Jan Barák
5. listopadu 2020 • 04:30

Zbrojení v NHL: rezignace Chicaga, šok v Kanadě. Kdo posílil nejlíp?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejme se na vítěze a poražené na trhu s volnými hráči v NHL.Podívejme se na vítěze a poražené na trhu s volnými hráči v NHL.FOTO: Koláž iSport.cz

    Ve vodách volných hráčů NHL se ještě pár velkých ryb mrská, třeba Mike Hoffman. Letos nastřílel v základní části 29 branek, o rok dříve 36. Od roku 2014 nastřádalo více tref jen patnáct hokejistů. Respekt, komu 30letý Kanaďan, který po příchodu na Floridu sebevědomě zabavil Jágrovu osmašedesátku, kývne? Uvidíme, Hoffmanova roční gáže u Panthers, 5,65 milionu dolarů, není zrovna malý balík, kor když si děláte čáku na vylepšení. Ale soupisky se plní, místa pod platovým stropem ubývá. Které organizace své kádry vylepšily a kdo naopak hozenou rukavici nezdvihl? Podívejte se v našem článku.

    Přišlo vám letošní „Free Agency“, které se otevřelo 9. října, turbulentní?  Hned první den zaregistrovali statistici na 80 podpisů v celkové hodnotě 302 milionů dolarů. O rok předtím to bylo 126 a 708 milionů, nejistá situace kolem COVIDU-19, kvůli které se sezona dohrávala v edmontonské a torontské bublině, si vyžádala svou daň. Výrazně se zkrouhl také počet dlouhodobých smluv. Ale třeba takový Alex Pietrangelo měl kliku, ve Vegas bude příštích sedm let kasírovat ročně 8,8 milionu dolarů.

    Podívejme se na další vítěze a poražené.

  • VÍTĚZ - Buffalo Sabres

    Na trhu volných hráčů ulovili přes ofenzivu nejzvučnější jméno - Taylora Halla. Vedení Sabres za roční službu 28letého kanadského útočníka zaplatí osm milionů dolarů. Jednička draftu z roku 2010 měnila dres podruhé v rychlém sledu, vloni v prosinci ho z New Jersey získala Arizona. A celé Buffalo je po letech strádání a devíti absencích v play off v řadě na nohou. Podle GM Kevyna Adamse Hall skvěle zapadne do útoku k centru Jacku Eichelovi. „Máme štěstí, že máme jednoho z elitních centrů v lize a teď nás posílilo jedno z nejlepších křídel. Čekáme od nich velké věci.“ Pro zajímavost: Hall, vloni v 65 zápasech 52 bodů za 16 branek a 36 asistenc, bude po Dominiku Haškovi teprve druhým vítězem Hart Trophy na soupisce Sabres.

    Kromě Halla přivedl klub od Niagarských vodopádů i člena Triple Gold Clubu Erica Staala a zkušeného Cody Eakina z Winnipegu. Fanoušky potěšil i nový podpis obránce Brandona Montoura.

    Blýská se angažováním Taylora Halla v Buffalu na lepší časy? Blýská se angažováním Taylora Halla v Buffalu na lepší časy?Foto Profimedia.cz

  • PORAŽENÝ - Edmonton Oilers

    Na pozici třetího centra přišel v Nashvillu chřadnoucí Kyle Turris, útoku určitě pomůže i Dominik Kahun. Obranu vyztužil elitní bek Tyson Barrie z Toronta. Roční smlouva na 3,75 milionu dolarů není pro Edmonton špatný deal. „Letos to v mém případě vůbec nebylo o penězích, chci sám sebe resuscitovat a ukázat všem v NHL, že se mnou musí počítat. Že jsem pořád rozdílový hráč,“ nechal se po podpisu slyšet 29letý kanadský zadák.

    Jenže hlavní problém Oilers nevyřešili, byť se enormně snažili. A tím je jejich brankoviště. Stáli o Jacoba Markströma a Braydena Holtbyho, oba ale kývli za horší peníze Calgary, potažmo Vancouveru. Třetím cílem měl být Petr Mrázek, pro kterého má GM Ken Holland slabost od dob společného působení v Detroitu, jenže ani tady to nedopadlo. A tak budou průšvihy za ofenzivně laděným týmem Connora McDavida a Leona Draisaitla dál řešit Mikko Koskinen a veterán Mike Smith. A to bude velký problém, což ostatně ukázalo i předkolo letošního play off, kdy je ve čtyřech utkáních vymetlo Chicago. Finský obr chytal s úspěšností 88,9 %, 38letý Smith se 78,3 %...

