Nadal po bezmála devíti letech zdolal Lópeze a slaví 1000. výhru

4. 11. 2020, 22:33
Aktuality 78
ATP PAŘÍŽ - Rafael Nadal vykročil za ziskem první trofeje z pařížského turnaje Masters vydřeným vítězstvím. V komorní atmosféře haly Bercy sice začal ztraceným podáním, ale nakonec si s krajanem Felicianem Lópezem poprvé od ledna 2012 poradil a jako čtvrtý v open éře zaznamenal jubilejní 1000. vítězství . O potup do čtvrtfinále se utká s Australanem Jordanem Thompsonem.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal se dnes na kurty vrátil 24 dní po svém již 13. triumfu na French Open, na kterém získal 20. grandslamový titul. Znovu startuje v Paříži, ale vůbec poprvé v sezoně hraje v hale na tvrdém povrchu. 

A navíc na turnaji, který na rozdíl od antukového grandslamu ještě nikdy nevyhrál. Letos je při absenci řady rivalů jedním z favoritů, nicméně hned ve svém úvodním vystoupení se na vítězství nadřel. Krajana Feliciana Lópeze, s nímž prohrál poslední dva vzájemné duely, zdolal až po obratu 4-6 7-6 6-4. 

Čtyřiatřicetiletý Nadal vstoupil do utkání hraném v komorní atmosféře v hale Bercy prohraným servisem. I když už žádné další podání neztratil, dlouho marně usiloval o brejk soupeřova servisu. V prvním ani druhém setu se mu to nepovedlo, druhou sadu však získal v tie-breaku, který rozhodl jediným minibrejkem. 

Třetí set Nadal rozhodl brejkem hned v první hře, který potvrdil až po zlikvidování dvou brejkbolů. Od stavu 2-0 si už náskok bez problémů pohlídal a po dvou a půl hodinách boje se mohl poprvé od Australian Open 2012 radovat ze skalpu o pět let staršího veterána Lópeze.

"Zahájil jsem zápas tím nejhorším možným způsobem, ztrátou servisu, což je špatné především s tak skvěle podávajícími hráči, jako je Feli. Od té doby jsem byl po zbytek utkání pod tlakem, ale dokázal jsem najít cestu k vítězství," komentoval rodák z Mallorky.



Nadal si tak jako teprve čtvrtý tenista v takzvané open éře si připsal 1000. vítězství. Ojedinělým počinem se dostal do společnosti Jimmyho Connorse (1274 výher), Rogera Federera (1242) a Ivana Lendla (1068). Švýcar dosáhl na 1000. výhru v Brisbane 2015, kdy mu bylo 33 let. Aktuální světová jednička Novak Djokovič, jenž v Paříži neobhajuje loňský titul, je v historickém žebříčku šestý s 932 výhrami.

"Jediné negativum 1000 výher je to, že jste velmi staří, protože k tomu, abyste vyhráli tolik zápasů, potřebujete hodně dlouhou kariéru. Ale jsem moc šťastný," uvedl Nadal během ceremonie na kurtu, kde převzal plaketu s číslem 1000.

"Znamená to, že se mi povedlo hodně věcí. Jsem na to pyšný. Čelil jsem během kariéry mnoha těžkostem, zvlášť co se týče zranění, ale vždycky jsem v sobě našel touhu pokračovat," řekl vyhlášený bojovník.




Pařížský Masters je akce, kterou Nadal především kvůli zraněním i vzhledem k únavě po náročné sezony často vynechával. Letos si připisuje teprve osmý start, nejlepšího výsledku dosáhl hned při svém debutu v roce 2007, kdy prohrál finále s Davidem Nalbandianem. Poslední dvě účasti pro něj skončily odstoupením v průběhu turnaje (v roce 2017 nenastoupil do čtvrtfinále, loni k boji o finále). V roce 2008 vzdal v průběhu čtvrtfinále.

V letošním osmifinále druhý hráč světa Nadal narazí na Jordana Thompsona, s nímž dosud nehrál. Šestadvacetiletý Australan dnes překvapivě porazil 2-6 6-4 6-2 Chorvata Bornu Čoriče, kterému se nepovedlo navázat na dobré výkony z předchozích týdnů.

Do osmifinále dnes postoupili také Rusové Daniil Medveděv a Andrej Rubljov, Němec Alexander Zverev či Argentinec Diego Schwartzman. Naopak už včera vypadl druhý nasazený Řek Stefanos Tsitsipas.

