Zbavit se nedonošenců? Nedoklubko zvažuje právní kroky v případě výroku exposlance Škárky
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Na výrok exposlance Jaroslava Škárky o nedonošených dětech v souvislosti s aktivitami spolku Nedoklubko zareagovala na stránkách uvedeného spolku jeho předsedkyně Lucie Žáčková. Ve vyjádření jmenovaného politika mimo jiné zaznělo, že by se společnost měla těchto nedonošených dětí zbavit, protože, jak Škárka prohlásil, „z nich vyrostou nevyvinuté zrůdy s IQ kolem padesátky“.

„Respektujeme právo každého na svobodné vyjadřování a odlišný názor a pokládáme je za velmi důležité pro fungování demokratické společnosti,“ uvádí ke slovům exposlance Lucie Žáčková. „Výroky Jaroslava Škárky jsou pro nás nicméně naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuse. V této věci hodláme po poradě s právníky podniknout právní kroky. Považujeme toto vyjádření za nepřípustné.“

Spolek Nedoklubko vznikl na podporu porodnických oddělení pro předčasně narozené děti a jako pomoc jejich rodičům v roce 2002. Jeho iniciátorkou byla sama Lucie Žáčková, které se předčasně narodila dcera. Nedoklubko pořádá řadu charitativních akcí na podporu nemocničních oddělení, kde se o předčasně narozené děti starají. Kromě toho se členky věnují například šití bodýček, čepiček pro nedonošené děti, ale také třeba háčkování chobotniček do inkubátorů.

Výrok exposlance, který je vulgárním a diskriminačním útokem proti lidem, kteří se narodili předčasně, případně jsou rodiči předčasně narozených dětí, se ozval v době, kdy se blíží Světový den předčasně narozených dětí. Ten připadá na úterý 17. listopadu. V Čechách se slaví o den dříve, s ohledem na oslavy Sametové revoluce.

„V tento den se významné světové budovy rozsvítí purpurovou barvou. Například Eiffelova věž, Opera v Sydney, Olympiaturm v Mnichově a další. K této tradici se připojují postupně i česká města. Letos bude purpurově svítit například pražská rozhledna Petřín, Tančící dům, porodnice v Podolí, most v jihočeském Písku nebo Svatý kopeček v Olomouci a spousta dalších,“ informuje ke světovému svátku Lucie Žáčková.

Rozsvícení budov purpurovým světlem má podle předsedkyně Nedoklubka zvýšit povědomí o předčasném porodu a o nelehké práci zdravotníků, kteří se o předčasně narozené děti starají. Spolek usiluje o to, aby purpurové světlo v tento den postupně zazářilo v každém z 28 měst v Čechách, ve kterých se nachází neonatologické oddělení s péčí o předčasně narozené děti. Je to forma poděkování všem zdravotníkům, kteří se o tyto děti starají a současně o symbolickou podporu rodičů nedonošených dětí.

Podle teplické koordinátorky Nedoklubka, Hany Machové, se v České republice ročně narodí více než 9 tisíc dětí předčasně. Jejich šancí na přežití je porod ve 24. týdnu nebo porodní hmotnost alespoň 500 gramů. A proč purpurová barva? „Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Udělovalo se původně vojákům. V posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská i všech nedonošených dětí,“ dodává Machová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru