Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V lokálních volbách v USA se prosadil kandidát, který je měsíc po smrti. Zemřel na covid

Svět

  9:17
WASHINGTON - Ve volbách do místního parlamentu ve státě Severní Dakota získal mandát se ziskem více než 35 procent hlasů zesnulý kandidát David Andahl. Ten zemřel přesně před měsícem 5. října ve věku 55 let v důsledku nákazy koronavirem. Ve svém okrsku kandidoval Andahl za Republikánskou stranu.

Zesnulý republikánský kandidát David Andahl. foto: Facebook David Andahl

Republikánský kandidát získá jedno ze dvou křesel v místním parlamentu, o něž se v osmém okrsku státu Severní Dakota ucházeli celkem čtyři kandidáti. Andahl získal podle odhadů 35,53 procenta hlasů, zatímco jeho stranický kolega Dave Nehring obdržel ještě o více než pět procentních bodů více.

Další bezprecedentní situace: některé stanice v USA přerušily projev Trumpa s tvrzením o výhře

Andahlova smrt, k níž došlo začátkem října, přinesla řadu otázek, včetně té nejzásadnější: Co by se stalo, kdyby republikánský kandidát v listopadu ve volbách získal mandát? Generální prokurátor Severní Dakoty Wayne Stenehjem podle serveru CNN uvedl, že situace bude posuzována stejně, jako kdyby se Andahl rozhodl dobrovolně odejít. Republikáni budou mít podle prokurátora možnost nominovat dalšího zástupce, který Andahlovo místo obsadí.

Volby ve městě Bismarck, hlavním městě Severní Dakoty.
Sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách v Kalifornii.

Andahlova rodina po jeho smrti uvedla, že republikánský kandidát zemřel na koronavirus ve věku 55 let. Severní Dakota je jedním z nejzasaženějších států covidovou pandemií. Počet případů neustále roste od poloviny srpna a právě tento tento týden se dostala do svého vrcholu.

Ve volbách Andahla podporovaly i některé osobnosti Republikánské strany. Mezi nimi místní guvernér Doug Burgum a také senátor Kevin Cramer. 

„Připojuji se k Republikánské straně a guvernérovi Dougu Burgumovi, když podporuji Davida Andahla, protože ve státní legislativě potřebujeme více Trumpových republikánů,“ uvedl Cramer na začátku tohoto roku. „Vím, že David Andahl bude podporovat naše výrobce a bude bojovat za uhlí,“ kvitoval Cramer.

Andahlovo posmrtné vítězství je výjimečné, nikoliv však bezprecedentní. V roce 2018 například zvítězil ve volbách ve státě Nevada majitel nevěstince, který sám sebe označoval za pasáka, Dennis Hoff. Od roku 2000 se ve Spojených státech podařilo posmrtně zvítězit asi pěti dalším kandidátům, uvádí CNN.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!