 

• ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 4.289.970 eur
středeční výsledky (04. 11. 2020)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nadal (1-Šp.) - F. López (Šp.) 4-6 7-6(5) 6-4
Medveděv (3-Rus.) - Anderson (JAR) 6-6(5-2) / skreč
A. Zverev (4-Něm.) - Kecmanovič (Srb.) 6-2 6-2
Rubljov (5-Rus.) - Albot (Mold.) 6-1 6-2
Schwartzman (6-Arg.) - Gasquet (Fr.) 7-5 6-3
Raonic (10-Kan.) - Herbert (Fr.) 6-4 6-4
Wawrinka (12-Švýc.) - Paul (USA) 4-6 7-6(3) 6-2
Thompson (Austr.) - Čorič (15-Chorv.) 2-6 6-4 6-2
De Minaur (16-Austr.) - Sonego (It.) 6-3 7-5
Davidovich Fokina (Šp.) - Bonzi (Fr.) 6-4 6-4
Mannarino (Fr.) - Nišioka (Jap.) 6-3 6-7(5) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

78
Přidat komentář
Patik
No Rafa má čo trénovať..aj keď už toho moc asi nenatrénuje toto už je rokmi..pomalšie reakcie,zlé časovanie úderov z čoho pramenia lacné chyby..kondička nič moc jedna dlhšia výmena a hladá si plúca..využitý setpoint a s Thompsonom čo je možno 50ty hráč mohol bojovať v troch setoch..s takýmto tenisom nemôže ísť na Turnaj Majstrov veď ho odnesú v zápalkovej krabičke..podľa mňa tu stretne top hráča ktorý ho tu zotrie a pred Turnajom Majstrov sa radšej odhlási..ale hádam sa mýlim..
Reagovat
fialka
Čo veta, to negatívny postreh. Nenašiel by sa ani jeden pozitívny? Aspoň ten, že napokon vyhral...či?
Reagovat
Patik
vyhral..a snaha sa cení že skúša hrať a bojovať na turnaji ktorý mu dlhodobo nesedí..ale povedalo sa že je hlavný favorit..a ak sa prezentuje favorit takýmto tenisom..tak to sú tu potom aj väčši favoriti na titul.
Reagovat
fialka
"povedalo sa že je hlavný favorit.."

Kto to povedal?
Reagovat
Patik
Všetci..už len napríklad tu na tenisportáli vyhral anketu ako predpokladaný vítaz..
Reagovat
fialka
áále, ty nevieš, že ankety sú ako lotéria?
Reagovat
Patik
No počul som to z úst aj viacerých komentátorov..a nielen...mnohí ho favorizujú úplne..niektorí ho favorizujú ale už nie s takou istotou..niektorí tvrdia zase veci typu kedy keď nie teraz..neviem sám teda..čo myslíš ty ?
Reagovat
fialka
Nuž, osobné názory sú skôr vecou subjektívneho názoru. Neviem, akých komentátorov počúvaš, ale na DigiSport sú celkom objektívni a nik ho za jasného favorita neoznačil. Dokonca jeden z nich spomínal, že Paríž býva často korisťou nepredpokladaných víťazov. Štatistiky som nepozerala.
Reagovat
Patik
práve komentátori na Digi sporte spadajú do tej kategórie ktorí ho favorizujú no nie s veľkou istotou..ale hej no..vychádzam len z viacerých subjektívnych názorov..a sám si myslím že je jeden z najväčších favoritov..už len preto že sa volá tak ako sa volá..ale v halách nikdy nevieš..
Reagovat
Krisboy
Všetci? Já jsem to neříkal. A tisíce a tisíce dalších také ne.
Reagovat
RF46
Ono je to jedno, kdyz na ten cihle stejne vzdy vyhraje :)
Reagovat
Patik
to je pravda..ale tenis neni len cihla..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nemá co trénovat.

Ta hala mu extrémně nesedí a on to ví, nic od toho ani dle mého nečeká. Může vyhučet prakticky každé kolo s kýmkoliv.
Reagovat
Patik
nesedí mu vôbec..bude to chcieť poriadne šťastíčko na titul..tak trochu sa to asi od neho očakávalo že by tu mal nastúpiť..celú sezónu nehral potom dorovná GS rekord a zase zmizne..to by asi nebolo vhodné..musí tu byť aby sa nepovedalo..
Reagovat
smazaný uživatel
Ked si kralovna Alzbeta zajtra precita noviny zisti, ze Nadal vyhral 2:0.

