Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Russell se omluvil písemně

Russell se omluvil písemně

Jiný mladík udělal větší chybu

George Russell se rozhodl všem členům týmu Williams omluvit písemně. Tak moc je mu líto jezdecké chyby, které se dopustil za bezpečnostním vozem a která ukončila jeho závod na okruhu Imola, ze kterého mohl týmu přivézt první body v této sezoně.

"Minulý víkend jsme měli příležitost získat body, a to z jednoho jediného důvodu. Díky tomu, že každý z vás pracuje na sto procent a tlačí náš závodní vůz až na limit jeho možností, týden co týden," píše Russell v dopise, v němž otevřeně přiznává, že tým nejspíš mohl mít body, kdyby se on během jízdy za safety carem lépe soustředil, takže celá vina padá na jeho hlavu.

"Velmi si přeji, abych do té stěny nevrazil a získal pro nás bod nebo dva," přiznává.

Přístup k závodění však nezmění a neměl by ho měnit ani Williams: "Jsme závodníci. Nejsme tady, abychom hráli na jistotu. Když závodíme, tak naplno. Občas se musíme vyrovnat s obrovským zklamáním, jenže pokud bychom dali nohu z plynu a jeli na 95 procent, můžeme raději rovnou zůstat doma."

Russellův týmový kolega Nicholas Latifi dokončil Velkou cenu Emilie-Romagni na prvním nebodovaném, tedy jedenáctém místě. Russella se zastal bývalý závodník F1 a jeho krajan Jolyon Palmer.

"Russell měl tu smůlu, že byl posledním, koho lídr závodu předjel o kolo předtím, než vyjel safety car. Když Hamilton zajel do boxů pro nové pneumatiky, Russell byl rovnou za safety carem. Kvůli tomu jel hodně pomalu déle než ostatní na tvrdých pneumatikách, tedy Ricciardo, Leclerc a Albon. Russell byl za bezpečnostním vozem už kolo a půl, pneumatiky mu vychladly. Když je chtěl zahřát, jel právě přes malý skok, který je na rovince z kopce vedoucí k Acqua Minerale.

Havarovat za safety carem se považuje za velký hřích, hlavně když je závodník v top 10 a ještě v kariéře nezískal ani bod. Přitom se to přihodí snadněji, než si většina diváků dokáže představit. Proto se to jednou za čas stane. Když je jezdec na zahřátých měkkých pneumatikách, tak se to nestává. V situaci, v jaké byl Russell, se to může stát a on se prostě musí poučit z vlastní chyby," řekl Palmer pro oficiální webovou stránku F1.

Je prý talentovaný, prý jednou bude závodit za Mercedes, ale stále čeká na svůj první bod. Foto: Williams

Jiný bývalý závodník si vzal na mušku dalšího mladíka, který se minulou neděli dopustil ještě větší chyby z nepozornosti. Poté, co Lance Stroll před výměnou pneumatik nabral mechanika s předním zvedákem, od něj tým slyšel pouze: "Sorry, brzdy vychladly."

"Stroll si zničil přední křídlo, proto jezdil poslední. Pak přijel na výměnu pneumatik a srazil mechanika se zvedákem jako kuželku. To je pro jezdce ta největší ostuda. Když bojuje o vítězství nebo o body, dá se pochopit, že mu adrenalin zatemní mozek a o pár centimetrů se netrefí. Ale on se netrefil o metr a půl!" naložil Strollovi Robert Doornbos v rozhovoru pro Ziggo Sport.

Zdroj: Formula 1, Ziggo Sport, úvodní foto: Williams