Bahno a id*oti! Po výsledku Trumpa jde o Česko. Kavárna se už chystá

05.11.2020 7:21

Co znamenají americké volby pro Českou republiku? I tuto otázku si někteří položili, například režisér Jan Hřebejk, producent Jan Jetmar nebo poslanec Václav Klaus mladší. Pokud by Trump prohrál, tak tím prý oslabí ostatní autoritáře, myslí si režisér. "Pro nás z toho plyne poučení, že na dně rybníka je spousta, spousta primitivního otráveného bahna, které touží po uznání," míní Jetmar s tím, že toto bahno ke svému zvolení využil jak Trump, tak Zeman. A chce, aby se na lidi v těžké situaci upnul demoblok.

Bahno a id*oti! Po výsledku Trumpa jde o Česko. Kavárna se už chystá
Foto: Screen ČT
Popisek: Andrej Babiš a Miloš Zeman hovoří k vojákům

Americké prezidentské volby ještě nejsou u konce. Jednak ještě nejsou sečteny všechny hlasy, ale i po sečtení budou zřejmě výsledky napadeny u soudu vzhledem k údajným nesrovnalostem. Ale přesto už jsou tací, kteří z těchto voleb vyvozují ponaučení pro Českou republiku a jiné země.

Jedním z nich je kupříkladu filmový režisér Jan Hřebejk. Jeho filmovou tvorbu americké volby asi neovlivní. "Ale případná prohra Trumpa nejspíš oslabí autoritáře v okolních státech (Maďarsko, Polsko) a tím snad i autoritáře naše (Zeman, Babiš) v chuti po následování jejich příkladu v omezování svobody v médiích veřejné služby. Tak asi jedině v tomto, je to jen věc gusta," řekl.

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Hlouběji se americkými volbami zabýval producent Jan Jetmar, který mínil, že oba výsledky, jak Trump, tak Biden, mohou být prospěšné. "Trumpovi se podařilo zvířit bahno ze dna rybníka a otrávit všechnu vodu. Pokud vyhraje, snad konečně EU pochopí, že už je dospělá a musí se umět rozhodovat sama bez amerického poručnictví a chovat se jako velmoc," doufá. Tvrdí, že pokud Biden vyhraje, tak je šance, že se USA nebudou konzervovat v minulosti, ale půjdou kupředu. "Bahno bude pomalu sedimentovat ke dnu, kde celé roky hnilo," říká.

"Pro nás z toho plyne poučení, že na dně rybníka je spousta, spousta primitivního otráveného bahna, které touží po uznání. Trump dokázal idiotům, že je jedním z nich a proto ho následují. Nemyslím, že by je táhnul k lepším zítřkům, ale protože je zbavil všech zábran a otevřel brány jejich frustrací, bezvýznamnosti a marnosti, radují se z toho, že jejich pocit zmaru budou zažívat i ti šťastnější a chytřejší a úspěšnější. Asi tuší, že jejich život bahna se nezlepší, ale mají škodolibou radost, že se pomstí těm, kteří žijí v čisté vodě u hladiny," vztáhnul americké výsledky na Českou republiku.

Americké volby by podle něho měly být varováním pro české sněmovní volby, které se budou konat přibližně za rok. "Víme, co bahno dovede, když zvolilo Zemana. Musíme se z toho poučit a podobnou situaci u nás znovu nepřipustit," varuje Jetmar a doporučuje demokratickému bloku, aby se upnul na lidi v bezvýchodných situacích, v exekucích, na minimálních mzdách, bez naděje na zlepšení svých životů. "Zatím je krmí jenom Babiš, je třeba jim slíbit naději a vysvobození. Bez toho se budou šance na změnu Babišovy vlády snižovat a nakonec je Babiš předplatí," míní producent a dodává, že Babiš nikdy nedokáže dát tolik, co opozice může slíbit. "A volby vyhrávají sliby, to je zboží, s nímž se obchoduje," shrnul.

Poučení z amerických voleb také přidal šéf Trikolóry Václav Klaus mladší. "Až budou volby u nás příští rok, tak se v sobotu ve 14:00 zavřou volební místnosti a ještě ten den večer budou oficiální výsledky, i kdyby byly sebetěsnější," řekl a pochválil Česko za svůj systém hlasování.

"To rozhodně není samozřejmost a patříme v rychlosti a spolehlivosti sčítání mezi nejlepší státy na světě. Nenechme si náš volební systém zničit korespondenční volbou (tlačí TOP 09 a Piráti) a dalšími výmysly. Papír a propiska ve volební místnosti sice nejsou tolik pokrokově digitální, ale jsou spolehlivé, rychlé a lidé jim věří. Nemá smysl měnit to, co funguje!" varoval před změnou, která by mohla otevřít dveře pro případné nesrovnalosti.

Z pokrytectví Klause pak obvinil cestovatel Dan Přibáň: "Výjimku ovšem tvoří, kdyby to byly hlasy pro Trikoloru, to by byla samozřejmě jiná!" A ptal se: " Pane poslanče, z jakého důvodu vám vadí možnost svobodného vyjádření názoru ve volbách? Z jakého důvodu upřednostňujete rychlost sčítání před širším plebiscitem?"

A americké volby připodobnil k českým: "Měli bysme být pyšní na to, že v posledních dvou prezidentských volbách jsme byli vždy o krok před USA. Naše chráněná dílna vede před americkou chráněnou dílnou!"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…