Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čechům „zčervená“ cestování po Evropě. Výjezdy na 12 hodin budou mít ale výjimku

Aktualizováno -
4. listopadu 2020
17:19
Autor: Nikola Forejtová - 
4. listopadu 2020
16:20

Cestovatelský semafor čeká výrazná změna. Do této chvíle se museli Češi řídit podle pravidel jednotlivých států a při návratu do Čech byla nutnost prokázat se negativním testem ze zemí EU pouze u Španělska. Ministr zahraničích věcí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu uvedl, že EU pro Čechy téměř zcela zčervená. Poznamenal, že ačkoliv cestování zakázáno není, důrazně doporučil, aby Češi zůstali doma. A objasnil, koho se povinnost testu týkat nebude a jak to bude s 12hodinovou výjimkou. 

„Od pondělí 9. 11. se změní podmínky pro cestování Čechů i pro cesty lidí do České republiky,“ načal tiskovou konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček. Doteď je červené na semaforu pouze Španělsko, to se ale změní. Nově se povinnost testu či karantény po návratu bude týkat i cest z Polska, Slovenska či Rakouska. Státy, které nezčervenají, tak se zbarví alespoň do oranžova, vyjma Vatikánu.

„Mapa od pondělí pro cestovatele výrazně zčervená. Pro tyto státy platí povinnost prokázat se po návratu do ČR negativním testem. Tento systém ale umožní cestu do zahraničí na dobu do 12 hodin bez této nutnosti,“ uvedl Petříček.

Výjimka pak platí i pro studenty nebo pendlery. „Žáci mohou překračovat hranici dále bez nutnosti testu,“ dodal náměstek ministra Martin Smolek. 

Co se týče cesty či pobytu v době trvání do 12 hodin, nadále platí, že se musí lidé řídit vnitrostátními pravidly. Tedy musí dodržovat rozestupy, nošení roušek a další opatření, které daný stát má. Nadále pak platí povinnost vyplnit formulář pro hygienu. 

Co se týče pravidel pro „oranžové“ státy, tak zde bude povinnost předložit test pouze v případě, že zde dlouhodobě hodláte pracovat, vyjma pendlerů. „Týká se to především sezonních pracovníků,“ vysvětlil Petříček. 

Petříček: Necestujte, pokud to není nutné

Blesk Zprávy se doptávaly, jaké je stanovisko ministerstva na dovolené Čechů. „Nedoporučujeme v tuto chvíli cestovat, pokud to není nezbytně nutné, pokud to není z pracovních důvodů. Já bych třeba dovolenou neplánoval, ale hranice nejsou uzavřené, takže je to na každém z nás,“ uvedl Petříček. 

Podle ministra není situaci s pandemií stabilní nikde ve světě. A v Evropě se spíše zhoršuje. Česko dokonce patří mezi státy, které jsou na tom ve světě na počet obyvatel nejhůře. Vysokou míru rizika nákazy představují země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Česko má 29 tisíc případů na milion obyvatel. 

Cestování nedoporučuje ani ministerstvo zdravotnictví. „V rámci zpomalení šíření onemocnění covid-19 doporučuje Ministerstvo zdravotnictví cestování co nejvíce minimalizovat. Pokud se již někdo rozhodne cestovat, doporučuje Ministerstvo zdravotnictví především dodržování pravidel 3R – dbát na zvýšenou hygienu rukou, dodržovat dvoumetrové rozestupy a ve vnitřních prostorech nosit roušky a zároveň zdržovat se spíše ve venkovních prostorech nebo přírodě,“ vyslovilo své stanovisko pro Blesk Zprávy ministerstvo. 

Co se týče států mimo EU, tak nadále platí podmínky, které si stanoví každý stát. „Singapur, Jižní Korea, Japonsko, Nový Zéland. Z těchto států je možné cestovat bez povinnosti podstoupit karanténu či se prokázat testem,“ dodal Smolek. Není ale možné z Japonska přicestovat za účelem dovolené. Egypt pak například požaduje test při příjezdu a Česko na oplátku test po příjezdu.

Naposledy se semafor aktualizoval v září

Za zmínku pak stojí to, že cestovatelský semafor se neměnil od září. Na dotaz Blesk Zpráv, proč nepřišla semaforová změna již dříve, ministr odvětil, že státy EU po celou dobu diskutovaly o nastavení jednotných podmínek. „Teď jsme dospěli k dohodě i podle dat Evropské agentury pro prevenci nemocí,“ uvedl. Zdůraznil pak, že mapa představuje transparentní a předvídatelnou pomoc při řešení cestování. 

Dosavadní semafor ze září: Pro Čechy podle něj platí povinnost prokazovat se testem pouze při návratu ze Španělska. Dosavadní semafor ze září: Pro Čechy podle něj platí povinnost prokazovat se testem pouze při návratu ze Španělska. | Ministerstvo zahraničí

Co se týče cestovních kanceláří, těch se nové změny nejspíše příliš nedotknou. „Češi se již smířili s tím, že bude test pro cestování nutný,“ konstatovala pro Blesk Zprávy mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. 

„Nyní se kupují zájezdy především do exotiky, například na Zanzibar, kde nadále test nutný není. Oblíbený je také Egypt, kde hradíme klientům test při příletu i při návratu,“ doplnila Řezníčková s tím, že si navíc nyní klienti zvykli kupovat zájezd jen pár dní před odletem, čímž dokážou i flexibilněji reagovat na změny. 

Podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného se zpomalil i prodej zimních zájezdů. „Prodej lyžařských zájezdů na zimní sezonu se nyní v podstatě zastavil. Jsme připraveni zájezdy na zimu prodávat a realizovat, pokud to bude možné, ale odhadovat nyní jakékoli objemy je spíše věštění než reálná predikce. Bude záležet na dalším vývoji epidemie nejen u nás, ale i v oblíbených zahraničních lyžařských destinacích, tedy především v Itálii a Rakousku,“ zmínil.

offline ( 4. listopadu 2020 22:16 )

Už dávno měly být závory na hranicích a zavřená letiště. Prostě nikam.

A cestovky jen zajímá jak co nejvíc prodat. Kdy konečně zkrachují a bude od nich pokoj? Asi na tom tak zle nejsou, zatím neskončila ani jedna, ale všechny o tom žvaní.

nespokojeny ( 4. listopadu 2020 17:44 )

To, že problémy s Covidem postupně dorazí i do jiných zemí v Evropě bylo jasné.
Jen naše opozice si myslela, že je to jen problém vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa