Hlavní obsah

Odbyt pivovarů prudce klesl, ztráty rostou malým i velkým

Říjnové omezování prodejní doby a poté úplné uzavření restaurací a hospod tvrdě postihují i pivovary. Razantně jim klesají prodeje a tržby. Jsou nuceny omezit výrobu tankového a sudového piva a hledat nové odbytové cesty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Růst prodejů piva v lahvích a plechovkách propad nahrazuje jen z malé části. Celkové ztráty se počítají ve stovkách milionů korun měsíčně.

Velké průmyslové pivovary počítají pokles odbytu v desítkách procent. Ještě hůř jsou na tom restaurační i další minipivovary, pro něž je prodej čepovaného piva dominantní.

Vyšší prodeje piva v obchodech podle průzkumu agentury Nielsen pro Plzeňský Prazdroj nahrazují pouze malou část spotřeby z uzavřených hospod. „Zatímco na jaře se do obchodů ,přelilo‘ každé čtvrté pivo nevypité v hospodě, nyní je to méně. Do obchodů chodí méně lidí, což se projevuje i na prodejích baleného piva,“ řekl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

Více piva do petek

Během první vlny si spousta zákazníků vyzkoušela nákup potravin online a část z nich u toho zůstala i po omezení restrikcí. Prazdroj se proto po­dle Mráze soustředí i na rozvoj tohoto sektoru.

Chmele se sklidilo méně, ale je kvalitní

Ekonomika

Dopady druhé vlny pandemie budou velké i pro ostravský Ostravar. „Odběr piva v gastronomii je minimální, hospody se snaží prodávat přes okénko, ale podzimní chladné počasí tomu moc nepřeje,“ řekl vrchní sládek Jan Řehůřek. Expedice lahvového Ostravaru běží normálně, u sudového piva je omezena na menší balení a na export.

„Opět se snažíme pomáhat hospodám. Spolupracujeme s nimi na ošetření a zakonzervování výčepních a tankových technologií, dáváme jim výrazné slevy na nákup plechovkového piva, zdarma poskytujeme PET lahve pro odnos piva domů,“ popsal.

V pivovaru Konrad v Liberci-Vratislavicích se kromě pandemie musí popasovat i s důsledky požáru, který v areálu pivovaru vypukl na konci června. „Doteď musíme slad nakupovat. Sladovat začneme až v prvním kvartálu příštího roku,“ řekl Právu ředitel a sládek pivovaru v jedné osobě Petr Hostaš.

Snažíme se převést co největší podíl naší výroby do PET lahví a lahví, ale má to své limity
spolumajitel minipivovaru

Pivovar také pociťuje výpadek spotřeby sudového piva. „Co se týká lahví a plechovek, tak tam naštěstí k propadu nedošlo. I díky tomu jsme zhruba na šedesáti procentech předchozí výroby,“ uvedl Hostaš. Pivovar se snaží udržet si všechny zaměstnance a nepropouští. Pro část z nich vymýšlí náhradní práci.

„Po uzavření restaurací a výčepů nám prodej lahvového piva stoupl na čtvrtinu celkové produkce, odběr piva v sudech je minimální. Snažíme se udělat maximum pro to, abychom toto období přečkali. Zahájili jsme například prodej tankového piva v PET lahvích, který se těší velké oblibě, především u místních obyvatel,“ uvedla pro Právo obchodní ředitelka Pivovaru Chotěboř na Havlíčkobrodsku Věra Schmidttová.

Minimalizovat ztráty a udržet prodej se snaží i Beskydský pivovárek v Ostravici na Frýdecko-Místecku. „Snažíme se převést co největší podíl naší výroby do PET lahví a lahví, ale má to své limity,“ nastínil spolumajitel minipivovaru Dušan Holý.

Zachraňuje nás Praha

Pivovar Trautenberk v krkonošské Horní Malé Úpě, jehož hlavními odběrateli jsou nyní zavřené horské boudy a hotely, výrazně omezil obvyklý výstav. „Nevaříme, doprodáváme zásoby. Lahví teď nejvíce putuje do pivoték v Praze, sudů se prodává minimum. Praha nás nyní zachraňuje,“ konstatovali provozovatelé horského pivovaru.

„Jenom doufáme, že to nepotrvá dlouho a vláda opět otevře hospody,“ věří sládek Malenovického pivovaru ve Zlíně Martin Velísek s tím, že spotřebu piva snad nakopnou Vánoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám