Europoslanci kritizují Trumpova slova o vítězství ve volbách i předčasnou gratulaci slovinského premiéra

© EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS

Z řad europoslanců zaznívá kritika slov o vítězství v amerických volbách současného prezidenta Trumpa i slovinského premiéra Janši, který Trumpovi pogratuloval. Jaké jsou reakce představitelů Evropské unie a evropských politiků na napínavý volební vývoj?

Vzhledem k zatím nerozhodnutému výsledku voleb, v nichž se čeká na sečtení hlasů v několika klíčových státech, se zatím většina politiků zdržuje jakýchkoli komentářů. To však neplatí pro samotného kandidáta a současného amerického prezidenta Trumpa, který se přes zatím nejasné výsledky označil za vítěze voleb.

Někteří unijní činitelé dávali před volbami najevo, že pro budoucnost vztahů evropského bloku s USA by podle nich byl o něco lepší volbou Trumpův soupeř Joe Biden. Shodovali se však v tom, že by EU měla usilovat bez ohledu na výsledek voleb o zlepšení obchodních i diplomatických vztahů, které se za téměř čtyři roky Trumpovy vlády zkomplikovaly.

Liberální europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt (RE) naproti tomu vidí v napjaté situaci za oceánem podnět k tomu, aby Evropa „vzala osud do vlastních rukou“. „Když se dívám na chaos za Atlantikem, jsem si jistější než kdy dříve, že Evropané jsou v tomto nejistém světě silnější spolu,“ uvedl bývalý šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu.

Předčasná slova o vítězství i gratulace

Někteří jeho kolegové z europoslaneckých lavic se vyjádřili kriticky k Trumpově rozhodnutí prohlásit se za vítěze před sečtením rozhodujících hlasů.

„Trump chce nechat zneplatnit hlasy, které byly přijaty včas? Ale no tak, chlape, tohle není Bělorusko, ale USA,“ napsal na twitteru německý socialistický europoslanec Udo Bullmann (SPD, S&D) v narážce na prezidentovo vyjádření, že chce výsledky z dosud nerozhodnutých států napadnout u nejvyššího soudu.

Zatím patrně jediným evropským lídrem, který Trumpovo tvrzení uznal a gratuloval mu k výhře, je slovinský konzervativní premiér Janez Janša.

„Je poměrně jasné, že Američané zvolili Donalda Trumpa a Mikea Pence na další čtyři roky,“ napsal konzervativní premiér Slovinska na svém twitterovém účtu kolem desáté hodiny dopolední SEČ, kdy Američané stále s napětím sledovali sčítání dramatického klání o prezidentský úřad v USA. Janša v tweetu dodal, že čím delší budou zdržení ve sčítání hlasů a v oznámení výsledků, tím větší bude Trumpův „triumf“.

Sociální síť twitter v reakci připnula tweetům Trumpa i Janši upozornění pro uživatele, že se nemusí jednat o oficiální informace.

Premiér dvoumilionového Slovinska, odkud pochází nynější první dáma USA Melanie Trumpová, amerického prezidenta veřejně podpořil už před volebním kláním. Nad Trumpovým protivníkem, demokratem Joem Bidenem, v říjnu vyjádřil politování, patřil by podle něj k nejslabším prezidentům v dějinách.

Dnešní Janšův tweet už zkritizoval koordinátor transatlantických vztahů německé vlády a spolkový poslanec Peter Beyer či německá europoslankyně Nicola Beerová (RE).

„Povinností Evropské unie a všech členských států je respektovat každý jeden hlas,“ reagovala Beerová na twitteru na gratulaci slovinského premiéra.

Od ostatních představitelů evropských zemí a EU zatím zaznívají na vývoj amerických voleb zdrženlivé reakce. Podle Josepa Borrella EU chce bez ohledu na výsledek voleb pevné vazby s USA.

„Americký lid promluvil. Zatímco čekáme na výsledky voleb, je EU připravena dále budovat silné transatlantické partnerství založené na našich společných hodnotách a historii,“ uvedl ráno na twitteru.

Kalendář