    Veterán Mike Smith v play off svůj tým vůbec nepodržel, přesto mu vedení Edmontonu prodloužilo smlouvu. Veterán Mike Smith v play off svůj tým vůbec nepodržel, přesto mu vedení Edmontonu prodloužilo smlouvu.Foto Profimedia.cz

  • VÍTĚZ - Detroit Red Wings

    Tady platí jednoduchá rovnice: hůře už být nemůže. Red Wings letos v základní část vyhráli ze 71 pokusů jen sedmnáctkrát, inkasovali 265 branek a vstřelili jen 142. Ve všech možných i nemožných statistikách byli nejhorší v NHL, bez play off je člen Original Six dlouhé čtyři sezony.

    A tak za to klubová legenda a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Steve Yzerman, který byl v průběhu ročníku povýšen na generálního manažera, pořádně vzal.

    Z Colorada přivedl starého známého Vladislava Namestnikova, kterého za jeho vlády draftovala Tampa v prvním kole v roce 2011. Sedmadvacetiletý útočník podepsal na dva roky za 4 miliony dolarů. Ještě větší majstrštyk by mohl být příchod Bobbyho Ryana z Ottawy, tedy pokud zvládne útočníka, kterého v poslední sezoně trápily deprese a holdoval alkoholu, udržet na uzdě.

    Klíčový forvard Anthony Mantha podepsal novou čtyřletou smlouvu ve středu, díky ní vydělá 22,8 milionu dolarů. Do obrany přišli Jon Merrill, Troy Stecher a především z Rangers Mark Staal. Balit věci musel sice oblíbený, ale v uplynulém ročníku podprůměrný Jimmy Howard, jeho místo v brance zaujme posila z Islanders Thomas Greiss. To se povedlo. A klíčový tah na závěr: Yzerman vyplatil Justina Abdelkadera z lukrativní sedmileté smlouvy, podle které měl za Red Wings hrát ještě v dalších třech sezonách.

    4.20 branky na utkání a 88.2% úspěšnosti zákroků byla Howardova nejhorší numera za 14 let v NHL. I proto musel odejít... 4.20 branky na utkání a 88.2% úspěšnosti zákroků byla Howardova nejhorší numera za 14 let v NHL. I proto musel odejít...Foto profimedia.cz

  • PORAŽENÝ - Vancouver Canucks

    Canucks byli štikou minulé sezony, jedním z nejpříjemnějších překvapení. V předkole vyřídili 3:1 Minnesotu, v prvním kole šokovali 4:2 úřadující šampiony Stanley Cupu ze St. Louis. A nechybělo moc, aby zvládli i sedmý duel proti Vegas. Navíc dali světu Quinna Hughese, 21letý zadák měl nejvíc asistencí (45) i bodů (53) ze všech nováčků a pomohl týmu k prvnímu postupu do play off od roku 2015, v hlasování o Calder Trophy skončil druhý za Calem Makarem z Colorada.

    Jenže teď je všechno jinak, euforie se z „nejzelenějšího“ města světa vytratila, GM Jim Benning se bojí vyjít z domu. Klub opustili v rychlém sledu brankář Jacob Markström a Chris Tanev (oba posílili Calgary), šatnu vyklidili i Tyler Toffoli (Montreal) a Troy Stecher (Detroit). Benning si chtěl udobřit fanoušky a přivést z Arizony TOP zadáka Olivera Ekmana-Larssona, ale neuspěl. Coyotes si tíhu jeho obří smlouvy (8,25 milionů ročně do konce sezony 2026/27) ponesou sami.

    Nový kontrakt podškrábli alespoň Jake Virtanen a nový mentor pro zázračného Thatchera Demka Brayden Holtby. Experti ale mají za to, že se zkušený gólman a vítěz Stanley Cupu z roku 2018 v Kanadě nezdrží, po sezoně si ho prý stáhne nováček ze Seattlu.

