Ing. Monika Červíčková

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2020 22:10:00

Měla by se zřídit sněmovní vyšetřovací komise k druhé vlně pandemie?

Měla by se zřídit sněmovní vyšetřovací komise k druhé vlně pandemie?

Komentář na facebookovém profilu ke sněmovní vyšetřovací komisi k druhé vlně pandemie

Měla by se zřídit sněmovní vyšetřovací komise k druhé vlně pandemie? A co přesně by se mělo vyšetřit?

O tom jsme dnes diskutovali s poslancem Ondřejem Veselým za ČSSD v rozhlasovém pořadu PRO A PROTI. S návrhem na zřízení vyšetřovací komise, která by měla za úkol vyhodnotit vládní pandemická opatření a jejich vhodnost, přišel minulý týden místopředseda vlády Jan Hamáček. Otázkou zůstává, k čemu by taková komise vlastně byla.

Já sama souzním s názorem řady právních autorit, které se k parlamentním vyšetřovacím komisím staví poměrně kriticky. Závěry komisí totiž spíš vyjadřují náladu ve společnosti, než že by měly nějaký relevantní dopad. Není se čemu divit. Každá taková komise má svá omezení, a to zejména pokud jde o odbornost členů komise a limitovaný čas k vyšetřování.

Vzhledem k tomu, že členy komise mohou být jen poslanci, platí zmíněná omezení v tomto případě dvojnásob: ani jeden ze stávajících poslanců není epidemiolog a stejně tak nevěřím, že by komise stihla dojít k nějakým závěrům do konce mandátu, tj. ještě před volbami.

Navíc by se zde jednalo o šetření politického rozhodnutí vlády politiky - členy různých politických stran či hnutí. O nějaké objektivitě tak lze hovořit jen stěží.

Souhlasím samozřejmě s tím, že detailní analýzu vládních opatření potřebujeme. Její součástí by mělo být určení kritických bodů, abychom se do budoucna vyvarovali chyb, kterým se dá vyhnout. Takovou analýzu ale mají zpracovat odborníci a těmi jsou epidemiologové, ne politici.

Nepodléhejme proto lacinému a líbivému politickému PR, radši se chovejme zodpovědně a odborné závěry nechme na odbornících.

Záznam celého pořadu si můžete poslechnout ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama