TZ: PAF oznamuje finalisty soutěže Jiné vize CZ 2020

PAF oznamuje finalisty soutěže Jiné vize CZ 2020 / Olomouc / 4. 11. 2020

Desítku finalistů a finalistek jediné české soutěže umění pohyblivého obrazu představili kurátoři jejího letošního ročníku, Lumír Nykl a Tina Poliačiková, v pondělí 2. listopadu v rámci akce PAF Praha. Veřejnosti bude desítka videí poprvé představena během nadcházejícího festivalu PAF Olomouc 2020, který se koná od 3. do 6 prosince 2020.

Finalisty a finalistkami letošního ročníku Jiných vizí jsou Jan Boháč & BCAA system, Nela Britaňáková, Marek Delong a Anna Slama, Valentýna Janů, Tomáš Kajánek, Filip Kopecký, Štěpán Krahulec, Fanny Chaiyarach a David Střeleček, Jan Matýsek, Lukáš Prokop a Veronika Švecová.

„Výběr deseti videí vychází z krizí, kterým dnes čelíme. Ať už se jedná o kulturně společenské problémy nebo environmentální hrozby. Díla svébytně reflektují naši budoucnost i současnost z jiných než nutně lidských perspektiv.“

Umělci a umělkyně budou soutěžit o hlavní cenu mezinárodní poroty, jejíž vítěz/ka obdrží finanční odměnu. V průběhu následujícího roku bude kolekce deseti filmů a videí prezentována na festivalech a výstavách v České republice i v zahraničí.

Finalisté a finalistky Jiných vizí CZ 2020

Jan Boháč & BCAA system (pro/for Psí víno) – 1

Nela Britaňáková – Re-Enter The Plant

Marek Delong a Anna Slama – Everything is You

Valentýna Janů – Max the Weather Girl

Tomáš Kajánek – Malinko nakouknout / Take a Little Peep

Filip Kopecký – Snake Sadness

Štěpán Krahulec, Fanny Chaiyarach, David Střeleček – Don't be Dam[n]

Jan Matýsek – Leviathan's wet dream

Lukáš Prokop – Whispers Divulging

Veronika Švecová – The Final Quest Of The Real-Playness

Kurátoři Jiných vizí CZ 2020

Tina Poliačková (*1988) je kurátorka a kritička současného umění. Absolvovala magisterské studium teorie a dějin moderního a současného umění na UMPRUM v Praze a letos začíná doktorské studium pod vedením Václava Magida na AVU v Praze. Spolupracuje s magazíny, jako je Art Antiques, artalk.cz, Flash Art nebo A2. Spolu s Lumírem Nyklem kurátorsky působila v rámci výstavní činnosti kolektivu A.M.180 a v holešovické galerii Šachta. Věnuje se vztahům současného umění, internetové kultury, módy a hudby. Je také součástí DJ/AV kolektivu Blazing Bullets, kde vystupuje jako DJka pod pseudonymem dirrtina.

Lumír Nykl (*1991) je kurátor, DJ a dříve kulturní publicista. Studoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jako kulturní publicista psal pro A2 a A2larm, byl externím hudebním redaktorem Rádia Wave. Věnuje se současnému vizuálnímu umění, experimentální a klubové hudbě a videohrám. Kromě kolektivu Blazing Bullets je členem labelu Red for Colour Blind, pro nějž zpracovává grafiku nahrávek. Kurátorsky spolupracoval s galerií Futura, Karlin Studios nebo galerií Plato. Pracuje jako kurátor a produkční v Jiri Svestka Gallery.

PAF Olomouc 2020

Letošní ročník PAF Olomouc s podtitulem Domino se uskuteční od 3. do 6. prosince 2020. Mezinárodní Přehlídka filmové animace a současného umění s ohledem na omezení spojená s koronavirem tentokrát proběhne v radikálně odlišné podobě, která se více zaměří na přímý kontakt s publikem skrz online program, výstavy ve veřejném prostoru domovské Olomouce a mezinárodně distribuovanou publikaci PAF Reader. PAF Olomouc 2020 tak nabízí nový pohled na možnosti a potenciál kurátorských platforem zaměřených na současné umění.