Kaňkovský (KDU-ČSL): Nové vedení Vysočiny musí projednat pohotovostní službu lékařů na Žďársku!

Region Žďáru nad Sázavou a Novoměstska je zvláštní oproti zbytku Vysočiny svým systémem zdravotní péče. Spádová nemocnice je umístěna v dvanácti tisícovém Novém Městě na Moravě, dvaadvaceti tisícový Žďár nad Sázavou má pouze Polikliniku.

Lékařskou pohotovostní službu zajišťuje Nemocnice Nové Město na Moravě, na poliklinice v Novém Městě na Moravě je pouze omezený rozsah pohotovostní služby.

„Nové vedení Kraje Vysočina bude muset projednat další fungování Lékařské pohotovostní služby a to nejen s ohledem an financování, ale také z hlediska personálního zajištění, které je dnes větším problémem než finanční pokrytí,“ uvedl vysočinský zastupitel a poslanec Mudr. Vít Kaňkovský(KDU-ČSL).

Podle Kaňkovského by mělo dojít po svolání ustavujícího Zastupitelstva Kraje Vysočina k jednání s představiteli místních samospráv na Žďársku o představách dalšího fungování lékařské pohotovostní služby.

Lékařskou pohotovostní službu na žďárské poliklinice pomáhá udržet město Žďár nad Sázavou finančním příspěvkem ve výši půl milionu korun. Financování Lékařské pohotovostní služby na poliklinice ve Žďáru nad Sázavou by mohl převzít Kraj Vysočina, pokud se najde politická vůle financovat víkendové služby dvou lékařů v zařízeních pouhých dvanáct kilometrů od sebe.

„Zatím s podobným nápadem nikdo nepřišel,“ konstatoval náměstek hejtmana a zastupitel Žďáru nad Sázavou Vladimír Novotný.

“ Za fungování lékařské pohotovostní služby je ze zákona zodpovědný Kraj. Kraj provozuje tuto službu v Nemocnici v Novém Městě na Moravě a přítomnost alespoň kontaktního, konsultačního lékaře na pracovišti v bývalém okresním městě o víkendech, považuje za zbytečné. To není přirozeně akceptovatelné pro vedení města, které provoz víkendových pohotovostí v plné výši hradí. I když to není jeho zákonná povinnost, tak s nemalou finanční zátěží supluje Kraj. Nehledě na to, že klienti ošetření ve Žďáře uleví provozu nemocniční pohotovosti. Na tuto anomalii a logiku participace na financování služby jsem opakovaně, už asi před 2 lety upozorňoval při jednání Zdravotní komise Kraje Vysočina. Vždy mi bylo sděleno, že musíme počkat, až bude přijata nová legislativa, která to změní. Což znamená jinými slovy – nezájem. Pevně věřím, že se změnou vedení Kraje, přijde i změna přístupu v řešení tohoto přehlíženého zanedbání,“ uvedl zastupitel Radek Černý (ODS).

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů