Hlavní obsah

Anketa mezi podnikateli: Trump je obchodník, ale ani Biden nám nevadí

Foto: Profimedia.cz

Biden versus Trump. Co na výsledek jejich souboje říkají byznysmeni?

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy požádaly podnikatele, finančníky a další lidi ze světa peněz, kteří mají obchodní zájmy v USA, o komentář k výsledkům souboje Trump-Biden.

Článek

Co říká svět byznysu volbě amerického prezidenta? Ovlivní jejich firmy, zda v Bílém domě usedne Joe Biden, nebo v něm zůstane Donald Trump?

Tady jsou první reakce byznysu na výsledky voleb (postupně doplňujeme o další respondenty).

Mojmír Čapka

majitel výrobce automobilových svíček Brisk Tábor, místopředseda divize dodavatelů oborového sdružení AutoSAP.

Pro Brisk je americký trh důležitý. Vyváží celkem do 75 států, do USA už velmi dlouho. „Máme tam už řadu let zastoupení, velkou výhodu máme v tom, že tam můžeme dodávat nové technologie. Dodáváme tam především speciální svíčky do závodních motorů. Objemově to sice nejsou dodávky velké, ale pro nás to má velký význam, protože to má velmi dobré ekonomické parametry a dělá nám v Americe dobré jméno. Teď jsme v USA získali nového zákazníka, rozvíjíme další segment - dodávky pro zemědělskou mechanizaci,“ říká Čapka.

Co říkáte výsledku amerických voleb?

Už jsem to několikrát vysvětloval lidem z mladší generace. Životní zkušenost i zkušenost ze současné doby ukazují, že není podstatné jméno nebo osobnost Bidena nebo Trumpa, ale politický program a cíl. Já osobně nejsem pro velké přerozdělování v rámci států, nejsem pro zvyšování daní, takže dávám přednost pravicovějšímu programu, tím pádem bych byl rád, aby zvítězil Trump.

Sledoval jste je a kde?

Tyto volby jsou hodně medalizované, jde o mimořádnou událost i účast voličů je mimořádná, tím spíš to sleduji s velkým zájmem. Nevstával jsem kvůli výsledkům ve dvě hodiny v noci, ale sledoval jsem stanoviska obou kandidátů. Bidena vnímám už z doby, kdy byl viceprezidentem za Baraka Obamy. I z toho si dovedu představit, kam by šla americká levice, kdyby zvítězil on. Trump je mi bližší pro svůj realističtější přístup. Vím, že vítězství bude každopádně pro definitivního prezidenta složité.

Ovlivní váš byznys přímo či nepřímo fakt, kdo bude nakonec prezidentem? Potřebujete víc Trumpa, nebo Bidena a proč?

Pokud se týče striktních přístupů Trumpa k rozhodnutím týkajících se celních bariér, ochrany trhu s ocelí a podobně, mohl bych říkat „pozor, jen ať nám to neudělá nějaké problémy v obchodě“. Ale já to tak neberu, nemyslím, že Trump by dlouhodobě brzdil obchod, nemyslím, že by ochranářská opatření byla pro nás velký problém. Amerika a Evropa se oboustranně potřebují, Trump je obchodník a ví, jak je obchod důležitý. Mně také vyhovuje jeho větší zdrženlivost v ekologii a v klimatické politice. Myslím, že EU je pod současným vedením v tomto ohledu příliš extremistická až hysterická, zaměření na ekologii je tak silné, že to může vést až k omezování obchodu, koncentrace na elektromobilitu je nerealistická. Trump tuto problematiku zřejmě až tak neprožívá. Chápu, že ke snižování emisí směřuje celý svět, ale musí to mít únosnou míru, vývoj k novým technologiím musí být přirozený. A Biden mi připadá - a říká to občas i nahlas - že se chce vrátit do područí trendů, kterým propadly některé země v EU a dokonce i někteří čeští europoslanci.

Tomáš Kolář

výkonný ředitel LINET Group. Společnost působí přímo na americkém trhu, má tu roční tržby přes miliardu korun.

Váš komentář k výsledku amerických voleb?

Nejhorší situací je vždy nejistota a její případné protahování. Naneštěstí je to zatím to jediné, co sledujeme. Chci věřit, že budeme znát výsledky co nejdříve, budou jasné a poražený kandidát svou prohru co nejrychleji uzná.

Sledoval jste je a kde?

Ano, v médiích se jim nelze prakticky vyhnout, takže jsem je sledoval doma a pokračuji v tom i v kanceláři.

Ovlivní váš byznys přímo či nepřímo fakt, kdo bude nakonec prezidentem? Potřebujete víc Trumpa, nebo Bidena a proč?

Ovlivní. Ve Spojených státech máme roční tržby nad miliardu korun a jde o zdaleka největší světový trh. Když tam uspějete se svými top výrobky, je to důležitý referenční signál i pro další trhy. A my tam navíc chceme tržby podstatně zvýšit. Vítězství Joe Bidena by nejspíš znamenalo pozitivní signál pro mezinárodní obchod. Pro nás je to samozřejmě klíčové, nemusíme řešit další věci. Takže naše preference je zřejmá.

Petr Stuchlík, finančník

(Volby trávil přímo ve Spojených státech, v Texasu, kde je na obchodní cestě. Staví zde několik průmyslových a rezidenčních budov, pomáhá českých firmám na tamním trhu hledat zákazníky.)

Petr Stuchlík a jeho videokomentář k volbám přímo z Texasu.Video: Luděk Bican

Co říkáte výsledku voleb?

