Na Švédy s Bartošákem i několika nováčky, kapitánem je T. Zohorna

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

5. listopadu 2020, 8:05

Adam Bagar

Dlouhá zápasová pauza je pryč, čeští hokejisté dnes vstoupí do nové sezony proti Švédsku. Úvodní duel Karjala Cupu ve finských Helsinkách začne už ve 13:30, živě ho odvysílá ČT Sport.

Do branky se podle předpokladů postaví Patrik Bartošák, točit se má šest obránců a čtyři útočné formace. Debutovat budou mladí forvardi Jan Myšák a Michael Špaček, přidat se k nim mohou třináctý útočník Jaromír Pytlík a sedmý obránce Šimon Kubíček.

„Uvidíme, jestli Šimon naskočí, ale chceme, aby si to osahal a nasál atmosféru. Bereme ho na střídačku pro případ, kdyby se něco stalo. Abychom nehráli na pět obránců,“ přibližuje jeden z asistentů nového hlavního trenéra Filipa Pešána Jaroslav Špaček.

Kapitánem výběru byl zvolen Tomáš Zohorna, jeho asistenty obránci Jakub Jeřábek a Filip Hronek. „Řekl bych, že Tomáš má z mančaftu odehráno asi nejvíc zápasů. Myslím, že se s tím vypořádá dobře, ostatně tuhle roli má i ve svém klubu,“ hlásí Špaček.

Národní tým měl ráno jen dobrovolný trénink. „Kromě dvacítkářů, kteří měli plnohodnotný trénink, aby byli připraveni na nedělní utkání s Rusy. Většina z nich tři týdny netrénovala, takže je to pro ně fajn. Sami chtěli,“ těší někdejšího vynikajícího obránce.

Český národní tým jde do boje poprvé od únorových Švédských her, na kterých se třemi korunkami zapsal těsnou porážku 1:2. Předtím svěřenci trenéra Miloše Říhy prohráli se Švédy v Moskvě 1:3, zato na Karjale vyhráli na jejich ledě v Leksandu 3:1.

I z těchto bojů trenérský štáb při přípravě čerpal. „Máme nějaké video, z něhož vycházíme. Švédové jsou silní na puku, praktikují celoplošný hokej, budou určitě hrát agresivně. Jsou i silní individuálně a výborní při hře pět na čtyři,“ upozorňuje Martin Straka.

„Švédové mají opravdu skvělé hokejisty. Výborné mobilní beky, útočníky, kteří umějí jeden na jednoho. Bude to určitě těžké utkání, ale doufám, že ho zvládneme,“ doplňuje druhý z parťáků Filipa Pešána, jenž si odbude premiéru na reprezentační lavičce.

„Nemyslím, že by byl nějakým nováčkem, který potřebuje radit. Má odtrénováno svoje v Liberci, vedl dvacítku a máme jasně rozdělené role. On je kouč a střídá útočníky, já točím beky a Martin je spojka mezi námi a má na starost přesilovky," líčí Špaček.

Češi měli Seveřany původně vyzvat v Praze, ale kvůli pandemii koronaviru se bude hrát v Helsinkách. Navíc bez diváků. „Když se nehraje s domácím tymem, tak těch lidí stejně tolik nechodí. Hráči už si zvykli a jsou rádi, že vůbec mohou hrát,“ říká Špaček.

Utkání začne už ve 13:30, živě ho odvysílá ČT Sport.

Předpokládaná sestava ČR:

Bartošák – Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík, Kubíček – H. Zohorna, T. Zohorna, Nestrašil – Lenc, O. Roman, Ordoš – R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal – Myšák, Červený, Š. Stránský – Pytlík.

Další program turnaje Karjala 2020

Čtvrtek 5. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (ČT sport)

Sobota 7. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Česko (ČT sport)

Neděle 8. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Švédsko (ČT sport)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase (ve Finsku je o hodinu víc), všechny zápasy se hrají v Helsinkách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz