Aleš Trhlík - eWRC.cz
5. 11. 2020 09:52 − 5695× − 3

Erik Cais na Rally Kipard (+ video)

Erik Cais v rámci přípravy absolvoval soutěž v Polsku.

Když začal tým kolem Erika Caise připravovat start na kratší asfaltové rally coby rozjetí se před nadcházející důležitou Rally Hungary, netušil jaké martyrium mu dnešní podivná doba chystá. Plánovaný závod ve Slovinsku byl zrušen, v Itálii překročen počet přihlášených, v Německu odmítli posádku kvůli zemi původu, až čtvrtý pokus v Polsku byl úspěšný.

Regionální soutěž 2. Rally KIPARD byla závěrečným podnikem série MRF TARMAC MASTERS, primárně určené širší amatérské základně. Kvůli letošním škrtům v kalendářích se zde ale objevovala jména „velkých kluků“, a tak Erikově Fiestě dělaly společnost další čtyři er pětky. Jindřišku Žákovou, dočasně indisponovanou poraněnými prsty z předchozích závodů, nahradil na pravém sedadle spolujezdeckou akademií doporučený Danny Persein.

Dvě rychlostní zkoušky nadohled od sebe byly na programu třikrát, asfaltové komunikace různé kvality tvořily vyvážený mix technických i svižnějších partií. Krátce před soutěží vešel v Polsku v platnost nový soubor opatření, což znamenalo, že se pojede bez diváků. U tratě to ovšem nijak poznat nebylo, když se spousta lidí přišla podívat na Grzyba. Ačkoli výsledek nebyl prioritou, nasazení škopku na hlavu způsobuje jiný pohled na svět a následně pohled na startovací zařízení vyvolává jisté emoce. Důsledkem byl strhující souboj ne o vteřiny, nýbrž jen o jejich desetiny.

Ranní slunce se sice také snažilo ze všech sil, ale i tak první sekci ztížila poměrně hustá mlha. Úvodní polookruhová zkouška se stala kořistí Grzegorze Grzyba o 0,8 sekundy, po druhé zkoušce naopak vedl Erik Cais o 0,6. Znamenalo to, že rozpis i nový spolujezdec fungují na výbornou a eliminují výhodu domácího prostředí Grzegorze Grzyba, který se na použitých tratích proháněl s Fiatem Cinquecento už při Zimowym Rajdu 1998. Pěkně jedoucímu Kacperu Wróblewskimu bylo tentokrát určeno stabilní třetí místo.

I druhý průjezd polookruhové zkoušky vyzněl pro Grzyba, tentokrát o 0,7. Možná částečně i proto, že zejména vepředu jedoucí závodníci si s plastovými antikaty až tak moc hlavu nelámali. Čtvrtá zkouška byla zrušena kvůli požáru předjezdcovy evo sedmičky a před závěrečnou sekcí tak vedl Grzyb před Caisem o pouhou desetinu. To už se ale Erik rozjel, na polookruhovce Grzegorzovi 0,7 vrátil a na závěrečné zkoušce ho deklasoval největším rozdílem dne 2,4 sekundy. Den dopředu si tak k svátku nadělil své druhé vítězství v absolutním pořadí.

Filosofií rozvoje Erika Caise jsou starty v různých destinacích na různých površích. Pokud jsou cíle vyšší než boj o titul národního mistra, je to jediná správná cesta, bohužel limitovaná financemi. Doma jsme proto letos mohli Erika vidět jen jednou a to na Rally Bohemia.

Komentářů celkem: 3
5. 11. 2020 17:42
0 0
Alešu,není tady napsanej ten počet RZ špatně? smajlíksmajlík
5. 11. 2020 18:22
0 0
Aleši, opětovně super zpracování videa, je škoda, že v tomto čase, kdy jsme rádi za každou odjetou rally, musela být zrovna RZ v mlze. Každopádně Ti moc děkujeme za Tvoji rallyovou tvorbu, úsilí a někdy občas i zariskování z místa Tvého natáčení... Dívat se na Tvá videa, kdy si to člověk může hodit na velkou TV s repro zapojením 7.1, je opravdový zážitek. Ještě jednou díky.
7. 11. 2020 10:19
0 0
Skvělý výsledek, krásný vůz, úžasná videa.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!