Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Majitel vyšehradské restaurace popsal tajnou schůzku Prymuly s Faltýnkem! Jak probíhal noční dýchánek?

Autor: pom - 
5. listopadu 2020
12:33

Pana Faltýnka nevnímám jako běžnou veřejnost, byla to přátelská a bezúplatná pomoc. Tak se k noční schůzce poslance Jaroslava Faltýnka (ANO) a teď už bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO), které Blesk vyfotil, jak vycházejí z podniku Rio’s na Vyšehradě, vyjádřil majitel restaurace Raimond Špunda. Muži tam neměli co dělat, restaurace měla být dle Prymulových vlastních pravidel v tu dobu zavřená. Majiteli podniku teď hrozí pokuta i výpověď z prostor, které mu pronajímá vyšehradská kapitula.

Deník Blesk zveřejnil 23. října fotografie, na kterých je zachycen tehdejší ministr zdravotnictví, jak bez roušky a s peněženkou v ruce vychází z restaurace Rio’s na Vyšehradě. To bylo ve středu 21. října před půlnocí a restaurace měla být z jeho vlastních nařízení zavřená. Na schůzce byl také Jaroslav Faltýnek a šéf ostravské fakultní nemocnice Jaroslav Havrlant. Prymula se později hájil tím, že byl na schůzce v soukromých prostorách kapituly, ta to ale rázně popřela. „Objekt restaurace Rio's je celý pronajatý společnosti MIDI a kapitula zde nemá žádné jiné prostory. V žádném dalším prostoru kapituly zmínění politici nebyli,“ uvedl děkan kapituly Michal Němeček.

Kapitula teď na svých stránkách zveřejnila části dopisu, který ve středu obdržela od majitele restaurace Rio’s, po němž požadovala vysvětlení. „...ve středu večer, dne 21. 10. 2020, jsem byl požádán mým dlouholetým dobrým známým Jaroslavem Faltýnkem, zdali bych mu mohl poskytnout soukromý neveřejný prostor za účelem jednání s dalšími osobami. Protože pana Faltýnka nevnímám jako běžnou veřejnost, ale jako svého přítele, rád jsem jeho žádosti vyhověl a poskytl mu tuto přátelskou a bezúplatnou pomoc,“ napsal Raimond Špunda kapitule.

Faltýnka prý upozornil, že restaurace je uzavřena, a proto prý mu nebude moci poskytnout pohostinský servis. „Taktéž jsem ho upozornil, že je nezbytné schůzku ukončit do půlnoci a bylo by vhodné sedět od sebe na minimální vzdálenost doporučenou příslušnými orgány státní správy. Jednání proběhlo v prostorách soukromého salonku nad vlastní provozovnou restaurace,“ dodává majitel. „...prohlašuji, že nejsem schopen jakkoliv hodnotit obsah a právní či etický rozměr schůzky dotčených osob, protože nemám potuchy o důvodu jejího svolání na toto místo a v tuto dobu, nevím, jaký byl její účel, ani jaká témata se probírala,“ uvedl Špunda.

V závěru se omluvil za způsobené komplikace. „Kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě nenese na vzniklé situaci absolutně žádnou vinu,“ dodal. 

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Dostane výpověď?

Celým případem se teď zabývá pražská hygiena i magistrát, Špundovi hrozí ve správním řízení pokuta za nedodržení nařízení. Kromě toho ale také může dostat výpověď z nájmu, kapitula uvedla, že na základě jeho vyjádření „zváží další postup“. „Nejsem si jistý, že tohle vysvětlení vzhledem k tomu, co stát nařizuje, je dostačující,“ řekl pro server iRozhlas.cz děkan vyšehradské kapituly Michal Němeček s tím, že nevylučuje možnost dát majiteli výpověď, musí se ale poradit s právníkem.  

Roman Prymula byl po schůzce a zveřejnění fotografií odvolán z postu ministra zdravotnictví, nahradil ho Jan Blatný (ANO).

villon ( 6. listopadu 2020 08:50 )

A to i v případě, že by žádný covid nebyl a ten podnik byl normálně otevřený. I potom by bylo na místě odvolání takto nekale jednajících státních úředníků.

villon ( 6. listopadu 2020 08:47 )

Burešovi se povedlo pozornost této mafiánsko-vládní sleziny odvést na problematiku porušení opatření jeho vlády.

Ve skutečnosti by občanům této země nemělo uniknout, že podstata tohoto odhalení tkvý v tom, že se tam jednalo o moc nekalích věcech. Ministr a pravá ruka předsedy vlády Agrofertu si dali o půlnoci dostaveníčko s fotbalovím bossem a lobistou ve zdravotnictví, ředitelem fakultní nemocnice, náměstkem ředitele VZP, v minulosti trestně stíhaným galeristou, který také dělá byznysi ve zdravotnictví a ještě několika dalšíma, dosud utajovanýma mafiánama.

Zrovna v době, kdy se jedná o nákupu testů za stovky mega.

Proč ministr a pravá ruka předsedy vlády Agrofertu vyjednávají s těmito lidmi o věcech týkajících se vládní agendy v utajení a v soukromém podniku nevalné pověsti?
To je to, vo co tu gou!
To je to o co je potřeba se zajimat.

bre-burda ( 5. listopadu 2020 23:22 )

Smysl oněch nařízení, na které se všichni ti mravokárci odvolávají, porušen nebyl, to jen se celá věc někomu náramně hodila do krámu.

montevideo ( 5. listopadu 2020 21:36 )

Kaldu k tomu donutila jeho vlastní strana. Navíc si přečetl své výplody po vystřízlivění a zjistil, že to trochu přehnal.

mikes15 ( 5. listopadu 2020 20:45 )

Lidem chybí slušnost, neslyšel jsem od Prymuly že by se omluvil. Zas v tomto je potřeba Miroslava Kalouska pochválit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa