Zima je za dveřmi! Barum doporučuje: neodkládejte přezutí na zimní pneumatiky

  • Zimní sezona se pomalu blíží a s ní i nutnost přezout auta na zimní pláště. Podle průzkumů české značky Barum je pro více než 80 procent tuzemských řidičů nejčastějším důvodem přezouvání na zimní pláště bezpečnost
  • Pokud si necháváte pneumatiky přezouvat v pneuservisu, je vhodné zamluvit si termín v dostatečném předstihu a vyhnout se tak komplikacím s dlouhými čekacími lhůtami. Kvůli zhoršené pandemické situaci totiž pneuservisy pracují ve speciálním režimu. Celá řada pneuservisů však nabízí výběr pneumatik i objednání termínů online.
  • Tradiční domácí značka pneumatik Barum na nutnost používat zimní pneumatiky, které jsou v dobrém stavu, upozornila speciálním soubojem českých a slovenských influencerů, kteří na vlastní kůži testovali zimní obutí české a slovenské produkce

Venkovní teplota klesá a pomalu se blíží 1. listopad. Pro každého zodpovědného řidiče to je jednoznačný pokyn k tomu, aby se začal zabývat výměnou pneumatik na svém voze. Řídit se lze i jednoduchým pravidlem, které doporučuje vyměnit letní pláště za zimní v případě, kdy se venkovní teploty dlouhodobě pohybují pod hranicí 7 °C. Podle průzkumů české značky Barum řidiči přezouvání na zimní pneumatiky nepodceňují a více než 70 procent z nich vymění pláště s dostatečným předstihem a bez ohledu na počasí. Riskovat na letních pneumatikách v zimě by neměli řidiči ani v letošním netypickém roce.

Mountain Road Covered in Snow in the European Alps on a Cloudy Day. Tyre Tacks are Visible on the Road.

Zákon o silničním provozu nařizuje použití zimních pneumatik v termínu od 1. listopadu do 31. března. V tomto časovém období musí být automobil osazen zimními pneumatikami pokaždé, když se nachází na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo je možné tyto vlivy vzhledem ke klimatickým podmínkám očekávat.

Přesto je zodpovědné situaci nepodceňovat a zařídit si přezutí ještě před začátkem listopadu. Motorista se tím může vyhnout i dlouhým čekacím lhůtám v pneuservisech, jejich činnost navíc může být kvůli koronavirové epidemii omezena. Mnoho specializovaných pneuservisů kvůli tomu začala nově nabízet možnost výběru pneumatik i objednání termínů přes webové stránky. Při přezouvání na zimní obutí je nutné mít na paměti, že minimální hloubka dezénu zimních pneumatik 4 milimetry.

Pokud uvažujete o koupi nových zimních pneumatik, vyplatí se při výběru řídit radami odborníků a nezávislými testy. Mezi dobře hodnocené modely za rozumnou cenu patří například zimní pláště Barum Polaris 5, které se vyznačují vynikající trakcí na sněhu, ale i bezpečnou a komfortní jízdou za mokra.

„Řidiči se často domnívají, že zimní pneumatiky potřebují až když je vozovka pokryta ledem či sněhem. Z hlediska bezpečného cestování to však není pravda. Zimní pneumatiky mají rozdílnou konstrukci i složení a při teplotách nižších než sedm stupňů mají lepší jízdní vlastnosti než letní pneumatiky i na suché vozovce. Z tohoto důvodu mě těší, že podle našich průzkumů, více než 70 procent řidičů přezouvá s předstihem. Zároveň pokud odkládáte přezutí na zimní pláště, riskujete nepříjemnosti s policií i pojišťovnou v případě nehody,“ uvádí Aleš Langer z oddělení Zákaznického servisu Continental Barum s.r.o.

Testování pneumatik domácí produkce

O tom, že se nevyplatí riskovat na opotřebovaných zimních pneumatikách se na vlastní kůži přesvědčili vybraní čeští a slovenští influenceři, kteří změřili své řidičské schopnosti na bezpečnostně preventivní akci s názvem Influbattle. Do speciálního souboje osobností na letišti v Trenčíně se za Česko na pneumatikách značky Barum zapojila automobilová závodnice Gabriela Jílková a youtuber Matěj Dvořák, známý i díky pořadu Ukaž káru, zatímco Slovensko na pláštích značky Matador reprezentovali influenceři se zaměřením na svět rychlých kol Drahomír Piok a Erik Muzika. Kromě samotných účastníků se tak vedl i souboj mezi značkami pneumatik, které patří do portfolia skupiny Continental.

Během souboje si kvartet osobností za bezpečných podmínek vyzkoušel, jak rozdílně se auto chová, pokud jsou na něm obuty nesprávné pneumatiky – v tomto případě letní pláště při simulaci zimních podmínek na vozovce. Stejně tak si influenceři vyzkoušeli jízdu ve speciálních brýlích, které simulují stav, kdy je řidič pod vlivem alkoholu. „Ze závodů moc dobře vím, jak důležitý je stav pneumatik a v provozu to platí úplně stejně. Na Influbattle jsme měli možnost si vyzkoušet jízdu na sjetých pneumatikách a rozhodně to není nic, co bych mohla běžným motoristům doporučit,“ tvrdí automobilová závodnice Gabriela Jílková, která se společně s Matějem Dvořákem v týmu značky Barum radovala po Infubattle z těsného, jednobodového vítězství nad slovenským týmem. Na jejich počínání se můžete podívat na videu zde.

„Společnost Continental Barum dlouhodobě nabádá řidiče, aby nepodceňovali stav svých pneumatik. V zimním období, kdy jsou silnice často kluzké to platí dvojnásob. Jelikož se ne vždy setkáváme u řidičů s pochopením, rozhodli jsme se ukázat vliv pneumatik na jízdu s využitím domácích značek Barum a Matador, které patří k nejoblíbenějším na českém i slovenském trhu. Myslím, že na důvody, proč se vyplatí používat kvalitní zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu, jsme dobře upozornili během akce s názvem Influbattle. Zároveň jsme si užili československý souboj dvou vyrovnaných týmů reprezentující Barum a Matador. Všichni účastníci si na bezpečném místě vyzkoušeli, jaké nepříjemnosti mohou udělat nesprávné pneumatiky a potvrdili nám, že je takový rozdíl překvapil a že se nechtějí do podobných situací dostat v běžném provozu,“ dodává Magda Nagy, ředitelka Divize marketing ve společnosti Continental Barum s.r.o.

 

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
Autocentrum Jan Šmucler
Borská 59, 301 00 - Plzeň-Karlov
800 900 701
plzen@smucler.cz

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
Libor Suchý, autoprodejna
Nový Šaldorf 81, 671 81 - Znojmo
515 227 952
seat@autoprodejnasuchy-znojmo.cz