fb pixel Goebbels a Baarová: On chtěl krásu, ona kariéru. Láska v zakázaném vztahu neměla místo – G.cz
Vyhledávání

Goebbels a Baarová: On chtěl krásu, ona kariéru. Láska v zakázaném vztahu neměla místo

+ DALŠÍ 4 FOTKY + DALŠÍCH 5 FOTEK

Ona byla krásná česká herečka, možná ta vůbec nejkrásnější, která toužila po hvězdné a dlouhé kariéře. On byl Hitlerovým ministrem propagandy, kulhavý, ošklivý, přesto charismatický a především mocný. Když Lída Baarová padla do oka Josephu Goebbelsovi, bylo jasné, že to nedopadne dobře...

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 5.11.2020, 07:50

Kráska...

Lída Baarová se narodila s hereckým talentem a půvabnou tváří. Od mládí toužila být slavným obličejem stříbrného plátna, nakonec ale proslula především tím, s kým spala. Vztah české herečky s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem je známý dodnes. On skandál, který ta zakázaná láska způsobila, ustál (nicméně pak neustál porážku Německa ve válce), jí to zničilo kariéru a život. Ten sice trval až do osmdesáti, poslední roky ale trávila naprosto opuštěná s pohledem na dno skleničky a závislá na lécích. Jak se mohla krásná mladá dívka zamilovat do kulhavého, stárnoucího psychopata a předního představitele nacistických zvěrstev? Nemohla. Do jejich mileneckého lože samozřejmě ani tehdy, a tím spíše dnes nikdo nevidí, ale aféry Baarové a Goebbelse pravděpodobně s něžnými city neměly mnoho společného. Byla to spíš cesta jak získat to, co oba chtěli, a nemohli mít. Pro ni to byla hvězdná kariéra, pro něj bezstarostnost a nádhera mládí.

„Lída byla neuvěřitelně krásná. Takovým tím ušlechtilým způsobem, její souměrná tvář, dokonalá postava a trochu chladné vystupování z ní udělaly hvězdu. A to nejen ve filmu. I mezi námi muži od filmu,“ prohlásil o Baarové kdysi herec Svatopluk Beneš a měl pravdu. Vedle Adiny Mandlové byla Baarová skutečně považována za nejkrásnější tuzemskou herečku své doby. Ale zatímco Mandlové celkový dojem trochu kazila pověst barové dívky, její konkurentka si držela fazónu nedosažitelné modly mužů.

Právě to učarovalo i Goebbelsovi, který ji poznal na návštěvě u svého souseda a hereččina tehdejšího snoubence, německého herce Gustava Fröhlicha. Ministr propagandy po půvabné umělkyni zatoužil okamžitě, ale nakonec to trvalo rok, než ji dostal. Chodil na všechny její premiéry, posílal jí dopisy a květiny, dvořil se jí, zval ji na večeře, ale ona odmítala. Chytrá holka. Víte, jak je to s muži – čím déle je udržujete v napětí...

A ďábel

Po měsících dobývání Baarová Goebbelsovi podlehla a jejich vztah trval ještě další rok, v jehož závěru se prominentní nacista nebál svou milenku běžně doprovázet do společnosti. Za chvíli o nich vědělo celé Německo, ale rozhodně jim nefandilo. Jejich neblaze proslulá aféra skončila poměrně slavně zásahem samotného Hitlera, který oba milence rozdělil po apelu rozzuřené Magdy Goebbels. Té manžel oznámil, že se kvůli české herečce chce rozvést. Goebbels byl Baarovou zkrátka okouzlen, především mu ale učarovalo to, jak se vedle ní cítil. Do politiky původně nechtěl. V práci poslouchal o velké budoucnosti Třetí říše a když přišel domů, jeho žena jako zapálená nacistka mluvila o tomtéž. Baarová byla veselá, žila ve snovém světě filmových večírků a romantických příběhů. Goebbelsovi dávala přesně to, co mu zoufale chybělo.

Ministr propagandy údajně Vůdci dokonce navrhoval výměnou za povolení k rozvodu svou rezignaci a odchod do Japonska, musel ale tušit, že na to Hitler nikdy nepřistoupí. Baarové to zlomilo srdce, i když asi ne pro lásku ke Goebbelsovi. Je možné, že se ho celou dobu spíš bála. V době války, kdy smrt číhá na každém rohu, se ministr propagandy Třetí říše prostě neodmítá. Ostatně, tak to herečka po válce i sama prezentovala. Zájem pana ministra o mne se však projevoval víc a víc různými pozváními, květinami k premiérám. Na všechny moje premiéry chodil, kruh se kolem mne stále více a více svíral. Bránila jsem se, ale neubránila,“​​​​​​​ řekla v rámci poválečného vyšetřování.

O něco pravděpodobnější ale je, že Baarová dobře věděla, že rozchod s Goebbelsem znamená konec její kariéry v Německu. Nabídku amerického studia MGM už tou dobou dávno odmítla... A jak se budou Češi tvářit na herečku, která odtáhla do Třetí říše jako ministrova děvka a teď se se staženým ocasem vrací zpátky? Ambiciózní krásce bylo jasné, že tenhle tah jí nevyšel.

Myslím, že je možné, aby se člověk zamiloval třeba i do vraha. Nemyslím ale, že to byl Lídin případ. Ona byla tak posedlá svou kariérou, že byla ochotná udělat cokoliv, jen aby její záře stoupala výš a výš. A Goebbels jí ohromně pomohl,“ řekla později k tématu kolegyně Baarové herečka Zdenka Procházková. A pravděpodobně tak uhodila hřebíček na hlavičku.

Goebbels, ač bezpochyby je nejhorší, není ani náhodou jediný problematický muž, se kterým Baarová udržovala blízký vztah. Poté, co utekla z Německa, kde ji ze dne na den všichni nenáviděli, se v Česku do konce války stihla spustit ještě s ministrem protektorátní vlády Jaroslavem Kratochvílem, dvojitým agentem Paulem Thümmelem nebo s lékařem, pravicovým extremistou a kolaborantem Františkem Teunerem. Jinou kontroverzní figurou, s níž Baarová udržovala kontakt, byl český literát a nacistický kolaborant Felix Achille de la Cámara, jenž speciálně pro ni napsal scénář Dívky v modrém. Víte, jak se říká – upsat duši ďáblu? Představujeme si to většinou jako smlouvu podškrábnutou vlastní krví, ale milostný život Baarové měl zřejmě k opravdové podobě tohoto mýtického aktu výrazně blíž.

Podobné články

Doporučujeme

Další články