A stara anglická babka, ktora sa tenisu nerozumie bude mat ucelenejsi pohlad ako dežo z vychodu.
Reagovat
Amputace
Vždyť Nadalův styl se vlastně dá v pohodě natrénovat a jeho extrémní prohozy se hrají na challengerech. Co chceš...
Reagovat
Patik
Nie mýlil som sa..Rafa objavil ameriku..to čo vie on nikto iný nevie..nevedel a ani nikdy vedieť nebude..top spin tri metre nad sieťku tu nikdy predtým nebol to vzniklo v Rafovej akadémii..a extrémne prehozy robí one and only Rafael Nadal..ešte to chvíľu potrvá kým Rafa prezradí svoje tajomstvo behu a nastavenia rakety.
Reagovat
smazaný uživatel
Thomson vyzerá jak zbojník :)

Má absolútne netenisovú tvár, bez ohladu na to, že tá typická neexistuje.
Reagovat
smazaný uživatel
*typická tenisová
Reagovat
peggy
Rafo vydrž. smile
Reagovat
peggy
Rafo,vydrž.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerovi chybí 32 výher na Connorse, to dle mého doklepne na 90% a pochybuji, že to někdo někdy překoná. Rafa by na to potřeboval tak 6 sezón, což je unreal.

Jako FF bych si přál tohle, pak ještě ten 20tý titul na trávě, to by bylo epic mít 20+ ze 3/4 povrchů. A nejlépe ty tituly Connorse, ale to by byl zázrak.
Reagovat
smazaný uživatel
Ciele zamerané na kvantitu.

Rafa fans maju vyssie ambície :)
Reagovat
ttopi
Kvantity bez kvality nedocílíš smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvyšší počet GS totiž teď nově není kvantitativní cíl. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme ze nie.

Pre klucový a rozhodujuci rekord, ktoremu kazdy podriaduje vsetko.

Najvyssi pocet vyhier je co?..Tomu sa nepodriaduje nic, keby to je priorita, okamzite by Nadal s Nolem zacal hravat 250ky.
Reagovat
smazaný uživatel
Bez kvality nie, bez najvyssej kvality áno.
Reagovat
ttopi
smile
Reagovat
smazaný uživatel
1000 wins club. Krásná práce.

Paradoxně 1000 získal v hale, to jeden nikdy neřekl. smile
Reagovat
George_Renel
1000 v hale rozhodně nezískal....
Reagovat
smazaný uživatel
... smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Patik
zaujímalo by ma teraz koľko víťazstiev z toho je na tej antuke..
Reagovat
Krisboy
445
Reagovat
smazaný uživatel
488.
Reagovat
Patik
no vieme že čistá stovka je z jedného turnaja..zvyšných takmer 400 je z troch štyroch turnajov ? Madrid,MC,Barcelona,Rím..plus nejaké drobné Rio..hamburg alebo neviem ešte kde behal..takže hardy budú nejakých 350 a zvyšok tráva a haly..zhruba
Reagovat
Krisboy
Antuka 445, Hard 442. Zbylých 113 je tedy tráva a ostatní povrchy, to už se mi nechce hledat.
Reagovat
Patik
dobre Ďakujem za čísla..
Reagovat
smazaný uživatel
Mna by zaujimalo, kolko má Federer prehier?..

Rafa má tak o 10-15% menej vyhier.

Federer má tak o 25-30% viac prehier, nez Nadal.

Záver je jasný.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ti to povím vcelku přesně ve WIN RATIU

Nadal

Antuka 89%
Hard 73%
Hala 46%
Tráva 67%

Federer

Antuka 67%
Hard 79%
Hala 76%
Tráva 85%

Takže Nadal vede na antuce, jinak je všude horší. Jako ve všem.
Reagovat
woody
Nole všude nad 80 %
smile
Reagovat
smazaný uživatel
To je masakr...

Proto jsem psal, že bych chtěl u Roge ten 20tý titul z trávy.

20+/20+/20+/11, to podle mě nikdo nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, tak Nole je najkomplexnejsi, vyhral 9GS mimo svoj GS v golden ére je skvela vizitka. Nadal sa so 7 mimo RG dotahuje. Federer je v tomto na chvoste.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, len na antuke, ale dolezité ze bude aj celkovo :)
Reagovat
dappe
U tebe matematika zřejmě neproběhla ani distančně smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal má cca 21% proher, Federer 22,7%

Čili 25-30% je celkem kousek smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Treba sa naucit citat s porozumenim, ovecky.

