J&T Banka investuje do investičního startupu

Přidat na Seznam.cz

Do akcií a dluhopisů může investovat každý, online, bez poradců a nesmyslných poplatků, to je vize startupu Fondee.

Ten spatřil světlo světa letos v lednu po více než dvouletém vývoji. Ke konci září měl startup přes sedm stovek klientů, kterým už stihl vydělat dohromady několik milionů korun. Nyní do startupu, který založili manželé Hlavsovi, vstupuje strategický investor, J&T Banka. Částka deset milionů korun je určena ke zrychlení růstu s cílem stát se nejpoužívanějším a nejlepším online investičním nástrojem v České republice.

„Posledních devět měsíců nám ukázalo, že na českém trhu je chuť po investičních platformách, jako je Fondee. Velká řada lidí řeší, jakým způsobem zhodnotit své peníze, ovšem často neví, kudy se vydat. Čechy je třeba edukovat a vysvětlovat jim, že investice nejsou jenom pro ty bohaté, ale pro všechny. Pro další růst jsme si nemohli vybrat lepšího partnera než J&T Banku, která má na trhu vynikající jméno a pro nás neocenitelné know-how,“ říká Honza Hlavsa, zakladatel a CEO Fondee.

Eva a Honza Hlavsovi spustili Fondee v lednu letošního roku. Oba zakladatelé přitom čerpali z bohatých zkušeností ze světa velkých financí, které nasbírali za devět let působení v Londýně, kde v nejvyšších patrech londýnského City měli na starosti transakce, fúze a úvěry v miliardách liber. „Myslím, že už bylo načase přinést západní styl investování také k nám do Česka,“ říkal při uvedení služby na trh Hlavsa.

„Na investicích jsme sami vyrostli a stále se jim věnujeme. Propojovat finance s příležitostmi a možnost podílet se na zajímavých příbězích je vlastně náš životní přístup. Být součástí začínající společnosti, která neotřelým způsobem realizuje investice pro zajímavou a perspektivní skupinu klientů, je tak z našeho pohledu zcela logický krok. Fondee vnímáme nejen jako investici, ale především jako možnost osahat si pro nás nový způsob prodeje investic a seznámit se s novými technickými řešeními. Určitě se z naší strany nejedná o jedinou investici ve fintechové oblasti, v budoucnu bychom rádi založili další venture kapitálový fond, který se na investice do této oblasti bude specializovat,“ říká Tomáš Klimíček, člen představenstva J&T Banky.

Jak to funguje?

Investované prostředky se rozdělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Investice jsou tak rozložené například mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy. Fondee připravilo několik typů rozložení od méně rizikového, které se historicky zhodnocovalo okolo tří procent ročně, až po rizikovější portfolio složené především z akcií, jehož zhodnocení bylo okolo osmi procent ročně.

V rámci transakce zastupovali Fondee statupoví a technologičtí právníci z kanceláře Mavericks. J&T Banku zastupovali právníci z Peterka & Partners, právní kanceláře zaměřené na CEE region.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu zhodnocení financí. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a pochopili, že investice nejsou žádná věda a mohou být dostupné pro každého. A že je člověk zvládne online a bez poradců. www.fondee.cz