Po 15 letech se ve Dvoře narodil hrošík: Mami, já tě přerostu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Po 15 letech se ve Dvoře narodil hrošík: Mami, já tě přerostu

Ten má ale kukadla! Hrošík od porodu dobře prospívá..
Ten má ale kukadla! Hrošík od porodu dobře prospívá.. (Foto Simona Jiřičková)

Z narození mláděte hrošíka liberijského se radují pracovníci Safari Parku ve Dvoře Králové. Naposled tu jeden přišel na svět před 15 roky.

„Je to zdravý samec, který pravidelně pije a zdárně roste,“ řekl zoolog Jiří Hrubý. Jeho matkou je samice Tanquey (20). „Rodila poprvé a o mládě se příkladně stará,“ dodal pracovník zahrady, v níž před 42 roky přišlo na svět úplně první mládě tohoto vzácného ohroženého zvířete v tehdejším Československu. Otcem mláděte je Wamburuhtuh (17) přezdívaný Valda, který pochází z Rotterdamu.

Víte že...

...nyní ve Dvoře žije pět hrošíků liberijských? Je to největší skupina chovaná u nás i na Slovensku. Malého hrošíka uvidí návštěvníci na jaře.

Málo chovných samců

Chov hrošíků liberijských dlouhodobě stagnuje, přičemž jedním z důvodů je nedostatek vhodných samců. Z narození kluka má tak safari park o to větší radost. Odchov těchto zvířat je složitý i v tom, že hrošíci se vzájemně nesnášejí a svádějí bitky. Kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohlo by dojít k napadení a vážnému zranění. Jen během říje je samice ochotna samce snést.

Menší příbuzný

Hrošík liberijský je výrazně menší příbuzný hrocha obojživelného. Liší se od něj nejen vzrůstem, ale i chováním. Hrošíci jsou samotáři mnohem méně vázáni na vodu. Preferují spíše mělčí nádržky a bahenní jámy. Přes den se v přírodě hrošík toulá pralesem ve snaze najít dostatek potravy. Na rozdíl od hrochů bývá aktivní i ve dne. Jeho citlivou kůži totiž chrání stín pralesa.

Ten má ale kukadla! Hrošík od porodu dobře prospívá..

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.