Pisem o pocte prehier, tak isto ako Kamila pise o pocte vyhier.

Percento prehier, vyhier z celkoveho poctu, to je ina debata a aj tam si si nabehol, kedze v oboch je Nadal lepsi. Pochopitelne.
Reagovat
dappe
Nadal má 1000 výher, Federer 1242 výher...
Nadal má 201 porážek, Federer 271 porážek...

Takže ty tvrdíš, že ti ta čísla sedí a já (ovečka) neumím čítat s porozuměním?
Reagovat
smazaný uživatel
Rozlišujeme dva druhy matematiky.

1. Ta kdy klademe důraz na absolutní přesnost metod a nezpochybnitelnost výsledků.

2. Tenisportal matematika, kdy je jednička trojka, trojka jednička, antuka více, než tráva, tráva 2x méně, než antuka, gold éra 3x více, než weak éra, nedávno je rok 2007, ale historie je rok 2018 atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, ze nevies.

Nepochopil si celé vlákno a teraz to len zachranujes.

Reč vobec nebola o per. podiele z odohraných zápasov, vyplvývalo to predsa z kontextu. Akoby som mohol argumentovat podielom, ked Kamila prisla s celkovými vyhrami?

Vychádzal som z cisiel TP, kde má Nadal 230 prehier a Federer skoro 300. To znamená, ze Federer má zhruba o tretinu prehier viac ako Nadal. Logicky mal mat aj o tretinu viac výhier, ak je faktor veku legitimny.

Ale to nemá, lebo je holt slabsim hrácom.

Rozumeno?..Uz vysvetlené po lopate, tak snad
Reagovat
dappe
smile Zkus si to ještě jednou celé projít a vezmi si radši kalkulačku.
Reagovat
smazaný uživatel
Kiežby na chápanie textu existovala nejaká kalkulačka, že áno :)

Tam ti kamoško, poradiť neviem. Skús nabudúce čítať pomalšie.
Reagovat
dappe
"Rafa má tak o 10-15% menej vyhier."

Můžeš mi vysvětlit, co znamená tato věta?
Reagovat
smazaný uživatel
Už som ti vysvetlil v príspevku vyššie :)

Ty si fakt zo mňa dnes robíš srandu. A to som ťa považoval v rámci vás Fanatics, za jedného z tých bystrejších, hoci konkurencia, povedzme si pravdu, nie je veľká.

Vychádzal som z čísiel na TP. To ti zrejme zas uniklo

1105 výhier Nadala vs. 1289 výhier Federera.
Reagovat
dappe
Že vycházíš z jiných čísel si mi napsal až poté, co prý něčemu nerozumím. Jinak ta čísla máš několikrát zmíněná i v článku, dokonce i dost výrazným písmem.:) Navíc článek s titulkem jak kráva je o výhře číslo tisíc, takže trochu zvláštní, že počítáš s nějakým číslem 1105, ale ok.

Stačí se přeci podívat na poměr W/L obou hráčů a na první pohled vidíme, že jsou na tom plus mínus procento stejně, takže se nediv, že ten tvůj příspěvek o 10-15% vs. 25-30% někdo řeší.
Reagovat
peggy
Fafovi,leta letí a to co ještě nema musi rychle makat.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Sledoval som jednym očkom, myslim, ze Rafa to mal cely čas pod kontrolou. Feli mal BB v prvom geme zápasu a tam to pre neho cele skoncilo.

Hala je do poctu, hraju sa len 2 turnaje ročne, z toho jeden je este aj do poctu v kategorii "do počtu". To uz je aký primát :)

