Liberec zdraží od ledna jízdenky v MHD o pětinu

Autobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ke zdražení dochází v Liberci po sedmi letech.

Cestování tramvajemi a autobusy po Liberci od ledna podraží. Jednorázová jízdenka bude stát namísto 20 korun nově 24 korun. Ke zdražení tarifu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) dojde po sedmi letech.

O zdražení dnes informovali liberečtí radní při virtuální tiskové konferenci (v záznamu od 49. minuty). Zvýšení ceny se týká jen jednorázové jízdenky. Změnu ceny vysvětlují především klesajícími příjmy kvůli pandemii koronaviru.

Stávající jízdenka platí v Liberci 40 minut, o víkendech a svátcích 60 minut. Lze předpokládat, že poměrně zdraží i zlevněná pětikorunová jízdenka na 6 korun.

K září je v tržbách propad přes 40 milionů korun. To jsou peníze, které už dopravnímu podniku nikdo nevrátí,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc. Radní odsouhlasili současně mimořádnou kompenzaci dopravci ve výši 10 milionů korun. Týdně před omezeními jezdilo v MHD 770 tisíc lidí týdně, na jaře klesl během první vlny klesl počet na 250 tisíc, aktuálně je pokles oproti dlouhodobým průměrům o více než polovinu.

Ceny předplatných jízdenek se zatím nemění. K posledním zdražení jednorázové jízdenky došlo v roce 2013, kdy cena stoupla z 16 na 20 korun. Jednorázové jízdenky tvoří zhruba padesát procent tržeb z jízdného DPMLJ.

Šolc věří, že zdražení přinese v tržbách kolem dvanácti milionů korun navíc. Podmínkou je ale návrat cestujících na úroveň před omezeními.

Loni město poslalo DPMLJ 275 milionů korun, letošní rozpočet počítá s 309 miliony korun. Kvůli výpadku tržeb odložil dopravce některé investice, například rekonstrukce tramvajové tratě v Jánské ulici.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
8 komentářů