Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi se nebojí moderních technologií. Kvůli pandemii platí mobilem za jídlo i auta

Autor: ula - 
5. listopadu 2020
05:30

Pandemie covid-19 zvýšila zájem Čechů o platby mobilem, některé banky evidují až dvojnásobný objem plateb tímto způsobem za posledních šest měsíců. Nejvíce Češi platí mobilem potraviny, elektro a také v restauracích, pokud jsou otevřené. V důsledku pandemie začaly Češi mobilem platit kurýrům a v hobbymarketech. Mobilem není problém zaplatit i nákup nového vozu. Odborníci ujišťují, že plateb mobilem či chytrými hodinkami není třeba se bát.

„Stejně jako pandemie ovlivnila transakční chování klientů ve smyslu zvýšení plateb kartou (používání karty), určitě se zvýšil i zájem o platby mobilem. Trend je tedy v tomto směru pozitivní a zájem o platby mobilem se zvyšuje.Objem i počet plateb se během posledních šesti měsíců zdvojnásobil,“ řekl Blesk Zprávám Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny

„Zájem klientů o placení pomocí mobilního telefonu každým měsícem kontinuálně roste. Od začátku letošního roku počet klientů, kteří při placení přikládají mobilní telefon k platebnímu terminálu, vzrostl o 70 procent,“ uvedl Lukáš Kropík z České spořitelny. 

„Zatímco v únoru letošního roku platilo prostřednictvím svého mobilního telefonu nebo chytrých hodinek 13 procent našich klientů, ke konci září to bylo již 27 procent,“ říká tisková mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová.

„V současné chvíli svým mobilem, nebo chytrými hodinkami, platí 240 tisíc klientů Air Bank, to znamená 28 % ze všech našich klientů. Nejaktivnější co do počtu plateb jsou klienti, kteří pro placení využívají mobily nebo hodinky od společnosti Apple,“ potvrzuje i Jana Pokorná, tisková mluvčí Air Bank.

To, že se Češi nových technologií nebojí, potvrzuje také Barbora Tyllová, country manažerka PayU pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Pandemie výrazně mění léta zaběhnuté kalendáře tržeb e-shopů. Poptávka po online nakupování během pandemie už překročila nejvyšší úroveň měsíčních příjmů v roce 2019,“ uvádí Tyllová.

Ostatně již v loňském roce zjistila společnost Mastercard, že mobilem platí necelá třetina Čechů. „Lidé chtějí používat své mobilní telefony při platbách. Podle našeho průzkumu by téměř polovina Čechů uvítala ověřování totožnosti během online nákupů prostřednictvím biometrie,“ potvrzuje Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

„Jablíčkáři“ v nákupech vedou

Samotná pandemie ovšem za zájmem o tento typ platby podle bank nestojí, jedná se o obecný trend posledních dvou let.

„Během této doby vzrostl počet takto provedených transakcí o pětinásobek, lví podíl na tom mělo zavedení služby Apple Pay v únoru roku 2019. I nyní je poměr plateb prostřednictvím Google Pay a Apple Pay (tedy poměr mezi vlastníky zařízení na bázi Android a Apple) jasný ve prospěch „jablíčkářů“, a to 4:6. Apple Pay je více využívaný zejména proto, že uživatelé ekosystému zařízení Apple mají jak iPhone, tak i Apple Watch, přes které je placení ještě pohodlnější. Uživatelé Apple Watch jsou zkrátka více technologicky náročnější a rádi využívají všech služeb, které jim jejich telefon umožňuje,“ říká Filipová z Monety.

Velkou výhodou je rovněž fakt, že mobilní telefon máme u sebe prakticky neustále. „Svoji roli hraje také jednoduchost a rychlost - pro potvrzení platby mobilem není nutné zadávat PIN a platba se v případě potřeby jednoduše potvrdí pomocí biometrických údajů. V současnosti mobilní telefon pro placení využívá více než 356 tisíc našich klientů, přičemž nejčastěji používají službu Apple Pay (191 tisíc) a Google Pay (156 tisíc). Zbývající počet tvoří klienti s Garmin Pay a Fitbit Pay,“ doplňuje Kropík z České spořitelny.

Platby za potraviny, léky, ale i za auto

Nejčastěji platí Češi mobilem v supermarketech, čerpacích stanicích, drogeriích, lékárnách a dokud se nezpřísnila vládní omezení, tak samozřejmě i restauracích a rychlých občerstveních. Vlivem pandemie rovněž stouply platby mobilním telefonem u kurýrů.

Platby mobilem u přepravních společností potvrzuje i Patrik Madle z ČSOB: „U plateb mobilem jsou na prvním místě stabilně a s velkým náskokem potraviny. Následuje elektro, nábytek, oděvy a palivo. Velký vliv má samozřejmě uzavírání a otevírání obchodů vládou v důsledku pandemie, takže například na jaře se na přední příčky vyhouply sportovní potřeby a hobbymarkety.“

„Prostřednictvím mobilního telefonu jsme ale například zaznamenali i platbu za osobní automobil,“ řekla Filipová z Moneta Money Bank.

Obchodník číslo karty nevidí

O platbách mobilem či mobilem koluje i řada mýtů, ty však odborníci vyvrací.

„Při „ukládání“ platební karty do systému mobilních plateb daného mobilního telefonu (takzvaná peněženka) totiž nedojde k vložení skutečného čísla dané platební karty, nýbrž její digitální podoby. Znamená to, že obchodník tedy v reálu fyzické číslo platební karty nikdy neuvidí,“ vysvětluje mluvčí Moneta Money Bank.

Navíc, každá tato „chytrá“ platba vyžaduje při placení sebemenšího obnosu verifikaci buď za pomoci otisku prstu nebo rozpoznání obličeje, bez těchto rozpoznávacích faktorů nezaplatíte.

Častým mýtem také je, že s mobilem můžete zaplatit i omylem. Čtečky ale fungují do vzdálenosti maximálně pět centimetrů, je tedy nepravděpodobné, že něco zaplatíte omylem.

Banky očekávají, že počet lidí, kteří budou chtít platit mobilem, dál poroste.

„Lidé budou přirozeně obměňovat své mobily za novější typy, které už v sobě mají technologii NFC pro placení zabudovanou, a také tím, jak si lidé budou mezi sebou placení mobilem sami doporučovat,“ myslí si mluvčí Air Bank.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi