Eduard Dřízga: Kompletní klavírní dílo

5. listopad 2020

Nová nahrávka děl ostravského skladatele Eduarda Dřízgy (1944–2017) v podání Elišky Novotné. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Novotná nahrála všechny dostupné Dřízgovy klavírní skladby. Přitom se soustředila na odlišení jejich sémantických i výrazových odstínů. Bagately zní opravdu jako příležitostné výrony fantazie, zazáří a zhasnou. Naopak Sonáta pro klavír je Novotnou promyšlena do nejmenšího detailu jako dílo oslnivé melodické invence a vynalézavé zvukové představivosti. Novotná si všímá nejen rafinované hudební struktury, ale ukazuje, že umí číst mezi řádky, svědčí o tom přemýšlivá agogika a barevnost jejího úhozu, které nasvěcují Dřízgovu hudbu též jako hlubokou sondu do lidské psychiky. Nejen, že pianistka nastudovala některé skladby z mnohdy obtížně čitelných rukopisů, ale věnovala pozornost i dílům určeným pro čtyři ruce. V kompozicích Tři česká ronda a Tři kontrapunkty pro dva klavíry Novotnou doplnil její ostravský kolega Lukáš Michel. A byla to skutečně dobrá volba. Oba pianisté jsou báječně lidsky i umělecky sladěni a našli jednotný interpretační klíč k Dřízgově nevšední hudbě. (…)

Nahrávka vyšla ve vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.