Maminka.czDomácí porod

Porod patří domů, stejně jako smrt, říká porodní asistentka. Proč (ne)rodit doma?

Simona Procházková 5.  11.  2020
Co vede některé ženy k tomu, že se rozhodnou rodit v domácím prostředí? Jaké jsou výhody, ale také rizika? A na co všechno je potřeba předem myslet? Podívejte se na video Mall.tv a pořad Dělníci života a dozvíte se, co si o tomto tématu myslí zkušená porodní asistentka Alžběta Samková a záchranář Vít Samek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když jsou splněny zásadní podmínky, domácí porod je mnohdy bezpečnější než v porodnici,“ říká porodní asistentka Alžběta Samková, která dříve sama docházela k domácím porodům.

Vít Samek zase jako záchranář rychlé záchranné služby k několika domácím porodům vyjížděl. Ti dva jsou mimochodem sourozenci a také autoři blogu „Bulbem záchranáře a vulvou porodní asistentky“.

Chcete ambulantní porod? Porodní asistentka vysvětluje, jak na to

Co je hlavní motivací žen, které touží porodit své dítě doma? Proč se tak rozhodnou? „Určitě je to intimita, soukromí, vlastní prostředí, kde se cítí jistě a bezpečně, nejsou nikým a ničím rušeny. Spousta žen se pro domácí porod rozhodne rovněž na základě špatné zkušenosti z porodnice a nechtějí se tam znovu vracet. Důvodů je spousta,“ říká Alžběta Samková. A dodává, že ze strany ženy nejde o projev sobectví. Je přesvědčena, že porod patří domů stejně jako smrt.

Podle ní chce doma rodit jen málo žen, protože si uvědomují určitá rizika. „Přesto jsem přesvědčena, že když jsou splněny zásadní podmínky, které by u porodu měly být zajištěny, je domácí porod bezpečný, mnohdy i bezpečnější než v porodnici. Právě díky domácímu prostředí, kdy se žena uvolní, nestresuje ji nemocniční prostředí. To pomáhá celému porodnímu procesu.“  

Sama by to nedala

Alžběta Samková by sama na domácí porod neměla odvahu, přiznává porodní asistentka. „Jsem natolik deformována a ovlivněna svou profesí a zkušenostmi z porodnictví, že bych o této variantě sama nepřemýšlela. Když už, byla by pro mě schůdnější varianta zařízení typu centrum porodní asistence nebo, dá-li Bůh, porodní dům.“ Pokud totiž podle ní nastane závažná komplikace (hypoxie plodu, krvácení, předčasné odlučování placenty), jde pak o minuty.

Chcete ambulantní porod? Porodní asistentka vysvětluje, jak na to

Vít Samek vyjížděl jako záchranář ke dvěma domácím porodům, které se zkomplikovaly. Na základě svých zkušeností radí, aby rodičky, pokud nastane kdykoli v průběhu porodu problém, neváhaly a neodkládaly zavolat rychlou lékařskou pomoc. „Nečekat do poslední chvíle jen třeba kvůli tomu, protože se obávám, že přijedou lidé, kteří by mohli být z nějakých důvodů nepříjemní. Záchranáři tu nejsou od toho, aby vás soudili, ale aby vám pomohli, protože zásadní roli v podobných případech hraje čas. Jde o vaše zdraví a nikoli o pocity záchranářů,“ zdůrazňuje Vít Samek.

A jaký je jeho názor na porod v domácím prostředí? Porod podle něj patří tam, kde si žena přeje porodit. Připomněl, že porod doma není nebezpečnější než ten v porodnici, jak ukazují například mnohaleté zkušenosti z praxe z vyspělých evropských zemí, například z Velké Británie.

Pořad Dělníci života uvádí internetová televize Mall.tv.

Jak vybrat porodnici? Neptejte se kamarádek, radí porodní asistentka! Proč?
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Témata: Porod, Porodní asistentka, Domácí porod, Smrt, Chci si rodit po svém, Dělníci života, Dělník života, Centr porodní asistence, Vít Samek, Dom, Spousta žen, Porodnictví, Záchranáři, Velká Británie, Asistentka, Pat, Alžběta Samková