A je vidiet, ze sa Rafa rozohrava pomaly. S hracom servujúcim menej kvalitne bude viac BL výmien a to on potrebuje.
Reagovat
dako
Presne. Čítal som tu zase názory (a nie len tu) "odborníkov", ako bol Rafa márny, nestíhal atď. Pritom to bol po roku zápas v hale, kde sa ani poriadne nehraje, Feli servoval parádne a hral tie svoje ploché placky.
Rafa hral podľa mňa solídne, servis písal, od BL v poriadku, pohyb sa mi páčil.
S takýmto hráčom a štýlom hry, toho veľa ukázať nemohol.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli bude fit, tak může klidně vyhrát. Je otázka, kdo mu ty topspiny začne likvidovat a samozřejmě zda tady Rafa přijel vyhrát, nebo potrénovat na TM.
Reagovat
fialka
Zlý maliar, ale 1000 sedí.
Reagovat
turista
Je to úctyhodný milník těch 1000 výher co Nadal dosáhl. Gratulka.
Reagovat
turista
Maliar znamená malíř?
Reagovat
turista
A farbar je slovenská obdoba českého barvíř?
Reagovat
Patik
Myslel som si že Lopéz už ukončil kariéru v singli a venuje sa nejakému šéfovaniu na turnajoch..už je ale starý a vo výmenách je to cítiť..celý zápas sa točil len okolo jeho prvého servisu..ak sa Nadal dostal do výmeny mal jasne navrch..a Lopéz hlavne z backhandu už vôbec nezvláda udrieť..aj tak to bol skoro trojhodinový zápas..Rafa pôsobí biedne..nestíha sú údermi..zlé časovanie..je pravda že s Lopézom nemal veľa možností chytiť rytmus ale aj tak..veľmi slabý výkon..rýchle hardy už vôbec niesú preneho..toto bol starý lopéz..čo potom..na Turnaji Majstrov..
Reagovat
Patik
mimochodom Nike má veľmi pekné outfity..a Rafa sa vie dobre obliecť..aj keď po pár gemoch ten outfit naňom nejako visel..
Reagovat
fialka
Ako visel? Mal na ňom stáť?
Reagovat
Patik
Neviem mám pocit že už tie svaly má také splasknuté..a celý je nejaký ovisnutý..tie outfity kedysi zvýrazňovali jeho figúru a pôsobilo to tak..neviem teraz to je..ako keď si superman na dôchodku vytiahne svoj starý oblek v ktorom lietal za mlada...už mu to proste tak nepasuje..možno by som mu poradil o čislo menšie tričko..
Reagovat
annah
Rafa že se umí obléct? Většinou je oblečený strašně. Nejraději v růžové jak nějaká barbina. Ale dnešní outfit byl po dlouhé době opravdu vydařený. Růžové tam bylo jen maličko. Moc se mi to oblečení líbilo.
Reagovat
Patik
bolo to ešte v primeranom a tolerantnom množstve s tou tmavou zelenou to celkom dobre ladilo..viac ružovej to už by bol jak bukvica..
Reagovat
fialka
Aký starý? Je o mesiac mladší ako Fedex. Rafovi tento turnaj nesedí. Konečne by to mohol dať. Ak nie, nič sa nedeje.
Reagovat
Patik
Ale nieje starý človek ako starý človek.
Reagovat
Krisboy
V delších výměnách měl Nadal jasně navrch??? To jsme asi sledovali každej jinej zápas smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rafa měl kliku, že Feli nebyl na BP odvážnější, to je vše. Rafa měl sice převahu ve výměnách, ale také ji nedokázal plně využít. Ztratil na své poměry hodně BB a nebylo to vždy zásluhou dobrého servisu Feliho. Když Feli párkrát přitvrdil z FH, většinou výměnu vyhrál. Když ho chtěl jen přehodit, kazil. Nechápu a on teď asi taky ne, proč je nehrál odvážněji. Dost se dalo číst z jeho řeči těla.
Reagovat
Marduch
Feliho FH není úplná jistota. Kdyby to slo tak hraje jen BH chopy, servis a voleje:)
Reagovat
Patik
ale aj tak jeho forehand nieje nejaká extra trieda stačilo trochu udrieť a Nadal len pozeral..tie haly už niesú vôbec pre neho..byť tam niekto kto mu dáva opakovane kvalitné forehandy neviem čo by robil..
Reagovat
Patik
No myslím tak že akonáhle sa dostal Rafa do výmeny tak mal väčšinou navrch..občas pokazil a bol z toho frustrovaný a bodaj by aj nie moc šancí na výmenu nemal..ale bol to prvý zápas na harde po dlhej dobe dnes to bude zase o inom..ale Feliciano už na singl podľa mňa nemá..nie proti top hráčom..
Reagovat
Krisboy
Já jsem viděl jen pár gamů. Delších výměn (nad 15 úderů) hráli hned několik (jedna byla dokonce "longest rally") a snad všechny vyhrál Lopez. Bylo to ve druhém setu, ve kterém už nehrál tak dobře jako v prvním.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist