Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus zabíjí i náhle, šokovali lékaři. Přidali covidové plíce jako důkaz

Autor: ČTK, for - 
5. listopadu 2020
10:48

Onemocnění covid-19 může vést i k náhlým a neočekávaným úmrtím. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská na základě poznatků lékařů z nemocničního ústavu soudního lékařství. Zkoumali 32 úmrtí bez známé příčiny u lidí v průměrném věku 69 let. V 75 procentech byla bezprostřední příčinou virová pneumonie v důsledku covidu-19.

Lékaři provádějí více pitev, aby zjistili příčiny u náhlých úmrtí lidí, kteří jsou mimo zdravotnická zařízení. Podle mluvčí odborníci s první jarní vlnou pandemie čekali, že na zemřelého s touto nemocí narazí víceméně náhodně, zemře-li třeba v důsledku dopravní nehody nebo úrazu.

„Přes opakované testování podezřelých případů od letošního března byl u nás první případ onemocnění covid-19 potvrzen při pitvě až 22. září. Od té doby do konce října jsme měli celkem 32 takových případů, že lidé zemřeli doma, aniž byla známa příčina,“ uvedl přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u svaté Anny Tomáš Vojtíšek.

Podle něj ze 75 procent v těchto případech byla bezprostřední příčinou nemoc virová pneumonie v důsledku covidu-19. V dalších 16 procentech to byly trombotické stavy spojené se smrtící plicní trombembolií, tedy poruchou krevní srážlivosti, což je také následek covidu-19. U tří osob nebyla souvislost s koronavirem prokazatelná.

V posledním říjnovém týdnu zemřelí s koronavirem tvořili čtvrtinu všech pitev provedených v ústavu, jejich průměrný věk byl 69 let. „I přes zatím statisticky relativně malý počet případů se ukazuje, že onemocnění covid-19 má potenciál vést k náhlým, respektive neočekávaným úmrtím mimo zdravotnické zařízení, aniž by v aktuální době byla ještě omezena dostupnost lůžkové nemocniční péče v důsledku jejího přetížení. Doposud přitom téměř u všech nemocných v ČR docházelo ke smrti až během hospitalizace,“ řekl Vojtíšek.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 36.329 potvrzených případů nemoci covid-19. S nemocí zemřelo 487 lidí, naopak se vyléčilo 18.464 osob, což je zhruba polovina. Počty vyplývají z webových stránek ministerstva zdravotnictví.

Video  Ve FN U sv. Anny v Brně zemřel na koronavirus pacient z Prostějovska.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 5. listopadu 2020 19:50 )

Tento článek byl ještě před hodinou tak tragicky napsaný, že ho redakce komplet přeeditovala a pro jistotu ještě smazala můj koment, ve kterém jsem zmíněné pasáže zkopíroval a napastoval. No, v podstatě jim nic jiného nezbylo. Nicméně mi zmíněné pasáže ve schránce uvíly, tak se o ně podělím. Uznejte sami, že tohle nemohl napsat člověk při smyslech. Možná si budu muset zřídit za nedlouho nový účet. Počítám s tím.
"Výsledky pitevní lékaře překvapilo. Až dosud lidé na koronavirus umírali jen v nemocnicích. "V posledním říjnovém týdnu infikováni zemřelí lidé tvořily doposud čtvrtinu všech pitevní. Průměrný věk kuchání byl 69 let, " Řekl předností ústavu Tomáš Vojtíšek.
Mysleli, že jen u nehod
I přes zatím statistický poměrně malém počtu případů se podle soudních lékařů ukazuje, že covid-19 má potenciál vesty k náhlému, respektive neočekávaným úmrtím mimo zdravotnické zařízení. "A to i když ještě není omezení dostupnost lůžkové nemocniční péče v důsledku její přetížení," poznamenal Vojtíšek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa