Tip z iVysílání: Staříci berou do svých rukou spravedlnost pro komunistického prokurátora

Z iVysílání: Staříci (lze přehrát do 15. 11. 2020)

Penzisté Vlastimil a Tonda se rozhodnou pomstít nedostatečně potrestané zločiny komunistického režimu. Pro svou misi mají dostatek odhodlání, ale už méně fyzických sil. Film Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou ocenila česká filmová kritika i Český lev. Televizní diváci mohou snímek inspirovaný skutečným příběhem zhlédnout ještě do 15. listopadu v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Devadesátiletý plukovník Vlastimil Reiner se může pohybovat už jen na kolečkovém křesle, ale to mu nijak neubírá ve snaze domoci se spravedlnosti. Spolu s kamarádem Tondou se rozhodnou najít a zabít bývalého komunistického prokurátora, jehož zločiny podle nich zůstaly nepotrestané.

Společností možná byly zapomenuty, ale oběma seniorům paměť na některé věci ještě dobře slouží. Nicméně na své cestě za pomstou se musí utkat také se svým stářím, blízkými i časoprostorem, jemuž už dávno nerozumí.

Inspirováno skutečným odbojářem

Staříci jsou celovečerním hraným debutem Ondřeje Provazníka a Martina Duška, kteří se podělili o režii i psaní scénáře. Vycházeli z příběhu Pravomila Raichla. Odbojáře, který bojoval na Dukle, prošel sibiřským gulagem i komunistickými lágry v Československu a za napínavých okolností nakonec utekl za hranice. Po sametové revoluci plánoval vraždu bývalého prokurátora Karla Vaše. 

Snímek inspirovaný jeho osudem označily Ceny české filmové kritiky za nejlepší film roku 2019. Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička obdrželi za herecké výkony České lvy, Staříci ale byli nominováni ještě na dalších osm sošek.