Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský život

Praha 2 připravuje pamětní desku generála Janouška podle návrhu Petra Císařovského

Dalšímu generálovi a vězni komunistického režimu, který se zasloužil o naši svobodu, chce vzdát hold radnice Prahy 2. Karel Janoušek bojoval v první světové válce v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval československé letecké jednotky v Royal Air Force.

„Je pro nás velkou ctí, že pan generál Karel Janoušek v naší městské části žil," uvedla starostka Jana Černochová. „Proto jsme se na městské části Prahy 2 rozhodli, že 27. října 2021, kdy uplyne rovných padesát let od jeho smrti, mu odhalíme pamětní desku. Praha 2 je veřejně známá tím, že si připomíná jak hrdiny první, tak i druhé světové války. Nezapomínáme ani na osobnosti třetího odboje, které se postavily proti komunistickému režimu, jemuž vzdorovaly. A pan generál Karel Janoušek splňuje hrdinství ve všech třech etapách historických dějin dvacátého století. Je to velká osobnost, na kterou bychom neměli zapomínat, a měla by být stále aktuální. Především by se měli studenti ve školách o panu Janouškovi učit. Jsem moc ráda, že se nám podařilo najít i shodu s vlastníky domu, na němž by měla být nainstalována pamětní deska," řekla starostka.

Generál Janoušek byl krátce po únorovém převratu nejprve přeložen do výslužby a později jej Státní bezpečnost vyprovokovala k pokusu o emigraci, při kterém jej zatkla. V následném vykonstruovaném procesu byl odsouzen nejprve k 18 letům těžkého žaláře, degradaci na vojína, ztrátě akademického titulu a vyznamenání. Po několika odvoláních Janouška i žalobce byl nakonec trest žaláře zvýšen na 19 let. V roce 1950 pak byl odsouzen znovu za údajnou přípravu pokusu o útěk, tentokráte na doživotí. Během svého dvanáctiletého věznění vystřídal řadu věznic, včetně Leopoldova, který měl spolu s koncentračními tábory při jáchymovských uranových dolech pověst nejkrutějšího komunistického vězení a byl často označován za likvidační zařízení.

Po propuštění z vězení při amnestii v roce 1960 se dlouho potýkal s existenční nejistotou. V roce 1968 byl rehabilitován, avšak hodnost a vyznamenání mu navráceny nebyly. Plného zadostiučinění se mu dostalo, až po listopadu 1989, kdy mu byla rozkazem prezidenta ČSFR ze dne 23. srpna 1990 vrácena hodnost i vyznamenání. V roce 1991 mu byla posmrtně udělena nejvyšší československá vojenská hodnost armádní generál.




Autor: TZ, red

Seafood & Prosecco opět na Grébovce

Dnes ve 13:44

Nejlepší kalamáry, krevety, chobotnice, tuňáka, pražmu, mořského vlka a další laskominy z grilu na dřevěném uhlí v neděli 28. dubna od 12 hodin. Chybět nebudou ani oblíbené předkrmy v podobě oblíbených tataráků a pomazánek.

Čarodějnický rej u sokolovny v Praze 15

Dnes v 10:36

Před Švehlovou sokolovnou se 30. dubna slétnou čarodějnice. Soutěže, sladké ceny, buřtíky a oheň, začíná se v 17 hodin.

Pražská lítačka letos již podvanácté

Dnes v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Praha 1: Den otevřených dveří Střediska sociálních služeb

Dnes v 07:36

Zájemci z řad seniorů a jejich rodin se mohou přijít podívat do Střediska sociálních služeb v pondělí 29. dubna.

Komentovaná vycházka: Vršovice plné umění i průmyslu

Včera v 19:54

Vydejte se na průzkum desáté městské části a objevujte ji hned několika způsoby. Praha 10 nabízí svým obyvatelům možnost objevovat a poznávat místní rozmanitosti a zajímavosti.

Jarní Karlínský street food festival

Včera ve 13:53

Jarní Karlínský street food festival se uskuteční v neděli 28. dubna na Karlínském náměstí. Těšit se můžete na více než 50 stánků s nabídkou té nejlepší moderní gastronomie. Ke skvělému jídlu a pití patří i parádní živá muzika a DJská vystoupení.

Návrhy designérů na Viadukt Karlín najdete na výstavě

Včera v 08:39

Výstava všech návrhů nové identity Viaduktu Karlín nabídne všech 78 návrhů od designérů a designérek.

Street food + Amerika na Smíchovské náplavce

Včera v 08:26

Projíst se Amerikou křížem krážem můžete 27. dubna na Smíchovské náplavce. Cesta povede od šťavnatých burgerů, hot dogu či corndogu, trhaného vepřového, přes mac´n´cheese, mexické tacos, empanadas, argentinské steaky až po pikantní kuřecí křídla.

Dny dobrovolnictví 2024

Včera v 07:10

Česká republika se chystá na událost, která na konci dubna propojí dvanáct krajů, stovky organizací a tisíce lidí ve prospěch společného dobra. Součástí bude i Praha 4, která dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Dny dobrovolnictví proběhnou ve dnech 25. – 28. dubna a jejich součástí bude...

Evakuace na kole a retro peleton

Včera v 07:03

Praha 13 zve na 18. ročník akce Evakuace na kole. Akce je určena pro širokou veřejnost. Každý účastník dostane mapu s vyznačenou trasou. Trať vede převážně rovinatým terénem.

Pietní akty připomenou válečné běsnění

22. dubna 2024 v 18:58

Praha 4 jako každoročně připravila několik akcí, které vzpomenou na válečné události. Pietní akt obětem 2. světové války proběhne ve čtvrtek 2. května od 10:30 hodin na Spořilově, pietní akt u pomníku zpravodajské brigády na Jezerce téhož dne od 14 hodin.

Další články
Nahoru