Výsledek je v tuto chvíli (02:30 texaského času) stále nejasný. Ale myslím si, že ať zvítězí kterýkoliv z kandidátů, nic opravdu zásadního se nezmění. Trump je přes svůj trapný image skvělý pro byznys a po pravdě finanční trhy již několik měsíců očekávají jeho znovuzvolení. Ale i Biden je mnoho desetiletí součást establishmentu, takže kromě pár mediálně výživných gest pro lidičky se reálně nic nezmění: velký americký byznys je platí oba. Je tu však jeden rozdíl: V případě vítězství Bidena se v USA očekává více výtržností a rozbíjení výloh ze strany politicky korektních občanů.

Volby jsem dosud sledoval v domě čerstvě vysloužilého podplukovníka US Army v centrálním Texasu. Je to napínavý večer, něco jako Super Bowl: pár milionářů spolu soutěží, jen to hřiště je jiné. Jako v Česku, také zde ti opravdoví hybatelé nejdou s kůží na trh.

Překvapil vás výsledek?

Ne. Očekával jsem větší zisky Trumpa, než předpovídaly průzkumy. Ale finální výsledek bude těsný, kterýmkoliv směrem. Volby v listopadu 2016 jsem prožil na Harvard Business School. Boston je totální bašta demokratů, New York Times předpovídal Hillary Clintonové v roce 2016 pravděpodobnost vítězství na 85 %. Vyhrál Trump, což přičítám odtržení větší části médií od společnosti při současně složitě uchopitelném vlivu sociálních médií.

Petr Stuchlík

Podnikatel a manažer ve finančnictví. Většinu svojí dosavadní kariéry spojil s poradenskou společností Fincentrum, kterou na přelomu tisíciletí spoluzaložil a až do svého vstupu do politiky v roce 2018 také spoluvlastnil. Ve volbách 2018 byl kandidátem hnutí ANO 2011 na primátora Prahy, v politice neuspěl a vrátil se k byznysu. Jeho společnost Duck Sauce spoluvlastní algoritmický investiční fond Quant či pánské zakázkové krejčovství Le Premier.

Za dva tisíce let se nic nezměnilo: Chléb a hry pro masu. V západní společnosti má chléb prakticky každý a sociální média jsou hrou druhé dekády 21. století. Výsledek 2020 prokáže sebereflexi tradičních médií a výzkumných agentur.

Ovlivní váš byznys v Americe, kdo bude prezidentem?

Neovlivní. USA jsou rozmanité podobně jako Evropa, Sardinie není Bavorsko. Podnikáme ve středním Texasu, oblasti, kterou prakticky nezasáhl covid a která neuvěřitelně roste. Tažená nulovou státní daní (republikáni) a přesunem podnikatelů z upadající Kalifornie (demokrati). Pozor, i hodní lidé jednají racionálně - Space X, Tesla, Amazon, ti všichni jdou do Texasu a pohánějí jeho růst. Bohužel právě na úkor Kalifornie, která pomáhá každému feťákovi a každému zvířátku. Což je jistě hezké, ale nízké daně jsou nízké daně. Mimochodem centrální Texas s sebou nese nejsilnější český odkaz, nikde není tolik hrdých potomků Čechů (z emigrace z 19. století) jako zde.

Zdeněk Pelc

šéf a majitel největšího světového výrobce vinylů GZ Media

Co říkáte výsledku voleb?

Za mě je jedno, kdo to vyhraje. Byznys musí fungovat – jeden prezident či druhý. Za Trumpa jsme žádný problém neměli, takže když vyhraje, nebudeme mít dál. Zajímá mě to spíše lidsky, ale z hlediska byznysu nic nečekám. Rozumím jeho postojům vůči imigrantům, například.

Kde jste volby sledoval?

Doma na Kladně. Vzhledem k situaci jsem se také více přesunul na home office.

Ovlivní váš byznys, zda prezidentem bude nakonec Trump, nebo Biden?

Máme továrny v Kanadě i v USA, takže pokud dojde k restrikcím dovozu z Evropy, může to paradoxně prospět. Ale už teď nestíháme v USA vyrábět. Máme z růstu až zamotanou hlavu. Lidé tam kupují vinyl stále víc a daří se nám vytlačovat konkurenty z trhu. Velká vydavatelství k nám přecházejí. Uvažujeme proto o tom, že tam postavíme nebo koupíme ještě polygrafii, tedy především výrobu obalů desek.

Petr Jákl

filmový režisér a producent

Váš komentář k výsledku amerických voleb?

Nepřekvapuje mě, dokládá dlouhodobou politickou situaci a to, jak je Amerika politicky rozdělená. Jednoduše řečeno, jedni Donalda Trumpa milují, druzí ho nenávidí. Jsem v kontaktu s americkými filmaři každý den a zajímavé je, že navenek řada lidí nepřizná, že jim Trump nevadí, nebo dokonce vyhovuje, protože „se to nahlas neříká“.

Sledoval jste volby?

Víc než minulé. Ty letošní v průběžných debatách v různých médiích a teď čekám na konečný výsledek. Intenzivně nyní pracuji na dokončení svého filmu Jan Žižka.

Ovlivní váš byznys, kdo bude nakonec prezidentem? Potřebujete víc Trumpa, nebo Bidena a proč?

Filmový průmysl je především závislý na tom, jak dobrý je výsledek. Svobodu projevu a svobodu umění ani Trump, ani Biden neovlivní. Umělci se dál budou vyjadřovat svým způsobem, uměním, divadlem, filmem a budou komentovat politiku. Jestli se změní daně nebo politika vůči investorům ze zahraničí, to je teď ještě předčasné odhadovat.

Mnohem větší dopady na filmový průmysl než prezidentské volby ale má pandemie covidu-19. Vše se přesouvá do on-line světa, na internetové platformy, přesto my filmaři věříme, že se lidé do kin vrátí.

Reklama

Doporučované