Paket D-Fence by Mopar

Na přání může být Panda vybavena novým paketem D-Fence by Mopar, který sestává ze tří prvků optimalizujících čistotu ve vozidle. Kabinový filtr zabraňuje vnikání nečistot do vozidla, blokuje částice a prakticky 100 % alergenů, navíc snižuje tvorbu plísní a bakterií o 98 %. Čistička vzduchu v kabině filtruje mikročástice, jakými jsou pyl nebo bakterie. Posledním prvkem paketu je UV lampa, která čistí všechny kontaktní plochy ve vozidle, tedy volant, řadicí páku a sedadla.





Fiat 4.11.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar