Romské divadlo hledá svou podobu, ale už teď má co nabídnout. Ukazuje to i festival Roma Heroes

4. listopad 2020

Po celé Evropě existuje celá řada aktivních romských divadel. Jejich aktivita je tak trochu neviditelná a zůstává mimo hlavní kulturní proud.

Festival Roma Heroes, který probíhá od 1. do 3. listopadu, organizuje tuzemská organizace ARA ART a je navázaný na činnost maďarského divadla Independent Theatre Hungary. Festival, který vznikl pod ARA ART, představí českému publiku romské divadlo z Maďarska, Slovenska a Česka. Na programu jsou dvě monodramata: Rom z peřinky se slovenským hercem Františkem Baloghem a Chameleon Girl s maďarskou herečkou Emílií Lovas. Záznamy představení najdete na YouTube.

David Tišer a Pavlína Matiová

Součástí festivalu jsou i diskuze, které moderuje Alica Heráková a jsou stále ke shlédnutí. Maďarská verze festivalu Roma Heroes Festival, která se stala inspirací pro tuzemské organizátory, probíhá letos rovněž online. Tento festival mezinárodního charakteru začal už 21. října a potrvá až do 9. prosince, kdy každou středu uvede online jedno představení.

Nejčastější jsou monodramata

Márton Illés z Independent Theatre Hungary

Právě síťování, divadelní festivaly a mezinárodní spolupráce jsou cesty, jak lze romské divadlo posilnit. Na tom se shodují jak Márton Illés z Independent Theatre Hungary i David Tišer z ARA ART. Právě maďarské divadlo udělalo před časem výzkum evropského romského divadla. Márton Illés k tomu uvedl: „Bylo to pro nás příjemné překvapení. Mysleli jsme si, že jsme ve své činnosti unikátní, izolovaní a nevěděli jsme, že je po Evropě tolik profesionálních týmů.“

Jsou tu i romští herci a herečky a je škoda, že je režiséři neobsazují.
David Tišer

V Independent Theatre Hungary využili nové kontakty k tomu, že před čtyřmi lety začali organizovat již zmíněný mezinárodní festival romského divadla. Spolu s tím loni vydali sborník romských dramat Roma heros: Five European Monodramas. Důležitou motivací pro ně bylo přinést do literárního světa příběhy, ve kterých budou Romové vystupovat v jiných než stereotypních rolích a se kterými se tak mohou identifikovat i mladí.

Romskému divadlu v Česku chybí divadelní historie

„Teď s tím začínáme, posouváme se od folkloru k něčemu současnému, co už je pro majoritního diváka mnohem přijatelnější,“ upřesnil současnou situaci romského divadla David Tišer. Sám se divadlu věnuje jak na scéně, tak i režijně. Společně s Lízou Urbanovou vytvořili pod hlavičkou ARA ART inscenaci …a zase jsme spali Pindral. Hlavní roli v ní ztvárnila Pavlína Matiová a loni ji odehráli na festivalu Divadelní svět Brno.

Čtěte také

Doufám, že bude více romských divadelníků a víc romského divadla.
Pavlína Matiová

Právě tady představení viděli tvůrci z Divadla Husa na provázku a přizvali Tišera a Matiovou spolu s dalšími romskými osobnostmi ke spolupráce na kolektivní inscenaci Gádžové jdou do nebe. Tu v brněnském divadle režíroval Jiří Havelka. Tišer i Matiová byli za tuto příležitost rádi a hodnotí zkušenost jako vzájemně inspirativní. V současné době společně plánují další inscenaci.

V ArtCafé o romském divadle mluvili výkonný ředitel organizace ARA ART, divadelník a aktivista Davida Tišer a herečka a zpěvačka Pavlína Matiová. Evropský kontext romského divadla představil Márton Illés, ředitel budapešťského divadla Independent Theatre Hungary.

Připravila a moderovala: Jitka Kostelníková
Hudbu vybral: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.