Hlavní obsah

Brabec o mrtvé Bečvě: Je to živý spis

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve středu na výboru pro životní prostředí odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na moravské řece Bečvě, při níž únik kyanidu 20. září zabil desítky tun ryb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil i ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss. Brabec také označil za absurdní některé spekulace ohledně okolností havárie.

Podle některých svědectví začaly ryby hynout až o několik kilometrů dále, než se v počátcích vyšetřování uvádělo. O nesrovnalostech pojednává také nedávný článek Deníku Referendum, který uvedl, že kyanid se dostal do řeky právě v blízkosti chemičky DEZA. Ta se od možného zavinění distancovala krátce poté, co se havárie stala.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

V úvodu zasedání výboru zpravodaj František Elfmark (Piráti) položil Brabcovi několik otázek ohledně informací o vyšetřování možností, kde kyanid unikl, i kvůli možným opatřením, která by takovým haváriím zabránila.

„Chci řvát, když vidím ty spekulace“

Brabec uvedl, že nemůže ovlivnit rychlost vyšetřování, byť mu vadí, že trvá tak dlouho. Litoval toho, že koncem září napsal na Twitter, že věří, že viník bude odhalen do několika hodin. Poté několikrát zdůraznil, že se jedná „o živý spis“ a další informace bude poskytovat sama policie. Řekl také, že se mu „chce řvát“, když vidí spekulace o rozsáhlém spiknutí, do kterého by měly být zapojeny desítky úředníků kvůli zametení stop. Míní také, že vznikla mylná představa, že ČIŽP vyšetřování těchto akcí řídí.

Čas hraje pro viníka, tvrdí ekologové v kauze vypuštění kyanidů do Bečvy

Krimi

Brabec pak poznamenal, že se MŽP a ministerstvo zemědělství dohodly s rybáři, že jako pomoc k opětovnému zarybnění řeky po havárii dostanou 7,5 milionu korun.

Tesla Rožnov? Jen jeden ze scénářů

Ředitel ČIŽP Geuss popsal pozici ČIŽP při vyšetřování. Řekl, že organizace nepatří ke složkám integrovaného systému. Její kompetence jsou vymezeny a k některým haváriím ani nejsou přizváni. Podotkl také, že řízení praxí při zneškodňování havárií přísluší vodohospodářským, případně krajským úřadům. Předsedkyně výboru Dana Balcarová (Piráti) nato na Twitteru uvedla, že Brabec s Geussem „hází odpovědnost“ za šetření havárie na vodoprávní úřad. Podle ní „motají“ řízení prací na zneškodnění havárie s prošetřením jejích příčin.

Později se také Brabce tázala na metodický pokyn pro prošetřování havárií. Brabec odpověděl, že postup vyplývá z vodního zákona, je však do jisté míry individuální. Poznamenal, že resort bere havárii jako „poučení“ a lepší instruování vodoprávních úřadů. Členka výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chtěla vědět, zda byl důkladně prošetřen i areál a odpadní soustava chemičky DEZA z koncernu Agrofert a zda ji Brabec jako možného viníka může zcela vyloučit. K tomu ministr nedal bližší vyjádření.

Rozbory nové kontaminace řeky Bečvy potvrdily nadlimitní výskyt niklu

Domácí

Na dotaz, zda se bude zasazovat o to, aby se Bečva jako bod projednala ve Sněmovně, řekl, že o to stojí, byť neovlivní, zda na to dojde.

Při prvním pokusu se poslanci k bodu o havárii nedostali, Brabec se tehdy také z jednání omluvil. Ve středu opět podotkl, že i ve Sněmovně však zřejmě nepoví nic nového.

Brabec v říjnu uvedl, že je v podezření areál bývalé Tesly Rožnov, nyní to označil jako jeden z „vyšetřovacích scénářů“.

Bečva je opět znečištěná. Zasahují hasiči

Domácí

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Výběr článků

Načítám