    Vancouver byl štikou letošní sezony, obhájit získané pozice ale bude po vlně odchodů nesmírně těžké. Vancouver byl štikou letošní sezony, obhájit získané pozice ale bude po vlně odchodů nesmírně těžké.Foto Profimedia.cz

  • VÍTĚZ - Montreal Canadiens

    Čekali jste, že Canadiens vyřídí v předkole Pittsburgh? Asi ne, přísná defenziva ale Crosbymu a spol. hokej dokonale otrávila, Penguins vstřelili ve čtyřech zápasech jen osm gólů, v posledním utkání je pak Carey Price dokonce stylově vynuloval. Rozdíl 15 bodů po základní části byl zapomenut, slavil klub, který do rozšířeného play off prošel z 24. pozice jako úplně poslední.

    Účast ve Stanley Cupu Montrealu zachutnala, GM Marc Bergevin dostal od majitelů jasný pokyn, aby kádr ještě vylepšil.

    Zůstali talentovaní Nick Suzuki a Jesperi Kotkaniemi, Brendan Gallagher prodloužil smlouvu o šest let. Do obrany přišel Joel Edmundson a do útoku Josh Anderson (výměna s Columbusem za Maxe Domiho) s Tylerem Toffolim. Spolehlivou dvojku navíc Bergevin uloupil v St. Louis, Price a Allen budou nejdražší brankářskou dvojicí v lize (dohromady za sezonu 14,85 milionu dolarů). A české fanoušky jistě těší, že slavný klub vzal na draftu ze 48. místa Jana Myšáka.

    Montreal si v předkole play off vyšlápl na silný Pittsburgh. Uhraje nadstavbu i v příští sezoně? Montreal si v předkole play off vyšlápl na silný Pittsburgh. Uhraje nadstavbu i v příští sezoně?Foto Profimedia.cz

  • PORAŽENÝ - Chicago Blackhawks

    Zřejmě největší looser trhu s volnými hráči. Zlaté éra, kdy mezi lety 2010 a 2015 slavili Blackhawks tři Stanley Cupu, se do města hned tak nevrátí. Klub si sice po dvouleté pauze strčil play off, dokonce v předkole porazil domácí Edmonton, proti Vegas už byl ale jen hodným sparingpartnerem. A bude hůř... Po sezoně klub pustil letitou jedničku Corey Crawforda (New Jersey) i Brandona Saada (Colorado), odejít můžou i další. Velkým aspirantem je například Brent Seabrook. To je ovšem spíše zbožné přání Blackhawks, pětatřicetiletý obránce v průběhu sezony vypadl ze sestavy, poté se zranil a navíc zabírá 6,875 milionu pod platovým stropem.

    Řezy v týmu extrémně nelibě nesli fanoušci i kapitán Jonathan Toews. „Nikdo mi neřekl, že jdeme do přestavby. Tohle téma se mnou vůbec nebylo komunikováno. Je to pro mě velký šok, protože je to úplně jiný směr, než jaký jsem čekal,“ vztekal se Toews, který má platnou smlouvu až do roku 2023. Ale vše zlé je pro něco dobré, ještě větší porci na ledě získají mladí vlčáci Alex DeBrincat a Dominik Kubalík.

    Vedení Blackhawks své tahy zkusilo vysvětlit v dopise adresovaném fanouškovské obci. „Chceme více než jen jednu další příležitost vyhrát pohár. Chceme opět dosáhnout na vrchol a zůstat na něm, k čemuž potřebujeme nové talenty, kteří by doplnili naše hvězdy. Příliv mladíků a jejich vývoj zabezpečí flexibilitu a novou hloubku naší sestavy. V play off 2020 jsme byli nejmladším týmem a několik našich hráčů zažilo tento tlak vůbec poprvé ve své kariéře. To pomůže rychlejšímu vybudování kultury, která je založená na snaze zdokonalit se pomocí konkurence, která je neoblomná, zaangažovaná a motivovaná vítěznou mentalitou týmu,“ stálo v něm mimo jiné.

    Tak uvidíme...

    Smutný Jonathan Toews po vyřazení od Vegas. A to ještě kapitán Blackhawks nevěděl, co si pro něj a fanoušky vedení Chicaga připravilo. Smutný Jonathan Toews po vyřazení od Vegas. A to ještě kapitán Blackhawks nevěděl, co si pro něj a fanoušky vedení Chicaga připravilo.Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud