Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl opět zvolen Ivo Vondrák

5. listopad 2020 11:07

Hejtmanem Moravskoslezského kraje dnes zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve veřejné volbě zvolili Ivo Vondráka z vítězného hnutí ANO, který kraj vedl už v minulém volebním období. Vondrák neměl protikandidáta. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Vondrák získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů.

Nová koalice v kraji vznikla krátce po volbách. Hejtman avizoval, že chce pokračovat ve stávající spolupráci s ODS i lidovci, nově se ale strany dohodly, že do koalice přiberou ještě dalšího partnera, a to ČSSD. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že kvůli končící těžbě uhlí čeká kraj transformace na ekonomiku postavenou na nových technologiích a k tomu je třeba široké podpory zastupitelstva.

Vondrák bezprostředně po zvolení poděkoval za důvěru a vyjádřil naději, že ho zastupitelé budou podporovat a podaří se vzájemná spolupráce i s opozicí.

Hejtman bude mít na starosti strategii, bezpečnost a zahraniční vztahy. ANO zůstanou finance, investice a majetek, které podle dnešního rozhodnutí zastupitelů nadále povede Jaroslav Kania, náměstkem pro regionální rozvoj byl dnes opět zvolen Jan Krkoška, v čele zdravotnictví znovu stane Martin Gebauer a resort dopravy, který má ANO nově ve své gesci, bude řídit Radek Podstawka.

Za ODS bude nadále náměstkem Jakub Unucka, který bude mít nově na starosti průmysl, energetiku a chytrý region. Zvolen byl rovněž prvním zástupcem hejtmana. Školství zůstane náměstkovi Stanislavu Folwarcznému a o životní prostředí se z pozice uvolněné radní bude nově starat Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Lidovcům zůstane kultura a památková péče, kterou opět jako náměstek povede Lukáš Curylo, a sociální věci bude znovu řídit náměstek Jiří Navrátil. Uvolněným radním za ČSSD pak dnes byl zvolen Petr Kajnar, který bude mít na starosti územní plánování. Všichni členové rady tak budou působit v uvolněných funkcích. Právě na tento fakt dnes poukazoval opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM), který v krajském zastupitelstvu působí od jeho vzniku. Babka uvedl, že byl hrdý na to, že vedení kraje se vždy obešlo bez kompletní uvolněné rady kraje. Navyšování počtu uvolněných členů rady se nelíbilo ani Pirátům.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ANO 24 mandátů, ODS deset, Piráti devět, lidovci sedm, SPD šest křesel, ČSSD pět a komunisté čtyři. V opozici jsou Piráti, SPD a komunisté.

zdroj: ČTK
Spustit audio