Nejslavnější havárie UFO v historii: Jak to bylo v Roswellu?

V červenci roku 1947 se odehrála pravděpodobně nejslavnější událost spojená s UFO. Nedaleko amerického městečka Roswell bylo pozorováno zřícení neidentifikovaného létajícího předmětu. Událost se odehrála jenom 8 dní po jiném pozorování UFO Kennethem Arnoldem. Co se v osudný den stalo? Záhadný je mj. způsob, kterým o události informovala tamní média. Jeden den noviny intenzivně psaly o pádu létajícího talíře, druhý den vše bylo naopak. Dodnes se řada američanů domnívá, že události, které se odehrály v roce 1947, jsou utajovány a že doposud nedošlo ke zveřejnění všech klíčových informací. Další skupina lidí je pro změnu přesvědčena, že se jedná o mystifikaci. Pravdou ovšem je, že existuje řada svědků, kteří potvrzují pozorování UFO a pád létajícího talíře. Dokonce existují zprávy o tom, že lidé měli ve svých rukou skutečné kovové části havarované mimozemské technologie. A nejedná se jen o svědky z řad prostého lidu. Jedním z nich je třeba bývalý lékař americké armády.

Zastánci teorie o mimozemské technologii a návštěvnících z vesmíru poukazují na skutečnost, že četná pozorování létajících talířů se začala objevovat jen 2 roky po konci 2. světové války. Zájem mimozemšťanů si lidstvo údajně zasloužilo odpalem atomové bomby, vynálezy satelitů a raket s dlouhým dosahem. Všechny tyto tři technologie prý bylo možné pozorovat v roce 1947 najednou pouze na jediném místě na světě. Na základně americké armády nedaleko městečka Roswell v Novém Mexiku.

Šlo o meteorologický balón, tvrdí americká vláda

Stejně jako několik teorií podporujících návštěvu z vesmíru, se objevilo i několik dezinformačních kampaní americké vlády. Tou nejznámější je pád meteorologického balónu. Tu ovšem vyvrací nálezy předmětů, které údajně nalezli očití svědci. Další teorií je, že se jednalo o přísně tajné armádní zařízení, snad nový typ letadla.

Tím nejdůležitějším nálezem jsou ale údajná těla členů posádky havarovaného stroje. Očití svědci prý viděli a nalezli malá těla s velkými hlavami, které se zužovaly směrem dolů. Zajímavé je, že řada lidí, nezávislých na sobě, kteří těla viděli, poskytli úplně stejný popis proporcí nálezu. Všem bylo následně údajně vyhrožováno vojenskou policií. Mnohá svědectví tak byla veřejně vyřčena až po desítkách let.

Noviny Roswell Daily Record z července 1947.

V 90. letech dokonce americká vláda nařídila 30. vládním organizacím vyšetřováním událostí v Roswellu. Nakonec americké letectvo přišlo s vysvětlením, že se jednalo o tajný test projektu Mogul. Údajně se testovalo až 12 elektronických meteorologických balónů. Ty měla tvořit hliníková folie a dřevo. Vojenské letectvo vše vysvětluje na dalších stovkách stránek, což údajně není pro takovou věc úplně běžné. Navíc svědci nalezli pásky s různými symboly. Letectvo ovšem tvrdí, že se jedná o pásku dodanou pro projekt výrobci hraček. Právě tato zpráva odstartovala naprosté UFO šílenství.

Video z pitvy, které pobláznilo svět

V roce 1995 se dokonce objevil údajný záznam pitvy jednoho z nalezených těl. Tento záznam působil naprosto věrohodně a dlouhé roky se spekulovalo o jeho pravosti. Na stěně byly autentické hodiny pro rok 1947, stejně jako stůl a telefon. Malá místnost prý sedí na stát Texas, kde se městečko Roswell nachází. Ovšem kůže na záznamu působí, jako by byla spíše podobná gumě, něž lidské kůži. Podle filmových odborníků se jedná fantastické falsum, které věrně kopíruje prostředí z roku 1947.

Vše rozseknul v roce 2018 Spyros Melaris. V rozhovoru pro stanici BBC1 Spyros přiznal, že ve filmu se skutečně nenachází žádný mimozemšťan. Jít mělo o tělo oběti, která byla v roce 1947 zastřelena v Londýně. Film měl pro Melarise natočit natočil John Humphreys, odborník na speciální efekty.

Prostory na natáčení se nacházely v londýnském Camdenu, kde bydlí Melarisův bratr. Při natáčení byly použity hovězí a jehněčí orgány od místního řezníka.

V roce 1999 letectvo publikovalo další 300 stránkovou zprávu o Roswellu. V nich vysvětlovalo, že těla nalezená po havárii, byly pouze figuríny, které měly vyzkoušet katapultovací zařízení. Podobná testování ale američané podle zastánců konspirace odstartovali až v roce 1953.

Oblíbené téma tvůrců filmů a knih

Nikdo dodnes věrohodně nevysvětlil, co se v roce 1947 v Roswellu zřítilo a je patrné, že americká vláda to ani vysvětlit nechce. Je jenom málo témat, kterým by se dostalo tolik knižních zpracování a konspirací. Četné odkazy na nehodu z Roswellu naleznete v řadě populárních pořadů. Jen namátkou můžeme zmínit Den nezávislosti a Akta X. Jako perličku k Roswellské záhadě můžeme zmínit snahy nacistického Německa vyvinout plavidlo podobné létajícímu talíři. A je veřejně známo, že řada předních zajatých nacistických vědců se podílelo na vývoji amerických zbraní právě na území USA.

Zdroje: BBC, The Sun

Přečtěte si také