Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocnice v Karviné nepřijímá pacienty od záchranky! Nemá lékaře

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2020
10:45

Krajská nemocnice v Karviné kvůli nedostatku personálu zavřela v pondělí internu a nepřijímá nové pacienty od záchranné služby. Interní oddělení bude uzavřeno minimálně do pondělí.

S péčí o interní pacienty vypomůže soukromá Karvinská hornická nemocnice, už připravila lůžka a personál. Krajská nemocnice má ze zhruba 750 kmenových zaměstnanců nemocných asi 10 procent - 42 je nemocných, dalších 44 v karanténě, i když část z nich pracuje. Nemocní jsou i čtyři lékaři interny. „To je pro nemocnici našeho typu hodně,“ řekla mluvčí krajské nemocnice Věra Murínová.

Nemocnice nyní na covidových jednotkách pečuje o 48 pacientů - 41 je pozitivních, čtyři z nich jsou na ARO a tři na JIP, dalších sedm má podezření na covid. „Důvodem zavření je velké množství nakaženého personálu. Není to o tom, že bychom neměli lůžka,“ dodala Murínová.

Nepřijímáme!

Nemocnice tak na interní oddělení přestala přijímat pacienty od rychlé záchranné služby, ať už jde o covidové pacienty či pacienty, kteří vyžadují interní péči z jiných důvodů. V pátek bude nemocnice vyhodnocovat další postup. Nemocnice spustila náborovou kampaň a snaží se získat další personál.

Karvinská hornická nemocnice proto už přijala nezbytná opatření, aby mohla reagovat na výpadek krajské interny. Vedení nemocnice povolalo do služby další lékaře a sestry, aby nebyl přetížen personál, který pečuje o pacienty na interním oddělení.

Uvolnili lůžka

Protože volných míst na interně máme relativně málo, navýšili jsme kapacitu příjmové ambulance, a to tak, že jsme uvolnili čtyři lůžka, která byla původně vyhrazena pro izolaci pacientů, u kterých je podezření na nákazu koronavirem. Izolaci pacientů teď zajišťujeme jiným způsobem a uvolněná lůžka máme k dispozici pro pacienty, kteří vyžadují interní péči a mají negativní test na covid-19,“ uvedl ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal.

Lůžkového interní oddělení Karvinské hornické nemocnice má 30 lůžek pro covid negativní pacienty, kteří nevyžadují intenzivní péči. Pro covid pozitivní pacienty, kteří nevyžadují intenzivní péči, byla vytvořena nová stanice s 25 lůžky.

„Pro covid pozitivní pacienty, kteří vyžadují intenzivní péči, jsme vyčlenili mezioborovou jednotku intenzivní péče s kapacitou devět lůžek. Pro covid negativní pacienty vyžadující intenzivní péči teď využíváme jednotky intenzivní péče oddělení chirurgie páteře a ortopedie, které máme volné, protože neprovádíme plánované zákroky,“ doplnil Canibal.

VIDEO: Nový ministr Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa