Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Povinné testování v sociálních zařízeních: Řada domovů v Praze na testy čeká, neví, kdy je dostane

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2020
15:22

Sociální zařízení v Praze na sady k povinnému testování zatím čekají. Ke středečním 15:00 neměli mnozí ředitelé informace k jejich dovozu a nikdo se jich nezeptal, kolik testů potřebují. Testování by zařízení měla zvládnout vlastními silami, uvedli ve středu ředitelé oslovených domovů pro seniory v Praze. Povinnost pravidelného testování platí ode dneška. První testy se musejí uskutečnit do sedmi dní a poté každý týden.

Testy zatím nemají v Domově pro seniory Chodov v Praze 11, jehož zřizovatelem je hlavní město, řekla ředitelka zařízení Ilona Veselá. Testování klientů a zaměstnanců bude podle ředitelky provádět vlastní zdravotnický personál, který chodovský domov pro seniory zaměstnává. Personální zajištění testů, které Veselá předběžně plánuje zahájit v pondělí 9. listopadu, proto pro tohle zařízení nebude podle Veselé problémem. Z preventivních důvodů však ředitelka organizace oslovila i Sestry v záloze, aby v případě potřeby v domově s testováním vypomohly.

Sestry by naopak podle ředitele Martina Bendy mohly chybět v Domově pro seniory Bohnice, kde rovněž plánují, že osoby v domově budou testovat tamní zdravotníci. „Sester je málo a jejich čas strávený nad testy bude nepochybně vidět jinde,“ uvedl. Testy jim nepřišly a konkrétní informace k závozům testovacích sad ředitel podle svých slov zatím neobdržel. „Nemůžeme zatím nic plánovat, až testy dorazí, tak začneme testovat,“ doplnil Benda. Podle ředitele domova v Bohnicích lze očekávat, že ne všichni budou chtít test na covid-19 podstoupit. Tyto osoby bude proto na radu asociace poskytovatelů sociálních služeb hlásit pracovníkům hygienické stanice.

K distribuci testů nemá informace ani Alena Hanková, která je vedoucí Domova pro seniory kardinála Berana, jehož zřizovatelem je Arcidiecézní charita Praha. Personální problémy podle Hankové organizace nemá. Organizace má vlastní zdravotní sestry a dostatek je i dalších zaměstnanců, a to i přes to, že jsou někteří v karanténě související s onemocněním covidem-19, v pracovní neschopnosti nebo se starají o své potomky. „Není to v takové míře, abychom měli problém se zajištěním běžného chodu domova,“ uvedla vedoucí domova.

Podobná situace je i v soukromém zařízení Dům u Agáty v pražských Řeporyjích, jak uvedla ředitelka zařízení Ilona Kněžínková, a podle ředitelky Sociálních služeb Prahy 9 Michaely Žáčkové i v domově seniorů s kapacitou 87 lůžek ve Vysočanech.

Testy nedorazily ani do SeniorCenter skupiny SeneCura, kterých je v republice 15, uvedla ředitelka toho ve Štěrboholích, Kateřina Vokálová. Antigenní testy zde k testování klientů s příznaky onemocnění covid-19 používají déle než měsíc. Zaměstnance jimi testují od září. Testy si SeneCura zatím sama hradila. Podle Vokálové zde proto povinné testování nebude problém, tamní sestry s ním mají dostatek zkušeností, jak uvedla.

Testování mají zajistit domovy

Testovací materiál by po republice měla distribuovat společnost Avenier, která má síť očkovacích center, jak již dříve uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Testování budou pak dělat zdravotníci. Odbory a asociace poskytovatelů sociálních služeb poukazují na to, že zdravotnický personál v domovech ale často chybí. Podle ministra domovy musí testování zajistit. Pokud vlastní zdravotníky nemají, mají využít své smluvní doktory.

krapotkin ( 4. listopadu 2020 16:23 )

Oni se senioři nemohou dočkat chvíle, kdy se jim někdo bude rejpat špejlí v mozku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa